Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-10 19:26:00

Pénzmosással vádolt volt katalán elnök: Apai örökségből származik a pénz

Apai örökségből származik az a pénz, amelyet felesége és hét gyereke nevén, eltitkolt andorrai bankszámlákon tartott évtizedeken át - ez vallotta szerdán Madridban a spanyol büntetőbíróság előtt Jordi Pujol, volt katalán elnök, akit több családtagjával együtt pénzmosással gyanúsítanak.

Pénzmosással vádolt volt katalán elnök: Apai örökségből származik a pénz
Jordi Pujol, volt katalán elnök érkezik a madridi büntetőbíróságra. Fotó: Reuters

A 84 éves politikus 1980 és 2003 között volt Katalónia elnöke, sok évtizedes politikai pályafutását tisztelet és elismerés övezte. 2014 júliusában, a spanyol sajtóban megjelent cikkek hatására ismerte be, hogy


külföldön rejtegette vagyona egy részét, lemondott életre szóló állami juttatásairól, és nyilvánosan bocsánatot kért.

Pujol kezdettől fogva állítja, hogy 1980-ban elhunyt vállalkozó apjától örökölte a pénzt, de ezt nem tudja bizonyítani. Arra hivatkozott, hogy épp akkor kezdődő politikai karrierje miatt titkolta el a vagyont, mert nem látta megfelelőnek az időt, hogy beszéljen róla. A volt elnök tagadta, hogy a pénzre korrupció révén tett szert.

Az Europapress spanyol hírügynökség úgy tudja, Pujol apai öröksége 140 millió peseta volt (262 millió forint), amit az évek során andorrai pénzügyi befektetések révén megsokszorozták 500 millió pesetára (938 millió forint).

jordi pujol ferrusola, a volt katalán elnök legidősebb fia. fotó: reutersJordi Pujol Ferrusola, a volt katalán elnök legidősebb fia. Fotó: Reuters
Jordi Pujol elismerte: még elnöki megbízatása idején, hozzájárult hogy legidősebb fia egy hamis nyilatkozatot készítsen,azért, hogy volt menye ne férhessen hozzá egy andorrai bankszámlán lévő pénzhez. A dokumentumban az szerepelt, hogy a fiú számláján lévő pénz valódi tulajdonosa az apa. A bankszámlát 2010-ben ürítették ki, akkor 1,1 millió euró (358 millió forint) volt rajta a bíróság szerint.

José de la Mata bíró szerint


a család nem tudja bizonyítani a pénz eredetét, és nincs olyan vállalkozásuk, amelyből ekkora bevételt szerezhettek, így felmerül annak a gyanúja, hogy illegális úton juthattak a pénzhez.

Úgy véli, a család egy szervezethez hasonlóan működött összehangolt stratégia szerint azzal a céllal, hogy haszonra tegyenek szert, amelyet aztán elrejtenek és szétosztanak maguk közt.

A politikus legidősebb fia, Jordi Pujol Ferrusola csütörtökön tesz vallomást. A volt elnök felesége, Marta Ferrusola azonban megtagadta a vallomástételt.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink