Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-21 18:11:00

Csaknem ezer feljelentést tettek a kölni molesztálással kapcsolatban

Csaknem ezer feljelentést tettek a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány nagyvárosaiban a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokkal és rablásokkal kapcsolatban, és több mint ötven feltételezett elkövetőt azonosítottak a tartományi kormány csütörtöki összesítése szerint. A gyanúsítottak szinte mind külföldiek, jellemzően észak-afrikai menedékkérő férfiak.

Csaknem ezer feljelentést tettek a kölni molesztálással kapcsolatban
Ralf Jäger tartományi belügyminiszter

Ralf Jäger tartományi belügyminiszter a düsseldorfi tartományi gyűlés (Landtag) belügyi bizottságában tartott meghallgatásán a védelmébe vette a rendőrséget. Mint mondta, senki nem hibázott szilveszter éjjel, az összes rendőr "mindent beleadott, de nem voltak elegen", és ezért nem tudtak úrrá lenni a helyzeten.

A nők ellen csoportokba verődve elkövetett szexuális zaklatás és rablás "új jelenség, ebben a formában még nem fordult elő Németországban" - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a nyilvános meghallgatáson.

A miniszter visszautasította a tárca és a tartományi rendőrség tájékoztatáspolitikáját illető bírálatokat. Hangsúlyozta, hogy

január 1-jén és 2-án még nem lehetett tisztán látni, hogy tömegesen követtek el nők ellen bűncselekményeket,

és nem lehetett látni, hogy milyen "dinamikát" vesz a feljelentések számának alakulása.

Az ellenzéki pártok - a jobboldali CDU és liberális FDP - részéről ismét lemondásra szólították fel a minisztert és úgy vélték, hogy az SPD-s vezetésű tartományi kormány el akarta tusolni az ügyet. Egyben vizsgálóbizottság felállítását követelték a Landtagban. Ralf Jäger abszurdnak nevezte a vádakat. Kijelentette, hogy minisztériumának nincs takargatnivalója és támogatja a vizsgálóbizottság megalakítását.

Közel 1000 feljelentést tettek

A tárca összesítése szerint eddig 982 büntetőfeljelentés érkezett a hatóságokhoz.

A Kölnben történtek miatt 821 feljelentést tettek, 359-et szexuális bűncselekményekért. Düsseldorfban 113 feljelentést tettek, 69-et szexuális bűncselekmények miatt. Dortmundban 28 feljelentés érkezett - 4 szexuális zaklatási ügyben -, míg Bielefeldben 20 ügyben - köztük 5 szexuális zaklatási ügyben - készült feljelentés.


A kölni ügyekkel kapcsolatban 30 feltételezett elkövetőt azonosítottak, köztük 15 regisztrált menedékkérőt. A 30 gyanúsított között 25-en marokkói vagy algériai állampolgárok, és van köztük még egy-egy albán, afgán, iráni, líbiai és tunéziai.

A harminc férfi közül hatot gyanúsítanak szexuális zaklatással, a többiek valamilyen tulajdon elleni bűncselekményt, rablást, lopást követtek el a hatóságok szerint.


A Düsseldorfban történtekkel kapcsolatban 9 férfit - 4 marokkóit, 2 bangladesit, egy-egy algériai, afgán és német állampolgárt - gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével, Bielefeldben 3 marokkói és egy algériai állampolgárt, Dortmundban 2 iraki, 2 marokkói, 2 német és 1 algériai állampolgárt.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink