Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-14 15:20:00

Törökország bosszúja: Szétbombázta az Iszlám Állam állásait

Törökország az isztambuli merénylet megtorlásaként csütörtökön tüzérségi csapásokat mért az Iszlám Állam iraki és szíriai állásaira, a támadásban 200 iszlamista fegyveres halt meg - jelentette be Ankarában Ahmet Davutoglu kormányfő. Közben pedig kiderült, hogy a Törökországban elfogottak egyike szervezte az Iszlám Állammal szimpatizálók utazását Oroszországból.

Törökország bosszúja: Szétbombázta az Iszlám Állam állásait

Davutoglu hangsúlyozta, hogy ha szükséges a szárazföldön és a levegőből is támadni fogják az Iszlám Állam állásait. A legutóbbi tűzérségi támadásban ötszáz alkalommal adtak le lövést az iszlamistákra.

Az akciók addig tartanak majd, amíg az Iszlám Állam el nem hagyja a Törökországgal szomszédos határvidéket - tette hozzá.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé, ám eddig senki sem vállalta magára a merényletet. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek.

Az egyik elkövető az Iszlám Államnak toborzott Oroszországban

A Törökországban őrizetbe vett három orosz állampolgár egyike, Ajdár Szulejmenov felügyelte azt az útvonalat, amelyen keresztül az Orosz Föderáció területéről az Iszlám Államhoz csatlakozni akarók a dzsihadisták ellenőrzése alatt álló területekre juthattak el Szíriában és Irakban - közölte csütörtökön az ügyre rálátással bíró egyik illetékes orosz forrás.

A illetékes szerint Szulejmenov 2003 júliusában hagyta el Oroszországot, majd

az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terrorszervezetek tevékenységében vett részt, megszervezve és felügyelve az említett útvonalat.

Ugyancsak ő szervezte meg a vele együtt őrizetbe vett Ruszlán Hajbullov és Kamaludin Babajev kiutazását a Közel-Keletre. Ők ketten néhány évvel ezelőtt saját elhatározásukból hagyták el Oroszországot azzal a bejelentett céllal, hogy közel-keleti országokban folytassanak tanulmányokat - tette hozzá az idézett forrás.

Szulejmenov ellen az orosz hatóságok 2015 augusztusában indítottak körözést terrorista tevékenység folytatása miatt, amit 2015 októberében nemzetközi körözés követett az Interpolon keresztül.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink