Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-06 19:03:00

Menekülés az Iszlám Állam elől: 12 nap gyaloglás étlen-szomjan (videó)

Több tízezer jazidi menekült el az Iszlám Állam kegyetlen fegyveresei elől még 2014 nyarán észak-iraki lakhelyeikről többnyire Szíriába. Hányattatásuk azonban továbbra is tart, hiszen rendszeres támadásoknak vannak kitéve a szétaprózódó szíriai fegyveres csoportoktól. A Russia Today munkatársa a kurd vallási kisebbség rögtönzött sátortáborában, Nowrooz-ban készített felvételeket. A 12 napig étlen-szomjan menekülő családok első kézből mesélnek sorsaikról.


A sátortábor több száz jazidinek szolgál otthonául Szíria északkeleti részén. Ők azok a szerencsések, akik időben el tudtak menekülni az erőszakos Iszlám Állam harcosai elől. A közeli Haszaka (Al-Hasakah) város kurd lakói segítik őket nap, mint nap.

A dzsihadisták által csak "ördögimádóknak" hívott jazidik átmeneti szállásaikon mesélnek az újságírónak meneküléseik történetéről.

"Amikor az Iszlám Állam katonái elérték otthonainkat, az iraki Szindzsár-hegységben kerestünk menedéket. A fegyveresek ugyan megpróbáltak utánunk jönni, de kurd milíciák a segítségünkre siettek. Ők adtak nekünk enni és inni" - mondja Del Shad, az egyik menekült.

Menekülésük 2014 augusztusában kezdődött, amikor közel 50 ezer jazidi indult útnak gyalog a háború dúlta Irakból egy biztonságosabb hely reményében. "Mikor elérték a mi falunkat is az Iszlám Állam fegyveresei, a férfiakat megölték, a nőket és a gyerekeket pedig elvitték. Esélyünk sem volt a szökésre. Ezreket vittek el tőlünk" - meséli tovább történetüket Del Shad.

Végül családjával együtt megszöktek a dzsihadisták által ellenőrzött faluból. Nem volt más választásuk, mert ha maradnak, vagy áttérnek az iszlámra vagy meghalnak. "Mi jazidik vagyunk, és azok is maradunk. Megpróbáltunk ellenállni, de nem voltak fegyvereink" - mondja tovább a fiatalember. Tizenkét napon át csak mentek és mentek, sem élelmük, sem ivóvizük nem volt, így jutottak át Szíriába.

Egy másik menekült, Ceve Beiru Hadji arról mesélt, hogy ők úgy tudták, az iszlamisták nem bántják a civileket, még akkor sem, ha jazidik. De nem így történt, "így, aki tudott menekült", útközben viszont sokakat elraboltak és legalább 5000 jazidit lemészároltak.

"Unokatestvérem úgy döntött, visszamegy falujába, de az Iszlám Állam fogságába esett feleségével és húgával együtt. Őket kettejüket később eladtak szexrabszolgáknak.

Ceve azt is elmondta, az Iszlám Állam nem tesz különbséget fiatal és idős között. "Egy idősebb női rokonának hat hónapig kellett fogvatartóját kielégíteni." Ceve végül kölcsönből 15 ezer dollárt fizetett az iszlamistáknak az asszony szabadságáért cserébe. "Huszonhárman voltunk a családban. Mára csak ketten maradtunk" - tett hozzá.

Bár az élet megy tovább a sátortáborban, a jazidik rendíthetetlenül hiszik, egy nap újra visszatérhetnek otthonaikba, és visszakaphatják családtagjaikat.

Az "Istent követő" jezidik

A jazidik mostani üldöztetése alapvetően a közösség nevének félreértelmezésén alapul. A szunnita szélsőségesek szerint ugyanis a jazidi elnevezés I. Jazíd ibn Muávija (647-683) kalifa, az Omajjád-dinasztia második uralkodójának nevéből ered, akinek megítélése kicsapongó, iszákos életmódja miatt igen negatív az utókor szemében.

Ugyanakkor kutatók szerint a jazidiaknak semmi közük I. Jazídhoz, ehelyett a közösség neve egy perzsa szóból eredeztethető, és egyszerűen annyit jelent, hogy "Isten követői". A jazidiak magukat egyébként dászinnak hívják, ami egy keleti keresztény egyházkerület nevéből ered.

atv.hu / RT

Ajánlom

További külföldi híreink