Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-05 19:21:00

Merkel undorítónak nevezte a kölni szexuális támadásokat

A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden.

Merkel undorítónak nevezte a kölni szexuális támadásokat
Angela Merkel német kancellár (Fotó: Reuters)

A BBC arról ír, hogy Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során

Merkel felháborodásának adott hangot az undorító szexuális támadások miatt,

amelyek - mint fogalmazott - a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

henriette reker, köln város polgármestere (fotó: reuters)Henriette Reker, Köln város polgármestere (Fotó: Reuters)
A német kancellár tájékozódott a válságtanácskozás eredményeiről, amit Köln főpolgármestere hívott össze a nap folyamán. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató vett részt. Merkel ugyanakkor információkat kért Thomas de Maiziere német belügyminisztertől is a nyomozásokról.

A német hatóságoknak nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók

- hangsúlyozta a kölni főpolgármester a nap folyamán, és hozzáfűzte, hogy az ilyen jellegű találgatásokat "teljesen megengedhetetlennek" tartja.

Andreas Scheuer, a CDU bajorországi testvérpártjának, a CSU-nak a főtitkára ugyanakkor követelte a nőket molesztáló migránsok azonnali kiutasítását Németországból. "Tűrhetetlen, hogy fiatal migránsok nőket támadjanak meg szexuálisan és meglopják őket a német nagyvárosokban éjszaka a nyílt utcákon, és köztereken" - mondta a politikus a Rheinische Post című lapnak.

"Ha a menedékkérők, vagy migránsok ilyen támadásokat követnek el, akkor az a vendégjog kirívó semmibevétele, és csakis a Németországban tartózkodásuk végét vonhatja maga után.

Aki nem tartja be az együttélés szabályait, egyebek mellett nem ismeri el a nők iránti tiszteletet, az nem kaphat helyet itt Németországban, a társadalmunkban".

Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány szerint a hatóságoknak egyelőre nincsenek információik az elkövetőkről és azok számáról sem, azt azonban hozzátette, hogy - mint fogalmazott - "nincs szó ezer elkövetőről". Albers úgy fogalmazott: volt egy csoportosulás,  és abból néhányan bűncselekményeket követtek el.   
 

A támadásokra  válaszul Kölnben megerősítették a tömegrendezvényekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. "Közösen intézkedéseket dolgoztunk ki, hogy ilyen incidensek ne forduljanak többé elő. Ugyanolyan fontos az is, hogy az ilyen incidensek ne  ássák alá  karneváli ünnepségeinket - mondta Reker, aki hangsúlyozta, hogy

a karneválokon a nők és lányok számára szavatolni kell a biztonságot. "Nem akarunk ellenőrizetlen területeket Kölnben" - jelentette ki.


Albers a karnevál kapcsán megjegyezte: fokozzák a rendőrség jelenlétét, ami egyenruhás egységek mellett civilruhás erőket is jelent, illetve mobil videomegfigyelő berendezéseket is felállítanak.

Szilveszter éjszaka mintegy ezer - szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származó" - férfi gyűlt össze a kölni főpályaudvar környékén és számos nőt molesztáltak és megloptak.

Hamburgban is nyomoz a rendőrség az észak-németországi város vigalmi negyedében ugyancsak szilveszter éjszaka történt hasonló incidensek miatt, amelyek során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött, feltehetőleg észak-afrikai támadók.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink