Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-04 12:58:00

Bahrein, Szudán és az Arab Emirátusok is ultimátumot intézett Iránhoz

Bahrein, Szudán és az Egyesült Arab Emirátusok is felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Iránnal miután Teheránban megtámadták Szaúd Arábia nagykövetségét. Az országok 48 órát adtak az iráni diplomatáknak, hogy elhagyják az országaikat.

Bahrein bejelenti döntését

A döntést a bahreini média-miniszter Isa al-Hamadi jelentette be:

"Bahrein úgy döntött, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal, ezért felszólítja a külképviseletek tagjait, hogy 48 órán belül hagyják el a királyság területét" - fogalmazott. 

Szaúd Arábia egyik legszorosabb szövetségeseként Bahrein gyakran bírálta Iránt a siíta többség terrorja és lázongásai miatt. Várhatóan az Egyesült Arab Emirátusok is követi az előbbi két ország diplomáciai lépéseit. 

Bahrein a felszólítással egyidőben megkezdte saját diplomatáinak a kivonását Teheránból.

Teherán és Rijád viszonya azután romlott meg drámai mértékben, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával - több tucat másik ember mellett - kivégeztek egy síita főpapot is, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki számos országban. Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegettek. Feldühödött tüntetők pedig szombat éjjel megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét.

Frissítés 13:35 - Szudán és az Egyesült Arab Emirátusok is kiáll Szaúd Arábia mellett

Szudán szintén bejelentette, hogy az iráni nagykövetnek el kell hagynia a fővárost, Khartoumot. 

Nem sokkal később az Egyesült Arab Emirátusok is bejelentést tett: Szaúd-Arábia, Bahrein és Szudán után ők is megszakítjáka  diplomáciai kapcsolataikat Iránnal.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink