Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-28 09:47:00

Üzent az Iszlám Állam vezetője: "Ezért megfizettek!"

Hangüzenetben bátorította híveit az Iszlám Államvezetője, aki kemény válaszcsapásokat ígért az elmúlt időszak koalíciós támadásaira.

Üzent az Iszlám Állam vezetője: "Ezért megfizettek!"

Irakban és Szíriában is egyre több frontról éri támadás az Iszlám Állam állásait. Abu Bakr al-Bagdadi legújabb hangüzenetében figyelmeztette híveit: nehéz idők következnek, az "egész világ" egyesül az Iszlám Állam ellen. 

A 24 perces üzenetet vélhetően az elmúlt két hétben rögzítették. Az IÁ vezetője egy "általános háborúról" beszélt, amelyet a Nyugat, Oroszország és az arab szövetségesek (kiemelve Szaúd-Arábiát) indítottak a "kalifátus" ellen. 

A hangfelvételt szombaton tette közzé az Iszlám Állam médiacsoportja, az al-Furkan.

"De csodálkozzatok, hogy a hitetlen nemzetek egyesülnek és összegyűlnek az Iszlám Állam ellen" - mondta Bagdadi. "Nem meglepetés, hogy megölnek minket, a sebesüléseink megsokasodnak, a problémák elborítanak minket és tornyosulnak előttünk a nehézségek."

Szorul a hurok

A terrorszervezet körül valóban szorul a hurok. Az iraki hadsereg katonái a napokban visszafoglalták a dzsihadistáktól Anbár tartomány legnagyobb városát, Ramádit, amelyet még májusban foglalt el az Iszlám Állam. 

Észak-Irakban komoly nehézséget jelent a halálszekta hívei számára Moszul utánpótlásvonalainak biztosítása is, miután a kurd Pesmerga novemberben elfoglalta a Szíriából vezető stratégiai útvonalakat. 

A kurd erők, a szíriai lázadók és Aszad hadserege is komoly károkat okoznak a "kalifátusnak" Szíriában. 

Iszlamista jövendölés

Utolsó üzenetében Bagdadi azzal igyekezett bátorítani a visszaszorított harcosait, hogy emlékeztetett az Iszlám Állam korábbi nehéz időszakaira és kudarcaira. 

"Az irigység és a nehézségek egyre megsokasodtak, az Iszlám Állam pedig visszaszorult sok területen, amelyeket korábban elfoglalt. Megnyugtatlan benneteket, az államotok továbbra is jó. Ahogyan növekedik a nemzetek szövetsége ellene, úgy válik egyre biztosabbá Allah támogatása" - fogalmaz a terrorvezér. 

Bagdadi apokaliptikus próféciákat is megfogalmazott üzenetében a harcok kimenetelével kapcsolatban. Felszólította a muszlimokat, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz és teljesítsék be azt az iszlám jövendölést, amely egy "végső ütközetről" beszél a szíriai Dabiq mellett. A prófécia szerint a városnál összecsapnak a dzsihadista erők "Róma seregeivel."

A felszólításon túlmenve az Iszlám Állam feje kötelezőnek tekinti a harcban való résztvételt, amely "kivétel nélkül minden muszlim feladata."

A felhívások mellett Bagdadi kigúnyolta ellenségeit, amiért nem küldenek szárazföldi csapatokat a harcba. "Nem mernek idejönni, mert a szívük tele van a Mudzsahedintől való félelemmel" - fogalmazott. 

A terrorista vezető arról is szót ejtett, hogy a háborút messze a határokon túlra is ki fogják terjeszteni. "Megígérjük, hogy mindenki, aki részt vesz az Iszlám Állam elleni háborúban - magas árat fog fizetni érte, és meg fogja bánni. Jaj neked, Amerika, jaj neked Európa és jaj neked Oroszország!"

atv.hu / CNN

Ajánlom

További külföldi híreink