Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-11-29 08:12:00

1200 német katona megy az Iszlám Állam ellen

Németország 1200 katonával venne részt a szíriai bevetésben Volker Wieker tábornok, a német hadsereg (Bundeswehr) főfelügyelője szerint, aki a Bild am Sonntag lapnak nyilatkozott erről.

1200 német katona megy az Iszlám Állam ellen

A csütörtöki elvi döntés után a német kormány várhatóan kedden jóváhagyja a részvételt, s a parlamentben, a Bundestagban sem lesz hosszú a vita, így a bevetés a tábornok szerint még az idén elkezdődhet.

"Katonai szemszögből a repülőgépek és hajók működtetéséhez szükséges létszám előreláthatólag 1200 lesz"

 - mondta Wieker a lapnak. A német részvétel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcban a Bundeswehr jelenlegi legnagyobb szabású külföldi bevetése lesz.

Németország az Iszlám Állam elleni szíriai harcba mindenekelőtt a Bundeswehr légierejének (Luftwaffe) Tornado típusú felderítő repülőgépeivel és egy hadihajóval akar bekapcsolódni. A tervek szerint 4-6 Tornado és egy fregatt alkotja majd a német kontingenst. Szakértők szerint legalább kétszáz katona kell szolgáljon a német fregatton, amely a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozót védi majd a Földközi-tengeren. A Bundeswehr vezetése egy üzemanyag-utántöltő repülőgépet is előirányzott a küldetéshez.

A Tornado felderítő gépek két helyszínen, a törökországi Incirlikben és a jordániai Ammanban állomásoznak majd, erről már tárgyalások folynak mindkét országgal.

A légitámadásokban való német részvételt a Bundeswehr főfelügyelője jelenleg  nem tartaná ésszerűnek.

Katonailag ésszerű az, amire szükség van. S az, amire most szükség van, a felderítő tevékenységünk - mondta Wieker, megjegyezve, hogy az IÁ elleni légitámadásokra a koalíciónak elegendő erői és eszközei vannak.

Németország bekapcsolódását Franciaország kérte a november 13-i párizsi terrortámadások után az uniós partnereitől az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozva.  Ez kimondja, hogy

"a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén a többi tagállam - az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban - köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni".  

A szerződés kölcsönös katonai segítségnyújtásra vonatkozó előírását eddig még sose alkalmazták.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink