Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-11-05 07:03:00

Ponta már a tűzvész előtt politikai hulla volt

A közokirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalással vádolt román miniszterelnök szerdán azzal indokolta lemondását, hogy nem akar az emberekkel harcolni, akik az utcára vonultak a Colectiv klubban történt tragédiát követően. Lehetséges ugyanakkor, hogy Ponta remek időérzékkel csak ürügyként használta fel a tüntetéseket az angolos távozáshoz.

Szerda délelőtt Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bejelentette, hogy lemond Victor Ponta miniszterelnök. A bejelentést később Ponta is megerősítette, azzal kiegészítve, hogy az egész kabinet lemond. A román kormányfő azzal érvelt, hogy „nem akar az emberekkel harcolni”. „Mindig vállaltam a harcot a politikai ellenfelekkel, de nem akarok szembeszállni a változást igénylő emberekkel.

Nagy hiba volna, és valamennyien megszenvednénk” – jelentette ki a miniszterelnök utalva a Románia-szerte kitört tüntetésekre.

A kormány és a kabinettel szembeni ellenszenv ugyanakkor nem feltétlenül a tűzvésszel áll összefüggésben:

sokan már korábban hatalmi arroganciával és visszaéléssel vádolták például Gabriel Oprea belügyminisztert, amiért rendszeresen rendőri felvezetéssel száguldozott, két héttel ezelőtt pedig egy, a konvoját felvezető motoros rendőr halálos balesetet szenvedett. Oprea 2015 eleje óta összesen mintegy 1500 alkalommal vett igénybe „sürgős” teendőihez rendőri kíséretet. Szerdán kiderült: a legfőbb ügyészség hivatali visszaélés gyanúja miatt vizsgálja az ügyét. A tragikus tűzvész miatt elkeseredett tüntetőknek látszólag nincsenek politikai céljaik, hanem az egész – általuk korruptnak és élősködőnek nevezett – politikai osztály ellen lázadtak fel – számolt be a Maszol.

Ami pedig Pontát illeti, a Korrupcióellenes Hivatal (DNA) szerint 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Şova cégétől, az összeg igazolásául pedig beszámolókat hamisított más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva – számolt be a Transindex.

Ponta ellen 17 rendbéli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség miatt emeltek vádat.

Bár Ponta ügye még csak a vádemelés szakaszában van, politikailag már így is szalonképtelenné vált. Korrupciós ügye miatt például elkerülte a három napig Bukarestben tárgyaló német parlamenti küldöttség a múlt hét pénteken.

A delegávciót vezető Günther Kirchabum, a Bundestag európai ügyekben illetékes bizottságának elnöke és további három tagja a kétoldalú kapcsolatokról, Románia schengeni csatlakozásáról és a migrációs válságról tárgyalt több román intézmény vezetőjével, köztük Klaus Johannis államfővel is, de nem kért találkozót az okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával bíróság elé állított Pontától – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Már szeptemberben lemondatták volna

A romániai liberális ellenzék is keményen ostorozta Pontát, szeptemberben pedig bizalmatlansági indítványt adtak be a botrányba keveredett miniszterelnökkel szemben.

A liberálisok szerint Victor Pontának „mennie kell kormányfői tisztségéből, mivel

okirathamisító miniszterelnök nem írhat alá romániai jogszabályokat; adócsalással vádolt miniszterelnök nem kezeskedhet Románia költségvetéséért; pénzmosás vádjával a bíróság elé állított miniszterelnök kezére nem adhatóak az adókból, a román állampolgárok hozzájárulásaiból befolyó összegek; korrupcióval vádolt miniszterelnök nem szavatolhatja a 2016. évi választások kifogástalan megrendezését” 

idézte a Maszol a szeptember végén benyújtott bizalmatlansági indítványt, amit a kormány még könnyen túlélt. 

többezres demonstráció a bukaresti tűzeset utánTöbbezres demonstráció a bukaresti tűzeset után

És ugyan a lemondás mindenképpen politikai felelősségvállalás, ahogy azt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is megfogalmazta azzal kapcsolatban, hogy egy újságíró szóvá tette, Victor Ponta nyilatkozatában nem vállalt felelősséget a Colectiv klubban történt tragédia miatt, szakértők szerint a tűzvész ürügyet teremtett a román miniszterelnök számára.

Úgy tűnik, fejet hajtott

Illyés Gergely politológus a romániai Transindexnek néhány órával Ponta lemondását követően például úgy fogalmazott, hogy a Colectiv tragédia Ponta számára „egy rendkívül kedvező alkalom volt a lemondásra, hiszen így úgy tűnik, mintha fejet hajtott volna a népakarat előtt, és úgy tesz, mint ahogy egy fejlett demokráciában elvárható. Eltereli a figyelmet arról, hogy egy politikai hulla volt, és úgy tűnik, mintha nem a bűnvádi eljárás miatt mondott volna le”.

„Victor Ponta azt tette, amit tennie kellett. Köszönöm!” – írta a Facebookon Traian Basescu volt államfő, Ponta riválisa, aki épp szerdán töltötte be a születésnapját.

Basescu élcelődő megjegyzése ellenére Illyés szerint mindenki tudja: nem a miniszterelnöknek kellett volna ellenőriznie a tűzvédelmi előírásokat a Colectiv klubban, ezért is tűnik ürügynek az eset Ponta lemondásához.

atv.hu / Kronika.ro, Transindex.ro, Maszol.ro, MTI

Ajánlom

További külföldi híreink