Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-30 07:39:00

"Ilyen veszélyt még sosem tapasztaltam", aggódik az MI5 vezetője

A brit titkosszolgálat vezetője 32 éves karrierje során nem tapasztalt még ennyire fenyegető a dzsihadista terrorveszélyt Nagy-Britanniában. Arra figyelmeztetett, hogy az egyre erősebb Iszlám Állam mellett nem szabad elfelejtkezni a szintén aktív Al-Kaidáról sem.

Az Iszlám Állam komoly terrortámadásokat tervez Nagy-Britanniában – figyelmeztetett Andrew Parker, a brit titkosszolgálat, az MI5 vezetője. Parker szerint a Nagy-Britanniában született, vagy ott élő radikálisok, akik szívesen csatlakoznak az Iszlám Államhoz, nem mutatják az enyhülés jelét. Az MI5 vezetője első alkalommal ismerte el azt is nyilvánosan, hogy a brit titkosszolgálatnak kibertámadásokat kellett végrehajtania, hogy összezavarják a terrorista hálózatok kommunikációját.

Parker egy londoni biztonságpolitikai és védelmi előadáson elmondta: 32 éves karrirerje során nem tapasztalt még olyan fenyegetettségi szintet, mint ami most van. A brit titkosszolgálat az elmúlt 12 hónapban hat terrortámadást hiúsított meg az Egyesült Királyságban, hét másikat pedig külföldön.

Parker elmondta: a négyezer fős hivatal állományának négyötöde a terrortámadások elhárításán dolgozik, ezek a fenyegetések pedig egyre inkább az Iszlám Államhoz köthetők. Parker és az MI5 adatai szerint Nagy-Britanniából több mint 750 szélsőséges utazott Szíriába, és a fenyegetés nem mutatja a csökkenés jelét.

andrew parker, a brit titkosszolgálat vezetőjeAndrew Parker, a brit titkosszolgálat vezetője
„Az Egyesült Királysággal szemben Szíriában tervelnek ki merényleteket a terroristák, ezeket a szíriai terroristákkal való kapcsolat teszi lehetővé, illetve az egészet az Iszlám Állam inspirálja a kibertérben, remekül kihasználva a technológiai adottságokat” vélekedett.

A britek gyorsan radikalizálódnak online, majd arra bátorítják őket, hogy primitív, de halálos kimenetelű támadásokat hajtsanak végre.

„Ráadásul idén az európai, illetve más helyeken elkövetett merényletekből az látszik, hogy súlyosabb véráldozatot követelő támadásokat igyekeznek végrehajtani” – mondta Parker.

Hozzátette: bár az elmúlt évben az Iszlám Állam felemelkedése uralta a szalagcímeket, nem szabad elfelejtkezni az Al-Kaidáról, amely szintén komoly támadásokat tervez az Egyesült Királyságban. „Olyan mértékű a veszély, és olyan gyorsan közeledik, hogy én ilyet még nem láttam munkásságom során” – fogalmazott.

Súlyos figyelmeztetés

Az elért sikerek ellenére sem lehetnek soha biztosak abban, hogy minden fenyegetést meghiúsítottak mondta az MI5 vezetője utalva az Egyesült Királyságban és a külföldön meghiúsított támadásokra. Kiemelte, hogy pont erre utal a sousse-i tragédia. Júniusban a tunéziai tengerparton 31 brit turistát gyilkolt meg egy gépfegyveres támadó – Parker szerint ez egy súlyos figyelmeztetés volt.

Így nézett ki a tunézéiai tengerpart a merénylet után. fotó: reutersÍgy nézett ki a tunézéiai tengerpart a merénylet után. Fotó: Reuters
Az MI5 vezetője szerint az ehhez hasonló támadások elkerülése végett kellett a titkosszolgálatoknak fejleszteni az „eszköztárat”. Ebbe pedig Parker szerint beletartozik a kibernetikai háború, a kibertámadások is.

„IT támadásokat tudunk végrehajtani a belügyminiszter engedélyével a terrorszervezetek hálózatai ellen, hozzáférve a belső kommunikációjukhoz és egyéb kibernetikai műveletekre vagyunk képesek” – mondta, de hozzátette, hogy továbbra sem fognak, és nem is tudnak kutakodni a civilek életében.

„Azért, hogy ügynökségünk hírközlési adatokhoz hozzáférhessen – szigorú biztosítékok keretein belül és szigorú felügyelet mellett – használjuk ezeket az eszközöket, de nélkülük nem lennénk képesek az országot biztonságosan megőrizni” – fogalmazott Parker

atv.hu / The Telegraph

Műsorváltozás!


Hétfőtől a megszokottnál tíz perccel korábban, 19.15-kor kezdődik az Egyenes Beszéd, 21.00-tól pedig Híradóval jelentkezik az ATV.

Ajánlom

További külföldi híreink