Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-27 22:07:00

Katonai offenzívát hirdettek Kolumbiában

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök katonai offenzívát hirdetett a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) ellen kedden, miután a marxista gerillaszervezet az előző nap a biztonsági erők tizenkét tagjával végzett egy rajtaütés során.

A lázadószervezet harcosai hétfőn a kolumbiai helyhatósági választások lebonyolításán dolgozókon, illetve az őket kísérő biztonsági személyzeten ütöttek rajta Boyaca tartományban, a fővárostól, Bogotától 300 kilométerre északra fekvő hegyvidéken. A lázadók tizenegy katonát és egy rendőrtisztet gyilkoltak meg -írja az MTI

A kormányzat terrorcselekménynek minősítette a történteket, és keddi ülésén a kolumbiai nemzetbiztonsági tanács arról döntött, hogy bevetik a hadsereget az ELN-nel szemben.

juan manuel santos, kolumbia elnöke. fotó: reutersJuan Manuel Santos, Kolumbia elnöke. Fotó: Reuters
A kolumbiai hatóságok azt is közölték, hogy a rajtaütés során eltűnt négy embert, köztük két választási biztost élve találtak meg. Két katonát továbbra is eltűntként tartanak számon, őket vélhetően elrabolta az ELN.

A lázadószervezet hivatalosan nem vállalta magára a támadást. A mintegy kétezer főt számláló ELN, amelyet a kubai forradalom által megihletet radikális papok alapítottak, az ország legnagyobb lázadószervezetéhez, a marxista-leninista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) hasonlóan béketárgyalásokat folytat a kolumbiai kormánnyal.

Az ELN több kormány ellen is harcot vívott 1964-es létrejötte óta, és a jelenlegi kormánnyal való békét célzó tárgyalások megkezdése után is emberrablásokat és támadásokat hajtott végre.

A kolumbiai kormányok, baloldali lázadók és jobboldali fegyveres csoportok közötti harcok több mint 220 ezer ember életét követelték, és milliókat kényszerítettek otthonaik elhagyására az utóbbi öt évtizedben.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink