Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-21 08:00:00

Titokzatos raktárban tüntetett el embereket a chicagói rendőrség

Kemény módszereket használ a chicagói rendőrség: a Guardian egy olyan dokumentum birtokába jutott, ami szerint egy Homan Square nevű helyen az elmúlt évtizedben több mint hétezer embert tartottak fogva alapvető jogaik tiszteletben tartása nélkül.

A rendőrség több mint 7 ezer embert „tüntetett el” Chicagóban, egy szabálytalan kihallgatásokra használt raktárépületben: ez a szám csaknem a duplája annak, mint ahány letartóztatást korábban nyilvánosságra hoztak – fedi fel tényfeltáró cikkében a brit Guardian.

2004 augusztusától 2015 júniusáig a létesítményben tartottak közül közel 6 ezren feketék voltak, ami durván felülreprezentálja a város fekete lakosságának az arányát. Ami még ennél is súlyosabb, hogy egy belső rendőrségi vizsgálat szerint a hatezer fogvatartott közül csak 68 fő számára biztosítottak ügyvédet, vagy adtak nekik tájékoztatást a hollétükről.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)

Az információkra azt követően derült fény, hogy a Guardian vizsgálatot kezdeményezett, valamint közérdekű adatigénylést nyújtott be az amerikai hatóságoknál. Ennek köszönhetően


a brit lap eddig soha nem közölt részleteket tudott meg a chicagói rendőrség Homan Square nevű titokzatos létesítményéről, amelyről a hatóságok eddig azt mondták, hogy az egy kábítószerellenes műveletekre használt épület, ahol a rendőrség „minden szabályt betart”.

De a rendőrség beszámolói éles ellentétben állnak azokkal, amelyeket a Homan Square fogvatartottjai és az ügyvédek állítanak. Egy Jose nevű 30 éves férfi például egyike volt azon kevés és szerencsés letartóztatottnak, akik ügyvéd jelenlétében adták meg magukat a rendőrségnek. Jose állítása szerint a rendőrök „nem a szabályok szerint játszanak.”

"Egyszerűen eltűnnek"

A Guardian által szeptember végén megszerzett dokumentumok szerint a rendőrség 11 év alatt 7185 embert vitt el a raktárépületbe. Itt a gyanúsítottak mindössze kevesebb mint egy százaléka számára tették lehetővé az ügyvédek fogadását. Ez ugyanakkor a brit lap szerint a chicagói rendőrség tágabb gyakorlatához illeszkedik, amely a kihallgatások kulcsfontosságú korai szakaszában – amikor a letartóztatottak saját maguk gyanúba keverésével szembeni alkotmányos jogai a legsérülékenyebbek – minimális ügyvédi hozzáférést biztosítanak.

„Nem vagyok ijedős a szakmában, foglalkoztam már gyerekgyilkossági üggyel, nemi erőszakkal, mindenféle esettel. De ez a hely ijesztő. Semmi nem emlékeztet arra, hogy rendőrségi épület. Olyan, mintha egy James Bond film helyszíne lenne” – nyilatkozta David Gaeger ügyvéd, aki egy füvezés miatt elfogott férfi miatt járt a Homan Square-ben.

Az is ijesztő, hogy nincsen semmi közérdekű adat arról, hogy kik és mikor kerültek be a raktárba, ami tovább nehezíti a hozzátartozók és az ügyvédek dolgát.


„Valójában senki sem tudja, hova kerülnek az emberek, ha beviszik őket ide. Egyszerűen eltűnnek” – nyilatkozta Craig Futterman professzor, a Chicago Law School tanára.

A Guardian huszonkét olyan emberrel tudott beszélni, akiket a rendőrök hosszú órákra, vagy napokra bevittek a raktárba. Mindannyian arról számoltak be, hogy a hatóságok nyomást gyakoroltak rájuk, hogy információt szerezzenek tőlük, és két ember kivételével – ők fehérek voltak – senki sem telefonálhatott ki a Homan Square-ből, hogy szóljon ügyvédjének, vagy családtagjainak.

craig futterman (forrás: www.law.uchicago.edu)Craig Futterman (Forrás: www.law.uchicago.edu)

Ez azonban ellentétben áll az amerikai rendőrségi szabályzattal, amely szerint a hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy az előállított személy a letartóztatást követő első órában indokolt mennyiségben használhassa a telefont, hogy értesítse ügyvédjét, családtagját vagy ismerősét az intézkedésről.

Érdekes adat, hogy ugyan a város lakosságának csak 33 százaléka fekete, a Homan Square-ben ez az arány több mint 82 százalék.

Ketrecszerű hely

A chicagói ügyvédek szerint azzal, hogy a Homan Square-ben nem készül nyilvános lajstrom arról, hogy kit vittek be, a rendőrség gyakorlatilag eltünteti a letartóztatott embereket az ügyvédek elől. „Próbáljon meg valaki telefonszámot találni a létesítményhez, majd próbáljon meg információt szerezni arról, hogy ügyfelét bevitték-e. Lehetetlen. Még ha egy ügyvéd gyanakszik is arra, hogy ügyfelét bevitték, nem tud mit tenni, ki van zárva. Úgy őrzik ráadásul, mint egy katonai létesítményt” – fogalmazott Gaeger.

Ráadásul egyéb furcsaságok is vannak. Például egy nőt, akit Checoughn néven nevezett meg a brit lap, 2007-ben bevittek a rendőrök és azt állítják, hogy biztosították neki a hozzáférést ügyvédjéhez. A nő ugyanakkor tagadja ezt. „Legalább 8-10 órán át bent tartottak. Rettegtem, főleg amikor a rendőrök kihallgattak egy ketrecszerű helyen” – fogalmazott. Egy másik férfi esetében ugyanilyen ellentmondásra bukkant a Guardian: a rendőrség azt állította, hogy biztosított neki hozzáférést az ügyvédhez, a férfi ugyanakkor tagadta ezt.

atv.hu / The Guardian

Ajánlom

További külföldi híreink