Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-13 11:20:00

Megtámadták Oroszország szíriai nagykövetségét

Tüzérségi támadás érte kedd reggel a damaszkuszi orosz nagykövetség környékét, az első jelentések szerint a szíriai felkelők hajtották végre a támadást, és egyetlen diplomatának sem esett baja.

Megtámadták Oroszország szíriai nagykövetségét

Hírügynökségek beszámolói szerint két tüzérségi lövedék csapódott be Oroszország szíriai nagykövetségének környékén, miközben kormánypárti tüntetők gyülekeztek az épület előtt, hogy köszönetet mondjanak Moszkvának a közel-keleti országban indított beavatkozásáért.
    
Az AP amerikai hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy az első lövedék a diplomáciai képviselet udvarán csapódott be, mire a helyszínen lévő mintegy háromszáz tüntető közül sokan pánikba estek és rohanni kezdtek. A környéken sűrű füst gomolygott.

    
Más források szerint mindkét lövedék egy parkban csapódott be, közel a képviselethez. Egy szemtanú azt mondta, hogy az egyik lövedék a nagykövetség udvarán csapódott be, az épületet azonban nem találta el. Az Interfax orosz hírszolgálat szerint mindkét lövedék az udvaron ért földet.

    

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport értesülései szerint a főváros körül állomásozó iszlamista felkelők támadták meg a nagykövetségét.
    
Áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések, és azt sem tudni biztosan, hogy keletkeztek-e károk az épületben.
    
A demonstrálók közül néhányan a lövedékek becsapódása után sem hagyták el a helyszínt. Az ott maradó tüntetők zászlókat, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló fényképeket tartottak a magasba. Többen azt skandálták, hogy: "Életünk és vérünk árán is megvédjük Putyint, Aszadot és Szíriát". Mások olyan táblákat tartottak, amelyekre az volt írva, hogy "Köszönjük, Oroszország".
    

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front vezetője hétfő esti hangfelvételében Oroszország elleni támadásokra szólította fel a kaukázusi dzsihadistákat. Abu Mohamad al-Golani a szíriai orosz intervenciót újabb keresztes háborúnak nevezte. Kijelentette, hogy az, ami a szíriai háborúban vár az oroszokra, el fogja halványítani mindazt a borzalmat, amellyel Afganisztánban kellett szembenézniük.
    
Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Oroszország terrorcselekménynek minősíti a damaszkuszi nagykövetsége ellen kedd reggel végrehajtott tüzérségi támadást - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

"Nyilvánvalóan terrorcselekmény történt, amelynek talán az volt a célja, hogy megfélemlítsék a terrorizmus elleni harc támogatóit" - jelentette ki a tárcavezető, mielőtt megbeszélést kezdett Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával.
    A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Lavrov kijelentette, hogy országa támogatja a különmegbízottnak a szíriai válság politikai rendezését célzó erőfeszítéseit. A külügyminiszter emellett csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok vonakodik egyeztetni a terrorizmus elleni küzdelemben részt vevő szíriai felekkel.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink