Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-10 11:50:00

Újabb késelés Jeruzsálemben, az elkövetőt megölték

Két ultraortodox zsidót könnyebben megsebesített egy palesztin támadó szombaton Jeruzsálemben, az elmúlt hét immár sokadik késes támadásának elkövetőjét megölték - közölte a rendőrség és a mentők.

A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető egy kelet-jeruzsálemi férfi volt, a rendőrségi közlésből azonban nem derült egyértelműen, hogy a támadást az izraeli főváros mely részén követte el.
    
Ez volt a tizenharmadik, izraeliek ellen elkövetett palesztin késes támadás az utóbbi nyolc napban. Az eddigi incidensekben két izraeli vesztette életét, további 17-en pedig megsebesültek. A támadók közül hatot öltek meg a hatóságok.
    
Orvosi és rendőrségi források szerint szombatra virradó éjjel a kelet-jeruzsálemi Suafat menekülttáborban életét veszette egy 22 éves palesztin férfi is, akit több lövés ért az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban. Két napon belül ő a második palesztin férfi, akit ebben a kelet-jeruzsálemi negyedben öltek meg.
    
Emellett a Gázai övezetben belehalt sebesüléseibe egy újabb palesztin, aki az övezet és Izrael határánál lezajlott előző napi összecsapásban sebesült meg, és ezzel hétre emelkedett a pénteki incidens halálos áldozatainak száma.
    
Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője pénteken üdvözölte és egy új intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetének nevezte az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot, és "az intifáda erősítésére és fokozására" szólított fel. A héten a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád mozgalom is intifádára szólított fel.
    
Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt "harmadik intifádáról". Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.
    
A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.
    
Az ellenségeskedés újbóli kiéleződése óta első ízben, pénteken egy zsidó fiatal támadt késsel négy palesztinra a dél-izraeli Dimóna városában. A támadót elfogta a rendőrség.
    
Az Egyesült Államok pénteken "a lehető legmélyebben" elítélte az izraeli és a palesztin civilek elleni támadásokat, és mindkét felet nyugalomra intette.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink