Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-09-23 08:06:00

Amerikai magyarok, magyar amerikaiak

Hány magyar él az Egyesült Államokban? Mikor és miért költöztek oda? Hogyan boldogulnak, maradnának, vagy inkább visszajönnének? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ egy egyedülálló felmérésnek köszönhetően.

2015 tavaszán különleges online felmérés készült az Egyesült Államokba érkezett magyar bevándorlókról és az Amerikában élő magyar diaszpóráról. A kérdőívet az USA-ban élő Farkas Dezső fejlesztette ki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja Kisebbségkutató Intézetének szakmai támogatásával.

Folyamatosan mennek

Az utóbbi évtizedekben különböző indíttatásból és több hullámban, de folyamatosan érkeztek az Egyesült Államokba magyarok, ezt a jelenséget egyesek újkori honfoglalásaként is emlegetik. Nehéz megbecsülni, hogy mennyi magyar élhet az USA-ban, ugyanis a legutóbbi amerikai népszámláláson már nem gyűjtöttek adatokat az ott élők hovatartozásáról.

2000-ben körülbelül 1,4 millióra, azaz az akkori amerikai népesség 0.5 százalékára becsülték azoknak a számát, akik magyar etnikumúnak vagy magyar származásúnak vallották magukat. Azonban fontos megjegyezni, hogy 92 százalékuk az Egyesült Államokban született. Csupán 8 százalékuk, vagyis 110 ezren mondták azt, hogy nem az USA-ban születettek, ebből 93 ezren Magyarországon látták meg a napvilágot.

A kérdőívet közel 1800-an töltötték ki, többségében nők. A kitöltők átlagéletkora 44 év volt, és közel azonos a magyar és az amerikai állampolgárok aránya. A legtöbben Magyarországról érkeztek, de a részvevők közel egyharmada már az USA-ban született.

Három nagy hullám

A kérdőívet magyar és angol nyelven is ki lehetett tölteni. Az angol nyelven válaszolók átlagban több mint három évtizede tartózkodnak az Egyesült Államokban. Ezzel szemben a Magyarországról érkezettek lényegesen később érkeztek.
Bár meglepő lehet, de az 1956-os forradalom előtti bevándorlás nem volt jellemző. A felmérésben résztvevők közül sokan a rendszerváltást követően, majd az ezredfordulón, és végül 2009-től érkeztek az Újhazába. Többen gondolják magukat Amerikában élő magyarnak, mint magyar származású amerikainak.

Ennek ellenére a döntő többségük amerikai állampolgár. A bevándorlók több mint fele „kék” útlevéllel is rendelkezik, közel harmaduk pedig zöldkártyával tartózkodik Amerikában. A felmérésben résztvevők elenyésző része jogilag illegális státuszú, azaz lejárt vízummal az országban tartózkodó turista.

A kivándorlás okai nagyon különbözőek voltak, nincs domináns motiváció, bár az angolul válaszolók harmada a politikai okot vagy menedékjogot jelölte meg. Ugyanakkor a magyaroknak csupán töredéke hagyta el hazáját kizárólag gazdasági okokból.

A megkérdezetteknek a letelepedésben azok az amerikaiak segítettek a legtöbbet, akiket az USA-ban ismertek meg, a kiköltözéssel foglalkozó cégektől vagy szervezetektől meglepően kevés segítséget kaptak.

Az „az, hogy Magyarországról származom” kijelentés folytatásaként a legkevesebben a „szégyennel tölt el” állítást jelölték meg, legtöbben pedig vagy azt, hogy „természetes dolog”, vagy azt, hogy „büszkeséggel tölt el”.

A válaszadók többsége lényegesen jobbnak tartja az amerikai életét, 41 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem költözik haza a jövőben. A magyar kapcsolataikat viszont rendszeresen, akár heti rendszerességgel ápolják, és az is fontos számukra, hogy tájékozottak legyen a magyar hírekről.

Nehéz ételek és könnyűzene

Magyar identitásukban egyértelműen a magyar ételeket tartják a legfontosabbnak, a popzenét pedig a legkevésbé. Előkelő helyen áll még a listán a magyar irodalom és költészet, ezeket követi a népzene, a néptánc és a népviselet. Szinte minden résztvevőnek egyformán fontos a magyar film is.

A kérdőívet kitöltők az Egyesült Államoknak tulajdonítják a lehetőségeket, a reményt, szabadságot, az anyagi boldogulást, az életszínvonal javulását, a karriert és munkát. Körülbelül hasonló mértékben kaptak a két országtól tudást, tapasztalatot, értékeket, szemléletet és családi, baráti kötelékeket. Magyarország adománya a válaszadók szerint a nyelv, a kultúra, identitás, emlékek, gyökerek, de ide sorolják a limitált lehetőségeket, a rossz életszínvonalat és a negatív szemléletet is.

A felmérésről bővebben az Amerikai magyar vagy magyar amerikai? nevű Facebook oldalon, illetve a PrehryFarkas blogon olvashat, ahol további érdekes szempontokat és adatokat osztottak meg.

Ajánlom

További külföldi híreink