Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-07-29 21:06:00

Megtalálták az eltűnt maláj utasszállító egy darabját?

Egy repülőgép szárnyának egy darabját mosta partra az óceán a francia Réunion szigetén. Szakértők szerint lehetséges, hogy a roncs a tavaly eltűnt maláj utasszállítóhoz tartozik. A maláj kormányfő megerősítette a hírt, valószínű, hogy egy Boeing 777-es gép részét találták meg.


A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalált repülőgéproncs darab valószínűleg egy Boeing 777-es típusé gépé, de egyelőre nem bizonyított, hogy az a Malaysia Airlines légitársaság 2014. március 8-án eltűnt MH370-es járaté - közölte szerdán az amerikai légügyi hatóság egy tisztviselője.

A nyilatkozó hozzátette, hogy a fontos lelet tanulmányozására francia szakértők utaztak Réunionra.


A két méter hosszú, szárnydarabra emlékeztető roncsot a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg Saint-André de La Réunionnál.

"A roncs tele volt kagylóval, ebből arra következtethetünk, hogy sokáig volt a vízben" - mondták szemtanúk.
    
A repülőtéri rendőrség (BGTA) különleges nyomozói egyelőre egyetlen feltevést sem valószínűsítenek, csak olyan információkat gyűjtenek (például a gyártási számot), amelyek alapján azonosítani lehet a roncsot.


A roncsról kapott felvételek alapján Xavier Tytelman francia légiközlekedési biztonsági szakértő a Twitter mikroblog portálon megjegyezte, hogy a "hihetetlen a hasonlóság" a Boeing 777 csűrőlapja és a talált roncs között. Márpedig az eltűnt repülőgép egy Boeing 777-es volt. A Boeing amerikai repülőgépgyár egyelőre elzárkózott attól, hogy véleményt nyilvánítson.


Tovább erősíti a gyanút, hogy a most megtalált szárnydarab a réunioni rendőrség szerint körülbelül egy éve lehetett a vízben, a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó utasszállító pedig 2014 márciusában tűnt el.

A http://blog-peuravion.fr/ szakblogon Tytelman ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a roncson a BB670-es referenciaszám látható.
    
"A szám nem felel meg sem egy repülőgép lajstromszámának, sem egy gép sorozatszámának. Ha ez a csűrőfékszárny valóban az MH370 járaté, a referenciaszám alapján könnyű lesz azonosítani. Néhány nap múlva tudni fogjuk a végleges választ."


A légügyi szakértő szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az MH370-est darabját találták meg, de van rá esély.

Malajzia ugyancsak szakértőket küldött a roncsdarab megtalálásának helyszínére. Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter New Yorkban azt is mondta, képviselőik amint lehet azonosítják majd a megtalált darabot.
    
A Reuters hírügynökség anyagában azt írta, hogy négy komolyabb baleset történt a Boeing 777-es típussal, de csupán az MH-370-es járat zuhant le az Egyenlítőtől délre. Az eltűnt repülőgép keresését ausztrál szakértők irányítják, ők azonban eddig az Indiai-óceánnak éppen az ellenkező részében kutattak.
     
Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa kijelentette, ha bizonyítást nyer, hogy a megtalált roncs az eltűnt maláj utasszállítógép része volt, akkor az alátámasztja azt a feltételezést, amely szerint a gép Ausztráliától 1800 kilométerre délnyugatra, egy 120 ezer négyzetkilométeres területen belül zuhant le. Éppen ezért ő a tengerfenék ultrahangos víz alatti felderítő berendezésekkel és videokamerákkal való további pásztázását tartja a legjobb megoldásnak a rejtély megoldása érdekében.

A Malaysia Airlines Boeing 777 típusú gépének eltűnése a polgári légiközlekedés történetének egyik legnagyobb rejtélye. A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások ellenére sem.
    
A Boeing szerdán közleményben erősítette meg, hogy támogatja az MH370 járat ügyében folyó nyomozást és a gép utáni kutatást.

Frissítés: Valószínű, hogy Boeing 777-e része

Najib Razak maláj kormányfő is azt mondta csütörtökön szakértőkre hivatkozva, hogy a megtalált repülőgépdarab valószínűleg egy Boeing-777-es része volt.     

"Az előzetes információk alapján nagyon valószínű, hogy a roncsdarab egy Boeing-777-esé, annak azonban még utána kell járni, hogy az MH370-es járathoz tartozott-e" - írta Facebook-oldalán a miniszterelnök. Hozzátette, a roncsot a franciaországi Toulouse-ba szállítják további vizsgálatokra.

A Reuters hírügynökség anyagában azt írta, hogy eddig négy komolyabb baleset történt a Boeing 777-es típussal, de csupán az MH370-es járat zuhant le az Egyenlítőtől délre. Az eltűnt repülőgép keresését ausztrál szakértők irányítják, ők azonban eddig az Indiai-óceánnak éppen az ellenkező részében kutattak.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink