Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-07-23 19:42:00

A Nyugat-Balkánon élők szerint "normális" a rendőrségi korrupció

A nyugat-balkáni országokban élők többsége szerint a rendőrség korrupt, de ez ebben a társadalomban "normális dolognak" számít - közölte egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás eredményeit csütörtökön a Vreme című szerb hetilap.

A Pointplus nevű, civil szervezeteket tömörítő hálózat júniusban Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Koszovóban végzett felmérést az országokban jelen lévő korrupcióról. Eredményeik szerint a nyugat-balkáni országok legnagyobb problémája a munkanélküliség, a szegénység, valamint az alacsony életszínvonal, ezt pedig a korrupció követi. A megkérdezettek a legkorruptabbnak az egészségügyet, a vámügyet, a bíróságokat, a kereskedelmi felügyeletet és a rendőrséget tartják.

A térség országainak lakossága az európai átlagnál kevésbé bízik a rendőrségben. Míg az a legtöbb országban 60-90 százalék közé esik, addig Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban alig haladja meg az 50 százalékot. Kiemelkedően magas azok aránya, akik egyáltalán nem bíznak a rendvédelmi szervekben: országtól függően, a megkérdezettek 16-19 százaléka mondta azt, hogy egy csepp bizalma sincs országának rendőrsége iránt.

A válaszadók többsége szerint a rendőrök arrogánsak, szemtelenek és tanulatlanok, és minél magasabb beosztásban vannak, annál korruptabbak.
A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben úgy vélik: a politikai pártok jelentősen befolyásolják a rendőrség mindennapi munkáját. A boszniai válaszadók 83 százaléka, a szerbiaiak 82 százaléka, a koszovóiak 75 százaléka és a montenegróiak 70 százaléka szerint van a politikának befolyása a rendőrségre.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink