Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-06-01 11:18:00

2300 Humveet zsákmányolt az Iszlám Állam Moszulban

Az iraki biztonsági erők 2300 Humvee terepjárót hagytak hátra, amikor az Iszlám Állam lerohanta Moszult – nyilatkozta Haider al-Abadi iraki kormányfő vasárnap.

"Moszul elestekor sok fegyvert vesztettünk" – mondta Abadi egy interjúban.

"Csak Moszulban 2300 Humveet" – tette hozzá.

Az Iszlám Állam terroristái tavaly júniusban foglalták el a várost.

Mivel a járművek ára a fegyverzettől és a felszereltségtől függően változik, nem tudni pontosan, hogy mekkora a kár. Az azonban egyértelmű, hogy anyagilag is óriásit bukott az iraki hadsereg, arról nem is beszélve, hogy a zsákmányolt felszerelés nagyot dobott az Iszlám Állam harci képességein.

Kemény bírálat az USA-ból

A terroristák idén májusban elfoglalták Ramadi városát is, az iraki kormányerők menekülés közben itt is sok fegyvert és felszerelést hagytak hátra. Az amerikai védelmi miniszter akkor lesújtóan nyilatkozott az iraki hadseregről, akikből szerinte hiányzik a harci kedv.

ash carterAsh Carter
Ash Carter szerint az iraki erők el-Anbár tartomány fővárosánál jelentős számbeli fölényben voltak, mégis alulmaradtak a harcban és kivonultak a városból, számos, az Egyesült Államoktól beszerzett páncélozott járművet, köztük tankokat hátrahagyva.

"Úgy tűnik, az iraki erőkben egyszerűen nincs harci kedv. Nem volt túlerő velük szemben. Valójában ők voltak létszámfölényben az ellenséges erővel szemben. Ez azt üzeni számomra, és úgy gondolom, hogy a többség számára is, hogy gond van az irakiak IÁ-elleni harci kedvével és a hajlandóságukkal, hogy megvédjék magukat" - fogalmazott a Pentagon első embere.

atv.hu / The Guardian

Ajánlom

További külföldi híreink