Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-02-16 13:59:00

Putyin útja a hatalomba

1999-ben Borisz Jelcin lemondatta miniszterelnökét és egy korábbi KGB-s tisztet, Vlagyimir Putyint nevezte ki a helyére. 1999-ben Jelcin lemondott és Putyin került a helyére. Azóta, egy kormányfői ciklust leszámítva, ő Oroszország első embere, akit 2014-ben Nobel-békedíjra neveztek.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Leningrádban született 1952. október 7-én. 1975-ben diplomázott, majd hírszerzőként helyezkedett el a KGB-nél, 1989-ig Kelet-Németországban teljesített szolgálatot. A Szovjetunió összeomlását követően – ekkor már ezredes volt – hazatért Leningrádba, majd Anatolij Szobcsak mellett kezdte meg politikai karrierjét – 1994-től a leningrádi polgármester Szobcsak helyettesévé nevezték ki.

Miután Szobcsak elvesztette az 1996-os választásokat Putyin Moszkvába ment, ahol elnökhelyettesi pozíciót kapott az államfői adminisztrációban: ő felelt a Kreml és a helyi kormányzatok kapcsolatáért. Hamarosan a KGB utódszervezetének, az FSZB-nek (Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) az elnöke lett, miközben vezetője lett Jelcin Nemzetbiztonsági Tanácsának is. Miután 1999-ben Jelcin kirúgta Szergej Sztapasin miniszterelnököt, Putyin került a helyére.

2004-ben Putyin megnyerte az elnökválasztásokat, 2005 áprilisában pedig – a Kreml vezetői közül elsőként – történelmi látogatást tett Izraelben, ahol találkozott az akkori izraeli kormányfővel Ariel Sharonnal. Ekkortájt, pontosabban 2006-ban járt először Magyarországon – Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel találkozott.

2008-ban nem indulhatott az elnökségért – az orosz alkotmány két egymást követő ciklusnál nem engedélyez többet – ezért közeli munkatársa, Dmitrij Medvegyev lett az államfő, Putyin pedig a miniszterelnök. 2012 márciusában Putyint ismét megválasztották államfőnek, Medvegyevet pedig kijelölte miniszterelnöknek.

A választások után Putyin csalással vádolták meg – a voksolást egyébként 65 százalékos többséggel nyerte.

a putyin-medvegyev tandemA Putyin-Medvegyev tandem

2013 júniusában egy interjúban bejelentette válását feleségétől, Ljudmillától. Putyin szerint azért váltak szét útjaik, mert munkája a teljes nyilvánosság előtt zajlik, s ezt az életformát felesége nem szívleli, bár hosszú évekig kitartott mellette. Ljudmilla úgy fogalmazott, hogy házasságuk sorsát megpecsételte, hogy férje munkájából adódóan gyakorlatilag soha nem találkoztak, gyermekeik felnőttek, már saját életüket élik. „Úgy alakult, hogy mindegyikünk éli a maga életét. Én tényleg nem szeretem a nyilvánosságot, nehezen viselem a hosszú repüléseket. Gyakorlatilag nem találkozunk" - mondta az akkor 55 éves Ljudmilla. „Nagyon szeretjük a gyermekeinket, büszkék vagyunk rájuk... a lányok Oroszországban végezték iskoláikat, és itt is élnek” – fogalmazott az akkor 60 esztendős elnök.

Ugyanebben az évben komoly külpolitikai eredményt is elért, amennyiben diplomáciai megoldással megállította az amerikai légicsapásokat Szíria ellen. Amit az ismeretes 2013-ban olyan hírek szivárogtak ki Szíriából, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be a lázadók ellen – az Egyesült Államok megtorló légicsapásokat helyezett kilátásba, de Putyin elérte Damaszkusznál, hogy Basár el-Asszad szíriai elnök nemzetközi megfigyelés mellett megsemmisítse vegyifegyver-arzenálját.

Személyes adatok:

Született: Leningrád, 1952. október 7.

Apja: Vlagyimir Putyin, aki egy gyárban dolgozott vezető beosztottként

Anyja: Maríja Putyin

Ex-felesége: Ljudmilla Putyin (31 év házasság után 2014-ben elváltak)

Gyerekei: Jekatyerina, 28 éves és Maríja 29 éves

Iskolái: Leningrád Állami Egyetem, jogtudományi kar, Vörös Zászló Hírszerzési Főiskola, Szentpétervári Bányászati Technikum

Vallása: ortodox keresztény

putyin 2014-es beiktatásán a kreml-benPutyin 2014-es beiktatásán a Kreml-ben

Találkozás Ljudmillával 

Putyin és korábbi felesége Ljudmilla Leningrádban találkoztak, egy közös barátjuk révén. Ljudmilla akkoriban légiutas-kísérőként dolgozott. „Akkoriban hozzá voltam szokva, hogy legényéletet éljek, de Ljudmilla ezt megváltoztatta” – áll az orosz elnök hivatalos életrajzában. 1983-ban házasodtak össze, majd 2014-ben bejelentették válásukat. 

Két gyerek „szerető apja”

Putyinnak két lánya van, Maríja és Jekatyerina, akiket – ahogy George W. Bush – ő is nagyszüleiről nevezett el. Ljudmilla szerint Putyin szerető apuka. „Mindig elkényeztette őket, miközben én voltam a keményebb szülő” – nyilatkozta az elnök volt felesége.

Afférja?

Az orosz sajtó még bőven Putyin válása előtt – 2008-tól – elkezdett arról cikkezni, hogy az orosz elnöknek afférja lehet egy orosz olimpikon tornásszal, Alina Kabajevával. Ezt a kapcsolatot ugyanakkor mindketten tagadják.

„Hétköznapi családos”

Putyin, az orosz elnök hivatalos életrajza szerint, teljesen hétköznapi családban nőtt föl. „Szokványos családom volt, és én is úgy éltem hosszú időn keresztül, csaknem egész életemben. Normális, hétköznapi emberként” – fogalmazott Putyin.

Fitt államfő

Tavaly bejárta a sajtót a hír, hogy Putyin 9 kilométeres hegyi túrával ünnepelte 62. születésnapját. Az orosz elnökről egyébként rendszeresen jönnek fotók, van, hogy tigrist altat, máskor búvárkodik, vagy félmeztelenül lovagol. Gyerekkora óta dzsúdózik.

Botox?

2014-ben felröppent egy meg nem erősített hír, hogy Putyin botoxkezelésre jár. Legalábbis ezt állítja egy bécsi plasztikai sebész az orosz államfőről akkoriban kiadott fotók elemzését követően.

atv.hu

 

Ajánlom

További külföldi híreink