Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-12 11:00:00

Charlie Hebdo: a mai lap nagy része durva szexuális szatíra

Folyamatosan frissülő hírek!

Percek alatt elkapkodták a ma megjelent lapot, így 5 millióra emelik a példányszámot. Durva Mohamed-karikatúrák mellett benne vannak a meggyilkolt munkatársak utolsó rajzai is. Közben egy újabb szatírikus francia lap kapott fenyegetést a terroristáktól. Magyarországon a parlamenti pártok frakciói közösen egyeztettek a terror elleni fellépésről.

 • Dieudonné M'bala M'balát megint elvitték

  január 14.szerda 21:35

  Terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatta az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát szerda reggel a francia rendőrség. Az ügyészség pedig este közölte: a férfinak a büntető bíróságon kell majd felelnie a vádakra. A humorista a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét. A humorista ellen hétfő este indult eljárás terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Miután az idézésre nem jelent meg az ügyészségen, szerda reggel otthonában vették őrizetbe.

 • Már hajnalban elkapkodták a Charlie Hebdót

  január 14.szerda 21:12

 • Megszívatná a szélsőséges iszlamistákat a német kormány

  január 14.szerda 20:03

  A német kormány az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyek mozgási szabadságának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot szerdai berlini ülésén. Bővebben...

 • Háborog a főmufti

  január 14.szerda 18:22

  Mohamed Ahmed Huszein jeruzsálemi főmufti szerint sérti a muzulmánokat a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerdai számának címlapja, amelyen egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra látható. "Ez a címlap világszerte közel kétmilliárd muzulmán érzéseit sérti. Ezek a rajzok ártanak az iszlám, a judaizmus és a kereszténység hívei közötti kapcsolatoknak" - fogalmazott közleményében a vallási vezető.

 • "Hiba a párizsi terrorcselekmények okaként a szabadkereskedelmet megjelölni"

  január 14.szerda 17:42

  Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint hiba a múlt heti franciaországi terrorcselekmények okaként a szabadkereskedelmet megjelölni - ezzel a párt társelnöke az LMP frakcióvezetőjének szavaira reagált. Szigetvári Viktor az MTI-hez eljuttatott közleményében a szerdai, frakcióvezetői egyeztetésre utalva azt írja, az Együtt üdvözli a terrorizmus elleni fellépés ügyének kiemelt kezelését. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy ez nem járhat a szabadságjogok indokolatlan korlátozásával. A politikus emellett súlyos és kártékony félreértésnek nevezi Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének a szerdai egyeztetés után elmondott azon szavait, amelyek szerint a szabadkereskedelemre épülő világrend folyamatosan újra fogja termelni a terrorizmus problémáját. Szigetvári Viktor úgy fogalmaz: tiszteletben tartva Schiffer András ökopolitikai és baloldali meggyőződését, elhibázottnak gondolja az Európán belüli vallási fundamentalizmusra hivatkozó múlt heti terrorcselekmények okaként a szabadkereskedelmet megjelölni. Szigetvári Viktor szerint a szabadkereskedelemnek és a szociális piacgazdaság rendszerének vannak működési problémái, amelyek kijavítása, csillapítása globális feladat, de ezek a problémák a brutális terrortámadások indokául nem szolgálhatnak.

 • Elkapkodták a 3 millió Charlie-t

  január 14.szerda 16:03

  Úgyhogy a kiadó úgy döntött, hogy 5 milliót nyom belőle. A Charlie Hebdót eddig 60 ezer példányban nyomtatták hetente. Most csak az Air France rendelt 20 ezret a járataira.

 • Terrorellenes fellépésről döntöttek

  január 14.szerda 14:30

  Frakcióközi egyeztető fórum létrehozásáról állapodtak meg a parlamenti pártok frakcióvezetői az össznemzeti ügynek tartott terrorellenes fellépésről rendezett szerdai budapesti egyeztetésükön.

 • LMP: a terrorizmus és a bevándorlás összekeverése hangulatkeltés

  január 14.szerda 13:50

  Az LMP egyetért azzal, hogy a terrorellenes fellépés során meg kell találni a nemzeti minimumot, ezért a párt üdvözli a szerdai ötpárti egyeztetést és az ott született megegyezést - erről Schiffer András frakcióvezető beszélt budapesti sajtótájékoztatóján. A társelnök hozzátette: azt viszont világossá kell tenni, hogy a terrorizmus elleni fellépésről vagy a bevándorlásról egyeztetnek, mert a kettő összekeverését hangulatkeltésnek tartják.

  Az LMP meggyőződése, hogy a rendészeti, bevándorlás politikai intézkedések csak tűzoltásra jók, ugyanis a szabadkereskedelemre épülő világrend folyamatosan újra fogja termelni a terrorizmus problémáját - közölt. Éppen ezért Magyarországnak és az uniós tagállamoknak az az érdeke, hogy az EU-nak legyen stratégiája a globális "egyensúlytalanságok" hosszú távú felszámolására - mondta. Az LMP abban viszont nem lesz partner, hogy a terrorizmus elleni fellépésre hivatkozva korlátozzák a magyar emberek szabadságát, alapvető jogait - jelentette ki.

 • Boszniában készült a merénylők egyik tölténye

  január 14.szerda 13:15

  Boszniában készült a Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 embert meggyilkoló párizsi merénylők egyik tölténye – mondta szerdán Zivko Marjanac bosznia-hercegovinai védelmi miniszterhelyettes. A szarajevói Dnevni Avaz napilapnak nyilatkozva Marjanac elmondta, az egyik töltényre az volt írva, hogy "IK Konjic 1986". A rövidítés a boszniai Igman Konjic vállalatot takarja, de mivel ez a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) kötelékében működött abban az időben, az összes volt Jugoszláv tagállamban fellelhető ilyen töltény Macedóniától Szlovéniáig – mondta.

  A miniszterhelyettes kizártnak nevezte, hogy a lőszer a jelenlegi bosznia-hercegovinai fegyveres erők raktárából került volna Franciaországba. Hangsúlyozta, hogy Boszniában, ahol az 1990-es években háború volt, még ma is minden házban található legalább húsz töltény. Emellett az Igman Konjic vállalat ma is gyárt lőszert, és az Egyesület Államokba is szállít - tette hozzá. A Dnevni Avaz közben arról is beszámolt, hogy Szíriában életét vesztette egy újabb boszniai fiatalember, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet oldalán harcolt. A rendőrség adatai szerint eddig 26 boszniai származású iszlamista harcos halt meg a szíriai harctéren.

 • Vona: van összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között

  január 14.szerda 13:01

  A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartson a déli határvidéken a terrorellenes fellépés kapcsán.

  Vona Gábor szerdán Budapesten újságíróknak a frakcióvezetők egyeztetése után azt is javasolta, hogy a szakbizottságok tisztázzák, van-e a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés. A Jobbik szerint van, az MSZP szerint nincs - mondta, és ezzel indokolta azt is, miért nem tartja sikeresnek az egyeztetést. Az ellenzéki politikus megfontolásra javasolta, hogy a lakossági panaszok miatt tegyék zárttá a menekülteket befogadó állomásokat, illetve legyen vita tárgya az önálló határőrség visszaállítása.

 • A jemeni al-Kaida vállalja a felelősséget

  január 14.szerda 12:58

  Szerdán videóüzenetben vállalta a Charlie Hebdo elleni múlt heti merényletért a felelősséget a jemeni al-Kaida. A terrorszervezet egyik vezetője, Naszr al-Anszi a 11 perces felvételen azt ecsetelte, hogy a karikaturistákat, újságírókat és rendőröket azért gyilkolták meg, hogy bosszút álljanak a "prófétáért."

  Állítása szerint az al-Kaida maga jelölte ki a célpontot, tervezte meg és finanszírozta a merényletet - bizonyítékokkal ugyanakkor ezt nem támasztotta alá a jemeni terrorista. Al-Anszi szerint a két mészárló, Said és Cherif Kouachi "hősök" voltak. "Gratulálunk nektek, az Iszlám Nemzet, ezért a bosszúért, ami enyhítette fájdalmunkat" - fogalmazott al-Anszi, aki szerint Franciaország a "Sátán pártjának" a tagja, amiért osztozik Amerika bűncselekményeiben a muszlimok ellen. Hozzátette: újabb tragédiákra és terrorra számíthatnak a franciák. Tovább a cikkhez.

 • Tóbiás: az MSZP megkapta, amiért jött

  január 14.szerda 12:49

  Az MSZP megkapta azt, amiért jött - mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József a frakcióvezetők terrorellenes fellépésről tartott szerdai budapesti egyeztetése után. A szocialisták elnök-frakcióvezetője újságíróknak elmondta, azt kezdeményezték, hogy az Országgyűlés rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága kapjon tájékoztatást a titkosszolgálatok vezetőitől a terrorellenes küzdelemről, illetve arról, hogy ehhez a szolgálatoknak milyen további parlamenti segítségre van szüksége. Azt is javasolták - ismertette -, hogy jöjjön létre bizottság, amely kidolgozza egy hosszú távú, preventív terrorizmus elleni fellépés forgatókönyvét.

  Úgy értékelt: stratégai egyeztetésre készültek, ehelyett technikai jellegű megbeszélést tartottak, mert a miniszterelnök és a kormány nem képviseltette magát. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke bejelentette: várhatóan kedden ül össze a testület.

 • Harrach: a szabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra

  január 14.szerda 12:25

  Sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra - jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a terrorellenes fellépésről tartott szerdai ötpárti egyeztetés után újságírók előtt.

  A kereszténydemokrata politikus azt mondta: ez az egyik tanulsága a múlt heti tragikus párizsi eseményeknek. Szerinte a bevándorlást is említeni kell az okok között.

 • Rogán: össznemzeti ügy a terrorellenes fellépés

  január 14.szerda 12:21

  Össznemzeti ügynek nevezte a terrorizmus elleni fellépést a Fidesz frakcióvezetője szerdán, az erről tartott ötpárti egyeztetés után. Rogán Antal sajtótájékoztatóján egyúttal jelezte, pártja javaslatot készít annak érdekében, hogy bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelemben részesüljenek. A múlt heti párizsi terrorakció után összehívott frakcióvezetői egyeztetést követően Rogán Antal kijelentette: Magyarországnak is ki kell alakítania egy közös, preventív stratégiát.

  Tisztázni kell a Magyarországot is fenyegető kockázatokat - mondta -, ezek áttekintésére a jövő héten összeül a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság. Emellett létrehoznak egy frakcióközi egyeztető fórumot - a kormány részvételével -, amelyen minden képviselőcsoport megfogalmazhatja javaslatait - tájékoztatott.

 • "Ti következtek"

  január 14.szerda 11:51

  Megfenyegették a legjelentősebb francia szatirikus hetilapot, a Le Canard Enchainét, a Charlie Hebdo című szatirikus hetilapnak a szerkesztősége elleni múlt heti, 12 áldozatot követelő merénylet másnapján. Erről maga a magazin számolt be szerdán megjelent legfrissebb számában. Az ügyben vizsgálat indult, s a szerkesztőség védelmét megerősítette a rendőrség. "Ti következtek" - ezt üzenték a lapnak. A fenyegetők az is írták a lap szerint, hogy lefejezés vár az újságírókra.

  "A körülményekre való tekintettel a védelmünket megerősítette" a rendőrség - olvasható a cikkben. A fenyegetéseket január 8-án e-mailben kapta a szerkesztőség, egy nappal azután, hogy két dzsihadista fegyveres behatolt a Charlie Hebdo szerkesztőségébe és lelőtt 11 embert, majd menekülés közben egy rendőrt is megölt. A Le Canard Enchainé legfrissebb címlapján, amelynek jelmondata, hogy "A sajtószabadság csak akkor használódik el, ha nem élünk vele", a múlt szerdai merényletben megölt egyik karikaturista, Cabu mondata olvasható: "Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni/megtörni".

 • Van, aki 800 ezerért adja az új lapot

  január 14.szerda 11:24

  Az eBayen már szerda délelőtt horribilis összegeket kértek az amúgy mindössze három euróba kerülő lapszámért: 200 és 500 euró (60 és 160 ezer forint) között kínálták a legtöbben a máris ritkaságnak számító lapszámot, de volt, aki egyszerűen 2500 euróért, vagyis közel 800 ezer forintért hirdette meg a Charlie Hebdo 1178. számát, néhányan pedig mindössze 75 eurót kérnek érte, 24 ezer forint körüli összeget.

  A magyar szájtok közül a Vaterán is feltűnt a lap, itt 30 ezer forintot kérnek egy eredeti január 14-i számért. Az eBay-en a találékonyabbak pdf-ben hirdetik az új Charlie Hebdo-számot: 3-4 euróért, vagyis a lap eredeti áráért azt ígérik, beszkennelve, pdf-ben küldik el a vásárlóknak a lapot. A torrentoldalakon egyelőre még csak az előző szám tölthető le, még senki nem tette fel az újat.

 • A megölt karikaturisták utolsó rajzai is benne vannak

  január 14.szerda 11:05

  Franciaországban még soha nem jelent meg újság ekkora példányszámban. Sokan már kedden megrendelték a lapot az újságárusoknál, de ez sem jelenetetett biztosítékot arra, hogy szerdán jut nekik a Charlie Hebdóból. A hetilap címlapját már hétfőn késő este bemutatta internetes oldalán a Libération, amelynek szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után. A címoldalon Mohamed prófétát ábrázolták. A lapban egyébként a megölt karikaturisták utolsó rajzai is láthatók.

 • Ébren várták a reggelt

  január 14.szerda 11:04

  Az újságosbódék előtt Párizsban már a 7 órai nyitás előtt hosszú sorok kígyóztak: reggel 5 óra óta 50-100 ember várakozott nyugodtan, de hasonló jelenetek voltak a vidéki városokban is. "Hihetetlen, már hatvanan várakoztak a bolt előtt, amikor kinyitottam. Ilyet még soha nem láttam. A 450 példány, amit kaptam, 15 perc alatt elfogyott" - mondta egy újságos a France Info hírrádióban. "Az emberek ennyire támogatják a sajtószabadságot" - tette hozzá. Többen elmondták, hogy a vasárnapi terrorizmus elleni menet folytatásának érezték, hogy megvegyék a lapot, annak ellenére, hogy annak nem állandó olvasói.

  A belvárosi újságosok, az Operánál és a République (Köztársaság) tér környékén 50-100 példányt kaptak a Charlie Hebdóból a megszokott 10-20 helyett, de az is elfogyott néhány perc alatt. Az újságosok úgy tudják, hogy a héten mindennap kapnak majd újabb példányokat, ráadásul várhatóan többet, mint szerdán. A francia rádiók és televíziók tudósításai szerint a bódék előtt hajnalban várakozó emberek többsége nem feküdt le éjszaka, nehogy lemaradjon a történelmi lapszámról. 

 • 5 millióra emelték a példányszámot

  január 14.szerda 11:03

  Néhány perc alatt elkapkodták Franciaországban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilapnak a szerkesztősége elleni múlt heti, 12 áldozatot követelő merénylet óta megjelent első számának példányait az újságosbódék előtt már a szerdai nyitás előtt hosszú sorokban várakozó emberek. A kiadó reggel bejelentette: az óriási keresletre való tekintettel a tervezett 3 millióról 5 millióra emelik a példányszámot. A Charlie Hebdo átlagos példányszáma 30 ezer.

  Szerda reggel mintegy félmillió példányt kaptak a francia újságárusok a "túlélők számából", de a készletek néhány perc alatt mindenhol kifogytak. A párizsi Gare de l,Est pályaudvarán nyitott először az újságos, reggel 6 órakor, s fél 7-kor már nem lehetett a lapot kapni. Volt aki 5-10 példányt vásárolt, a bolt pedig csak 125-öt kapott. A csalódott vásárlók többsége ezért megvette a Le Canard Enchainé nevű újságot, Franciaország másik és legnagyobb szatirikus hetilapját, amelynek címlapján a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival való szolidaritásként a következő mondat olvasható: "Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni". A Libération és a Les InRockuptibles című lapok is nagy számban fogytak, ők Mohamed-karikatúrával a címlapjukon jelentek meg szerdán.

 • Kígyózó sorok az új Charlie Hebdóért

  január 14.szerda 10:52

  Párizsban sok újságosnál elfogyott az eheti kiadás. A tervek szerint akár 3 milliót is nyomtathatnak belőle.

  nincs több charlie - olvasható a kiírásonNincs több Charlie - olvasható a kiíráson

 • Letartóztattak egy humoristát

  január 14.szerda 09:46

  Terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatta az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát szerda reggel a francia rendőrség. A humorista a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét.

  A humorista ellen kedden indult eljárás terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Az Az I-télé hírtelevízió értesülése szerint szerda reggel otthonában vették őrizetbe.

 • "Nem így akartuk köszönteni Önöket Izraelben"

  január 14.szerda 06:19

  Több izraeli vezető, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök részvételével állami temetést rendeztek Jeruzsálemben a Párizsban meggyilkolt négy áldozatnak. A keddi szertartáson több ezren vettek részt.

 • Al-Azhar: gyűlöletet fognak szítani az új karikatúrák

  január 14.szerda 06:14

  A szunnita iszlám szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem ugyancsak arra figyelmeztetett kedden, hogy gyűlöletet fognak szítani a Charlie Hebdo szerdai számában megjelenő Mohamed-karikatúrák. Az egyiptomi al-Azhar által kedd esti közlemény szerint a prófétát sértő karikatúrák megjelenése nem szolgálja az emberek közti békés együttélést és a muszlimok integrációját az európai társadalmakba. Az al-Azhar leszögezi, hogy elítéli az erőszakot és elutasítja a terrorizmust, de meggyőződése szerint a gúnyrajzok megjelentetése provokáció. "Ez a muzulmánok érzelmeinek valóságos provokációja" - mondta Abbász Soman, az al-Azhar képviselője.

 • A mai lap nagy része durva szexuális szatíra

  január 14.szerda 06:05

  Beszámolt a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerdai számának tartalmáról kedden a brit BBC egyik tudósítója, miután vendége volt a szerkesztőségnek Párizsban, és olvashatta a lap egy példányát - jelentette a Gawker című hírportál. Mint Fergal Keane Twitter-profilján írta, a 16 oldalas lapszám nem okoz meglepetést, nagy része durva szexuális szatíra: durva Mohamed-karikatúrák, a pápát ábrázoló képek, rajzok az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetről és egyéb gúnyrajzok, például egy muzulmán nő, aki felemeli a burkáját, és megmutatja meztelen testét. A lap hátoldalán címszavakban utalás van arra, hogy míg a lap 25 éve áll fönn, a terroristák 25 másodperc alatt végeztek a munkatársai nagy részével.

  A szerkesztőségi cikkben a lap köszönetet mond annak a sokmillió embernek, aki kifejezte vele szolidaritását, de visszautasítja azokat az "álértelmiségi célozgatásokat", miszerint az újság iszlámgyűlölő volna. A cikk szerint azok, akik azonosultak a Charlie vagyok (Je suis Charlie) jelmondattal, ezzel azt mondták ki, hogy az állam és az egyház szétválasztását támogatják, a világi állam elvének pártján állnak. A magazin köszönetet mond azoknak, akik őszintén védik a szólás szabadságát, de trágár kifejezéssel illeti a többieket. Hevesen bírálja azokat, akik úgy kezdik érvelésüket: "elítélem a terrorizmust, de...". "A legmulatságosabb az volt a héten, hogy a Notre Dame harangjai a mi tiszteletünkre szóltak" - olvasható a szerdai Charlie Hebdóban Fergal Keane szerint. A tudósító beszélgetett a meg nem nevezett szerkesztővel, aki védte a magazin abbéli küldetését, hogy sértsen. "Mi mindenkit provokálunk" - jelentette ki. 

 • Újabb videó: így támadtak a rendőrökre a terroristák

  január 13.kedd 20:02
 • Szigorítják a közösségi oldalak ellenőrzését is

  január 13.kedd 19:19

  A kormányfő 45 perces beszédének végén, amelyet állva tapsoltak meg a képviselők, azt kérte Bernard Cazeneuve belügyminisztertől, hogy nyolc napon belül tegyen javaslatokat a közösségi oldalak ellenőrzésének megszigorítására, amelyeket "még soha ennyire nem használtak a toborzásban, a kapcsolatteremtésben  és az olyan technikák elsajátításában, amelyekkel valaki a konkrét tettek útjára léphet". Az elmúlt napok terrortámadásai 17 áldozatának emlékére tartott ünnepi ülésen a miniszterelnök beszédét megelőzően egyperces néma megemlékezést tartottak a képviselők.

  A nemzetgyűlésben mind az 577 képviselő megjelent és közösen elénekelték a Marseillaise-t, a francia himnuszt, amire még soha nem volt példa a parlamentben. "A köztársasági állam felemelt pallosként áll szemben azokkal, akik megtámadják azt, ami összetart minket és amit meg kívánunk őrizni: az együttélés franciaországi művészetét. És ez vonatkozik Európára is, ahol a hazánknak a szabadságért folytatott küzdelem zászlóvivőjeként kell fellépnie" - mondta az ülés kezdetén Claude Bartolone, a nemzetgyűlés elnöke.

 • Ezeket az intézkedéseket vezetik be a franciák

  január 13.kedd 19:17

  Franciaország "a terrorizmus ellen, a dzsihadizmus, a radikális iszlám ellen folytat háborút. Franciaország nem egy vallás ellen háborúzik. Meg fogja védeni, ahogy mindig is megvédte, minden állampolgárát, azokat, akik hívők és azokat is, akik nem vallásosak" - közölte kedden Manuel Valls kormányfő. A három dzsihadista támadásainak "tanulságait" illetően leszögezte: "rendszeresen meg kell erősíteni a belső elhárítással megbízott szerveket és a terrorelhárítási jogszabályokat". "Az anyagi és emberi eszközök nagyon jelentős megerősítése nélkül a belbiztonsági titkosszolgálatok leterheltekké válhatnak. Csak az iraki-szíriai hálózatokban már több mint 1250 egyén (megfigyelésénél) tartunk" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, többször megismételve, hogy a kormány elő fogja teremteni a "szükséges eszközöket".

  manuel vallsManuel Valls

  Ezekkel az új eszközökkel lehetővé válik a titkosszolgálatok kompetenciájának bővítése, és a létszámbővítés megteremtése informatikusokkal, elemzőkkel, kutatókkal, tolmácsokkal" - tette hozzá. A kormányfő azt is bejelentette, hogy a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer franciaországi kiépítése 2015 szeptemberére megvalósul. Valls azt is jelezte, hogy még az év vége előtt a börtönökben "különleges körzeteket" hoznak létre, ahol elszigetelve fogják őrizni "a radikálisnak tartott dzsihadista elítélteket". Ez utóbbi intézkedést kísérletképpen már bevezették egy Párizs közeli fegyházban, ahol egy ilyen elkülönített körzetben jelenleg 23 elítéltet őriznek. 

 • Bírálják Merkelt

  január 13.kedd 18:51

  Közben a kereszténydemokrata CDU konzervatív szárnyának több tekintélyes képviselője bírálta Angela Merkel pártelnök-kancellár kijelentését. Angela Merkelnek "természetesen igaza van abban, hogy a muzulmánok plurális társadalmunk részét alkotják, de azt azért nem írnám alá, hogy az iszlám általánosságban, az összes irányzatával együtt az identitásunk része" - mondta például Wolfgang Bosbach, a CDU vezető belügyi szakpolitikusa a Phoenix közszolgálati televíziónak. A kancellár kijelentése "vajon a radikális iszlamizmusra, a szalafizmusra és a saríára (iszlám jog) is vonatkozik?" - vetette fel a politikus. Julia Klöckner, a CDU egyik alelnöke pedig úgy vélekedett, a muzulmánok valóban Németország részét alkotják, "de országunk kultúrája keresztény-zsidó gyökerű".

  Előzőleg, hétfőn a kancellár hitet tett amellett, hogy "az iszlám Németország része". Merkel Berlinben a török kormányfővel, Ahmet Davutogluval folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón arra a kérdésre, van-e ok nyugtalanságra az iszlamofóbia miatt Németországban, ahol 3 millió török származású, illetve 4 milliós muzulmán vallású közösség él, azt mondta, hogy egyetért Christian Wulff volt államfő megállapításával, miszerint az iszlám Németország részévé vált.

 • Belügyminiszter: ne utasítsanak a mecsetekben gyűlöletre

  január 13.kedd 18:50

  Thomas de Maiziere német belügyminiszter kedden felszólította a németországi muzulmánokat a szélsőséges iszlamizmus elleni küzdelemre. A muzulmán közösségeknek tenniük kell egyebek között azért, hogy a fiatalok ne kerüljenek a szalafisták - a radikális iszlamizmus Németországban legerősebb irányzata - befolyása alá, és a mecsetekben ne uszítsanak gyűlöletre - fejtette ki a belügyminiszter az állam és a muzulmán közösség szervezeteinek fórumaként működő Német Iszlám Konferencia (DIK) berlini tanácskozásán.

  De Maiziere egyben méltatta, hogy a muzulmán közösség túlnyomó többsége a párizsi mészárlás után kinyilvánította meggyőződését, hogy nem lehet gyűlölködni és erőszakra vetemedni az iszlám nevében.

 • Merkel: küzdeni kell a kirekesztés ellen

  január 13.kedd 18:49

  A párizsi vérengzés arra figyelmeztet, hogy minden erővel küzdeni kell a kirekesztés és az erőszak ellen - jelentette ki a német kancellár kedden Berlinben. Németországban nincs helye az idegengyűlöletnek, a rasszizmusnak és a szélsőségességnek - hangsúlyozta Angela Merkel az európai kulturális és politikai kapcsolatok erősítésén munkálkodó Német Társaság nevű közhasznú egyesület fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

  A lakosság bármely csoportjának kirekesztése a vallása vagy a származása miatt "méltatlan szabadságpárti (freiheitlich) berendezkedésű államunkhoz, nem egyeztethető össze az alaptörvényben garantált értékekkel és emberileg megvetendő" - idézték a hivatalos kormányzati portálon a kancellár beszédét. Angela Merkel szerint határozottan szembe kell fordulni minden törekvéssel, amely előítéleteket táplálhat külföldi származású emberek ellen. A szükség és az életveszély elől Németországban menedéket kereső embereknek joguk van a segítséghez, a tisztességes ellátáshoz - mondta a kancellár, hozzátéve, hogy "alkotmányunk alapvető értékeiről van szó". A párizsi terrortámadások után megfeszített erővel, "minden eszközzel fel kell lépni az intoleranciával és az erőszakkal szemben" - hangsúlyozta a német kancellár.

 • Különleges intézkedéseket vezetnek be

  január 13.kedd 17:58

  A emberi jogokat tiszteletben tartó, különleges intézkedések bevezetését ígérte a terrorfenyegettség miatt a közbiztonság megerősítésére kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a francia nemzetgyűlésben tartott beszédében.

  A három nap alatt 17 áldozatot követelő párizsi terrortámadásokra utalva a kormányfő kiemelte: "Különleges helyzetre különleges válaszokat kell adni. De ugyanazzal a hévvel azt is kimondom: soha nem lesznek olyan különleges intézkedések, amelyek felfüggesztik az értékek és a jog elvét". A miniszterelnök ezzel elutasította egy, az amerikai "hazafias törvényhez" (Patriot Act) hasonló csomag bevezetését, amely a hatóságoknak a jelenleginél sokkal szélesebb jogkört biztosítana a terroristák ellenőrzésére.

 • Rotterdam polgármestere: "tűnjetek innét, ha nem találjátok a helyeteket"

  január 13.kedd 17:51

  Rotterdam muszlim származású polgármestere keresetlen szavakkal kelt ki a nyugati élettel elégedetlen muszlimok ellen egy holland tévéműsorban - adta hírül kedden a Daily Mail című brit lap. "Aki nem értékeli a nyugati szabad életet, csomagoljon..." - mondta Ahmed Aboutaleb a múlt heti párizsi terrorakciókkal kapcsolatban. Vulgáris szavakkal illette azokat is, akik nem becsülik a szólásszabadságot. "Tűnjetek el Hollandiából, ha nem találjátok a helyeteket!" - fogalmazott a Nieuwsuur című hírműsorban Rotterdam polgármestere, aki maga is bevándorló.

  Az 53 éves Aboutaleb 2008 óta a holland nagyváros első embere. Marokkói születésű, apja imám volt. A 610 ezer lelkes város polgármestere 15 éves kora óta él Hollandiában. Korábban újságíróként dolgozott. Nem túl hízelgő véleményét a bevándorlókról sohasem rejtette véka alá: polgármesteri kinevezését követően egy interjúban azt üzente sorstárainak, hogy "hagyjanak fel az önsajnálattal és ha nem akarnak beolvadni (új hazájukban), távozzanak".

 • Houellebecq: igen, Charlie vagyok

  január 13.kedd 16:34

  "Igen, Charlie vagyok" - mondta megindultan Michel Houellebecq francia író a Canal+ csatornán hétfő este leadott, de már csütörtökön, a Charlie Hebdo elleni támadás másnapján felvett interjújában. Ez volt az utolsó interjú, amelyet a sokak által iszlámellenességgel vádolt francia író azelőtt adott, hogy felfüggesztette a múlt héten megjelent, Soumission (Behódolás) című új regényének kampánykörútját, mert egyik közeli barátja, Bernard Maris ismert francia közgazdász-író-újságíró, a lap egyik részvényese meghalt a Charlie Hebdo elleni terrortámadásban.

  "Ez az első eset életemben, hogy meggyilkolnak valakit, akit ismerek" - mondta Houellebecq elszorult hangon. Az író az interjúban megerősíti: nem tartja iszlamofóbnak új könyvét. "Nem szeretem, hogy az emberek egyrészt azt mondják, 'szabadok vagytok', és aztán a felelősségről beszélnek nekem. A véleményszabadságnak nincsenek határai" - hangoztatta Houellebecq, akinek új könyve az Amazon franciaországi eladási sikerlistájának élén áll. A Charlie Hebdo múlt szerdán, a támadás napján megjelent számának címlapján Houellebecq karikatúrája szerepelt, és a lap több oldalt szentelt az aznap a könyvesboltokba került regénynek, amelynek története szerint 2022-ben egy muszlim politikus nyeri a francia elnökválasztást, ezután pedig bevezetik az iszlám vallási oktatást és a többnejűséget, a nőket pedig eltiltják a munkától.

 • Sarkozy: az iszlám kérdését világosan meg kell vizsgálni

  január 13.kedd 15:46

  "Az iszlám kérdését világosan meg kell vizsgálni" - mondta Nicolas Sarkozy volt államfő az RTL rádiónak adott interjúban. "Az iszlám képviselőinek felelőssége van a megnyugtatásban és az összefogásban" - tette hozzá. A volt államfő bevezetné a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa segítségével a külföldön végzett "imámok honosíttatásának" kötelezettségét. "A bevándorlás nem kapcsolható össze a terrorizmussal, de bonyolítja a dolgokat" - fogalmazott az egykoron belügyminiszteri posztot is ellátó volt államfő. Szerinte "a bevándorlás, amit olyan nehéz fékezni, nehezíti az integrációt. Az integrációs nehézségek hozzák létre az etnikai vagy vallási csoportok társadalmi elkülönülését, amibe olyan egyének kerülhetnek, amilyeneket most láttunk" - utalt a volt elnök a terroristákra.

  Sarkozy szerint a terrorizmus elleni harc megerősítésének keretében egyes külföldi célpontokra utazók jobb ellenőrzésére, az internet ellenőrzésének megerősítésére és a börtönökben a dzsihadista elítéltek elszigetelt őrzésére lenne szükség, ez pedig új férőhelyek kialakítását igényli. Ő is megakadályozná a dzsihadisták visszaengedését Franciaországba. "Van egy belső ellenség. Azok az emberek, akik részt vesznek a a dzsihádban, és azért tanulják meg a fegyverhasználatot, hogy elpusztítsák a civilizációnkat, nem jöhetnek vissza az országba. Egy olyan embert, aki fél évig harcolt, nem kell visszafognunk, és miután letöltötte a börtönbüntetését, ki kell utasítani. Ha valakinek francia személyi igazolványa van, és el akartja pusztítani Franciaországot, nem maradhat az országban" - hangsúlyozta.

 • Le Pen: fel kell függeszteni Schengent

  január 13.kedd 14:29

  A schengeni megállapodás felfüggesztését, a nemzeti határok visszaállítását, a rendőrséget és a hadsereget sújtó megszorító politika moratóriumát, és a külföldön harcoló francia dzsihadisták hazatérésnek megakadályozását javasolta kedden Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke. A szélsőjobboldali politikus Strasbourgban az Európai Parlamentben mutatta be újságíróknak a pártjának a párizsi terrortámadásokat követően kidolgozott javaslatait.

  "Fel kell függeszteni Schengent, megakadályozni a külföldi harcosokat, hogy visszajöjjenek. Európa gyengévé tett minket azzal, hogy ránk erőltette a határok teljes megnyitását" - hangsúlyozta. Szerinte azokat a kettős állampolgárokat, akik külföldre mentek harcolni, meg kellene fosztani francia állampolgárságuktól, hogy ne tudjanak visszatérni Franciaországba.

 • "Bocsánatkéréssel tartoznak a muszlimok"

  január 13.kedd 14:08

  Dzsaber Medzsri tunéziai karikaturista szerint az iszlám világnak és különösen a franciaországi muszlimoknak bocsánatot kell kérniük a párizsi merényletekért. Medzsrit évekkel ezelőtt Mohamed-karikatúra rajzolása miatt ítélték két év börtönbüntetésre hazájában. A muzulmán családba született művész szerint a francia muszlim közösségnek segítenie kell az országot a terrorizmus elleni küzdelmében.

 • Képek a temetésről:

  január 13.kedd 13:35
 • Netanjahu: Ismerem fájdalmatokat

  január 13.kedd 13:24

  „Ismerem fájdalmatokat, a házastársak, testvérek, szülők fájdalmát, amikor a legdrágábbat veszítik el” - mondta Benjámin Netanjahu beszéde kezdetén, s ő is felhívta a figyelmet, hogy zsidóságuk miatt haltak meg az áldozatok. „Nem csak a zsidó nép, hanem az egész emberiség ellenségei ölték meg őket, s itt az ideje, hogy a kulturált népek egyesüljenek és felszámolják ezt az ellenséget”- mondta az izraeli miniszterelnök.
      
  „A világ vezetői kezdik érteni, hogy a szélsőséges iszlám terror valódi veszélyt jelent a világ békéjére nézve - folytatta Netanjahu, s megismételte az utóbbi napokban többször hangoztatott, a francia zsidókat Izraelbe hívő szavait: - A zsidóknak jogukban áll számos országban élni, s joguk van a biztonsághoz, de úgy hiszem, szívük mélyén tudják, hogy csak egy ország a történelmi hazájuk, amely tárt karokkal várja őket. Ez az egész zsidó nép reménye.”

 • Rivlin: életetekben akartunk látni benneteket

  január 13.kedd 13:23

  Nem így akartuk, hogy Izraelbe érkezzetek, nem így akartuk látni, hogy hazatérjetek, hanem életetekben akartunk látni benneteket”- kezdte beszédét Reuven Rivlin államelnök. Hangsúlyozta az áldozatok erős izraeli kapcsolatait, azt, hogy Francois-Michel Saada a zsidó államba készült költözni, s már vásárolt is lakást, Yoav Hattab pedig néhány hete Jeruzsálembe látogatott.

 • Több ezren a temetésen

  január 13.kedd 13:21

  Jeruzsálemben sokezres tömeg kísérte utolsó útjára a párizsi kóser üzlet elleni pénteki párizsi terrormerénylet négy zsidó áldozatát.

 • Becsületrenddel tüntették ki megölt rendőröket

  január 13.kedd 12:28

  Francois Hollande francia államfő posztumusz Becsületrendet, a legmagasabb francia állami kitüntetést adományozta kedden a párizsi terrortámadásokban megölt rendőröknek. "Clarissa, Franck, Ahmed azért haltak meg, hogy mi szabadon élhessünk" - mondta a köztársasági elnök a három rendőr ünnepélyes búcsúztatásán a párizsi prefektúrán.

 • Fotók az kóserboltban megölt túszok temetéséről

  január 13.kedd 10:59

  yoav hattab édesanyja és testvéreYoav Hattab édesanyja és testvére

 • Ma temetik a kóserboltban megölt férfiakat

  január 13.kedd 07:48

  Kedd hajnalban megérkezett a tel-avivi repülőtérre a párizsi kóser boltban megölt négy zsidó férfi holttestét és az áldozatok hozzátartozóit szállító repülőgép. Az áldozatokat délben helyezik végső nyugalomra a Jeruzsálem nyugati részén, egy 750 méter magas hegyen elterülő Har-Hamenuhót temetőben.

 • Mohamed-karikatúrával érkezik a legújabb Charlie Hebdo

  január 13.kedd 06:34

  Mohamed-karikatúrával a címlapján jelenik meg szerdán a Charlie Hebdo legújabb száma. A karikatúra felett "Minden megbocsátva" felirat látható.

 • Több terrorista még szökésben van

  január 13.kedd 06:33

  Feltehetően szökésben van még hat ember, akik terrorsejtet alkotva közreműködtek a párizsi terrortámadásokban - közölték hétfőn francia rendőrségi illetékesek. Az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó francia rendőr azt mondta, hogy a terrorsejt tíz emberből áll, és közülük "öten vagy hatan" még szökésben vannak.

 • 3 millió példányban érkezik a Charlie Hebdo

  január 12.hétfő 21:46

  Szerdán hárommillió példányban jelenik meg a Charlie Hebdo az eddig tervezett egymillió helyett - jelentette be hétfőn a lap kiadója, amely megrendelések áradatáról számolt be bel- és külföldről.

  Hétfőn, nem sokkal a kiadó bejelentése előtt a lap ügyvédje bejelentette, hogy a következő számban "nyilvánvalóan" szerepelni fognak Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák. Richard Malka a France Info hírrádiónak adott interjújában leszögezte, hogy "nem engedünk semmit, különben az egész értelmetlenné válna". A szerdai különleges kiadvány 16 nyelven jelenik meg.

 • Újabb merényletekkel fenyegetnek

  január 12.hétfő 21:06

  Újabb merényletekkel kell szembenéznie Franciaországnak, ha nem hagy fel "az iszlámmal szembeni ellenséges politikájával" – figyelmeztetett hétfőn az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI).

  "Amíg a katonái olyan országokat tartanak megszállva, mint Mali és a Közép-afrikai Köztársaság, és amíg az ostoba sajtó a prófétánkat támadja, Franciaországnak a legrosszabbal kell szembenéznie" – tette hozzá az AQMI, amely az "iszlám párizsi csatája három hős lovagjaként" üdvözölte a francia fővárost megrázó véres merényletek elkövetőit.

 • A tüntetés után - az ATV összefoglalója

  január 12.hétfő 20:32

 • Zeman: tisztelni kell a befogadó ország szabályait

  január 12.hétfő 20:00

  Az eltérő kulturális és vallási értékeket valló bevándorlóknak tiszteletben kell tartaniuk az őket befogadó ország szokásait. Ha ezt nem teszik meg, vissza kellene térniük abba az országba, ahonnan érkeztek - véli Milos Zeman cseh államfő.

 • Megtámadta az ISIS a Pentagon Twitter-fiókját

  január 12.hétfő 19:27

  „Kiber-kalifátus” felirat és ISIS-logó került az Amerikai Hadsereg Központi Parancsnokságának nyitó oldalára.

  Az Iszlám Állam a szíriai és iraki támaszpontjai elleni támadásra válaszolt a fenyegető üzenettel. A US CENTCOM elvileg a világ egyik legmagasabb szinten védett katonai hálózata, ennek felügyelete alá tartozik többek között az interkontitnetális rakétavédelmi rendszer is.

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink