Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-06 20:57:00

Repülőgép-hordozót küldenek az Iszlám Állam ellen a franciák

Franciaország a Perzsa-öböl térségébe vezényli a Charles de Gaulle repülőgép-hordozót azzal a céllal, hogy támogassa vele az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni harcot - értesült kedden a Mer et marine című haditengerészeti szakportál.

A repülőgép-hordozó küldetését Francois Hollande francia elnök várhatóan január 14-én fogja hivatalosan bejelenteni, amikor a dél-franciaországi Toulon partjainál, a hajó fedélzetéről elmondja a hadseregnek újévi köszöntőjét.

Az Elysée-palota egyelőre nem reagált az értesülésre, egy védelmi miniszteri forrás ugyanakkor megerősítette, Párizs az Indiai-óceánra küldi repülőgép-hordozóját, amely, ha szükséges, készen áll a katonai bevetésre.

a charles de gaulle anyahajóA Charles de Gaulle anyahajó

Franciaország az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció tagjaként szeptember óta légicsapásokkal vesz részt Irakban a szélsőséges iszlamisták elleni harcban.

A Charles de Gaulle a francia hadiflotta zászlóshajója, amely többek között Rafale típusú vadászbombázókkal van felszerelve és egy támadó tengeralattjáró is kíséri. Franciaország jelenleg kilenc Rafale vadászbombázót állomásoztat a Perzsa-öböl menti térségben.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink