Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-12-05 14:28:00

Ejtették a vádakat a kenyai elnök ellen

Ejtették a vádakat Uhuru Kenyatta kenyai elnök ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) - derül ki a törvényszék főügyészének pénteki beadványából.

Kenyattát azzal vádolták meg, hogy felelős a 2007-es választásokat követően kirobbant etnikai indíttatású erőszak szításáért.

A bíróság szerdán egy hét haladékot adott az ügyészeknek, hogy alátámasszák vagy ejtsék a vádakat. Az ügyészek ugyanis több időt kértek, hogy bizonyítékot gyűjtsenek Kenyatta ellen, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy ez sértené a vádlott jogait, akinek joga van ahhoz, hogy ügyét indokolatlan késedelem nélkül elbírálják.

Fatou Bensouda, az ICC főügyésze beadványában így fogalmazott: nem áll rendelkezésre megfelelő bizonyíték, hogy Kenyatta büntetőjogi felelősségét kétséget kizáróan bizonyítani lehessen.

A vádhatóság úgy vélte, Kenyatta a választásokat követő erőszakhullám megszervezéséért és a történtek kivizsgálásnak akadályozásáért egyaránt felelős. Az elnök ügyvédei visszautasították a vádakat.

Bár az ügyész ejtette a vádakat, Kenyattát ügyvédei kérésével ellentétben nem mentették fel, így az eljárás újraindulhat, ha új bizonyíték kerül az ügyészek birtokába.

A 2007-2008-s kenyai erőszakhullámban több mint ezren haltak meg, és 600 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat. Kenyatta ellen 2012-ben emeltek vádat, majd egy évre rá hazájában elnökké választották.

Az ügyész sérelmezte, hogy Nairobi nem ad át minden kért dokumentumot, amelyek vélhetően bizonyíthatták volna Kenyatta felelősségét. A bíróság megállapította ugyan, hogy a kenyai kormány "nem felelt meg a jóhiszemű együttműködés elvének", de hivatalosan mégsem állapította meg, hogy nem működik együtt a bírósággal, ami alapján a bíróság statútumának többi részes állama nyomást gyakorolhatott volna Nairobira.

MTI

További külföldi híreink