Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-11-01 18:33:00

A jobbikos Gyöngyösi csupa szélsőséges politikussal utazott Donyeckbe

A csak Oroszország által elismert választásra egy nemzetközi megfigyelő csapat érkezett a Donyeck-medencébe. Köztük a Jobbik országgyűlési képviselője.

Nemzetközi  megfigyelők egy csoportja érkezett szombaton Donyeckbe és Luhanszkba a vasárnap esedékes választások figyelésére -  jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a szakadár területek által kikiáltott Novorosszija (Új-Oroszország) konföderáció sajtóközpontjára hivatkozva. A jelentés szerint a megfigyelők között van Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke is.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságok" vasárnap új vezetőket és parlamentet választanak maguknak. A TASZSZ hírügynökség szerint a nemzetközi megfigyelők csoportjának tagjai között van három európai parlamenti párti képviselő, valamint több európai szélsőjobbolodali, illetve szélsőbaloldali párt tagja. A pártok között említette a hírügynökség a bolgár szélsőjobboldali Ataka pártot, az ugyancsak szélsőjobboldali szerb Nemzeti Frontot, illetve a szélsőbaloldali Görög Kommunista Pártot is.

A bolgár Ataka párt képviselője a Novorosszija sajtóközpont közlése szerint azt nyilatkozta, hogy "csak a választások hozzák el a békét a donyecki és luhanszki népköztársaságokban".  Reményét fejezte ki, hogy a választások megfelelnek majd a nemzetközi normáknak,

A szakadár területeken vasárnapra kiírt választásokat Kijev nem ismeri el törvényesnek, és egyelőre úgy látszik, hogy Oroszország az egyedüli állam, amely hajlik annak elismerésére. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy kedden megjelent lapinterjúban mondta, hogy Oroszország el fogja ismerni a szeparatisták választásának eredményét.

MTI / hvg.hu

Ajánlom

További külföldi híreink