Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-10-23 15:11:00

Hitler mosolygott a kávé mellől Svájcban

Hitler és Mussolini képmásával díszített kávétejszín-kapszulákkal szolgáltak fel kávét éttermekben és kávéházakban a hét első napjaiban Svájc német ajkú részén.

A fasiszta diktátorok feltűnése a tejszínkapszulákon botrányt okozott a vendégek körében, ezért a forgalmazó Migros áruházlánc szerdán elnézést kért a "megbocsáthatatlan hibáért", visszavonta a terméket és megszakított minden kapcsolatot a szállítóval.

A botrányos kávétejszínt a Migros egyik leányvállalata, az Elsa forgalmazta, abból a szupermarketek polcaira nem került.

A Migros szóvivője azt mondta az sda svájci hírügynökségnek, hogy a kifogásolt csomagolású kávétejszínt komolyabb ellenőrzés nélkül vették át, annak "soha nem lett volna szabad forgalomba kerülnie".

A gyártó, a Karo-Versand GmbH azzal védekezik, hogy a fasiszta vezérek képmása egy gyűjtők számára már két éve elérhető, szivarmárkákról szóló képsorozat részeként, a szivargyűrű dekorációjaként került a tejszínes dobozkák fedőfóliájára.

Peter Wälchli cégfőnök értetlenkedésének adott hangot a "médiafelhajtás" miatt. Szerinte igaz ugyan, hogy Hitler és Mussolini alatt "borzalmas dolgok történtek", de azok is a történelem részét képezik, másfelől napjainkban is történnek borzalmak, Szíriában például embereket fejeznek le.

A nagy svájci konszern, a Migros elfogadhatatlannak nevezte ezt az érvelést és szerda délután bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszakít minden kapcsolatot a Karóval. Közben a szállító is bejelentette, hogy nem gyártanak többet a hitleres kávétejszínből.

A két fasiszta diktátor képmása összesen 1200 kávétejszínes kapszulán tűnhetett fel svájci vendéglőkben.

Egyesek gyűjtik a tejszínes kapszulák fedőfóliáját, ezért a gyártók gyakran változtatják a rajtuk lévő motívumokat. A két botrányos fedőfólia egy 55 darabos motívumsorozat részét képezte.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink