Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-17 05:35:00

Meg akarják ölni Ferenc pápát

Brit sajtóhírek szerint merényletet tervez Ferenc pápa ellen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. A dzsihádisták korábban kilátásba helyezték, hogy kiterjesztik kalifátusukat Rómára is, Irak vatikáni nagykövete szerint a pápa ellen most konkrét és hiteles fenyegetések érkeztek. Közben a kurd erők az amerikai légierő támogatásával jelentős területeket foglaltak vissza az iszlamistáktól Irak északi részén. A brit titkosszolgálatok pedig azonosították az Iszlám Állam hóhérát.

Romokban hevernek a falvak az iraki Zumar régióban az Iszlám Állam és a kurd milíciák harcai nyomán. A pesmergák azt mondják: az amerikai vadászgépek bombázásainak köszönhetően már öt falut visszafoglaltak a dzsihádistáktól.

„Értesítettük az amerikai légierőt az itt folyó műveletekről, és megadtuk nekik a koordinátákat. Segítségük rendkívül hasznos volt az előre nyomuló csapatainknak” – mondta a kurd erők helyi parancsnoka.

A pesmerga erők egyre közelebb kerülnek a második legnagyobb iraki városhoz, Moszulhoz, amely még mindig a terroristák kezén van.

Közben egy arab emírségbeli támaszpontról felszálló francia vadászgépek felderítő repülésekre indultak Irak fölött. Franciaország hamarosan bekapcsolódhat a dzsihádisták elleni légi csapások kivitelezésébe is. Emellett tíz arab ország is katonai segítséget ajánlott fel a szunnita lázadók ellen.

A szíriai kormányerők is sikereket könyvelhetnek el az Iszlám Állammal szemben. Ezeken a felvételeken a szír katonák éppen felrobbantanak egy stratégiai fontosságú hidat az Eufrátesz folyó fölött, amelyen keresztül a dzsihádisták Szíria keleti részébe szállították az utánpótlást. Ezzel alighanem meggyengül a terroristák hatalma Deir al-Zúr város fölött.

A brit belső elhárítás pedig már tudja, kicsoda az Iszlám Állam hóhéra, aki a túszok lefejezéséről készített felvételeken rendre megjelenik. A személyazonosságát azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mert nem akarják veszélybe sodorni a terroristák fogságában lévő túszokat, köztük az Alan Henning nevű brit férfit, aki a következő áldozatuk lehet.

Közben a Telegraph brit lap úgy értesült, hogy az Iszlám Állam merényletet tervez Ferenc pápa ellen. Irak vatikáni nagykövete, Habib al-Szadr szerint hitelesnek tekinthető fenyegetések érkeztek a római katolikus egyházfő ellen. A pápa most először készül olyan országba látogatni, ahol a muzulmán többségben vannak: vasárnap ugyanis Albániába indul. Ráadásul novemberi törökországi útján is könnyű célpont lehet az iraki követ szerint.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink