Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-04 15:17:00

Likvidálták az Iszlám Állam második emberét

Csütörtökön likvidálták Abu Bakr al-Baghdadi legfőbb tanácsadóját egy légicsapás során- közölte az iraki védelmi miniszter.

A miniszter hozzátette: az Iszlám Állam egy másik vezetőjével is végeztek az észak-iraki Moszul városában. Mint ismeretes, az Egyesült Államok és Irak is légicsapásokkal próbálja gyengíteni az Iszlám Állam erejét, miután a terrorszervezet jelentős területeket foglalt el Irak északi és nyugati részén.

Ahogy beszámoltunk róla, a francia elnök közölte: ha szükséges, a katonai beavatkozást is fontolóra venné az Iszlám Állam elleni harcban.

Hollande szerint elsősorban diplomáciai úton kell törekedni a stabilitásra Irakban és a régióban. Az elnöki hivatal által szerda este kiadott közlemény szerint Francois Hollande az Iszlám Állam ügyében kiemelte a politikai, humanitárius, de ha szükséges, a nemzetközi joggal összhangban lévő katonai válaszadás jelentőségét.
    
Franciaország a továbbiakban is szorosan együtt kíván működni partnereivel egy olyan összehangolt válasz keresésében, amely megfelelő megoldást jelent e komoly globális fenyegetésre - írta a hivatal, miután az elnök tanácskozott biztonsági kabinetjének tagjaival. Az Elysée-palota tájékoztatása szerint Párizs kész nemzetközi találkozót rendezni az iraki helyzetről és az IÁ elleni harcról.

Obama: Nem felejtünk

Az Egyesült Államokat nem fogja megfélemlíteni az Iszlám Állam terrorszervezet, amely egy másik amerikai újságírót is lefejezett - közölte Barack Obama amerikai elnök, aki "elborzasztó erőszaknak" nevezte Steven Sotloff meggyilkolását.

Az amerikai elnök hozzátette: az újságíró lefejezése csak megerősítette az amerikaiak döntését, hogy "harcoljanak ezek ellen a terroristák ellen." "Azok, akik elkövetik a hibát, hogy amerikaiakat bántanak, meg fogják tanulni, hogy mi nem felejtünk, hogy a karunk és az igazságszolgáltatás messze elér" - fogalmazott Obama Észtországban, ahol részt vesz a NATO-csúcson.

Obama szerint az Iszlám Állam, amely Irakban és Szíriában hatalmas területeket ural, nem csak a térség, de a világ számára is fenyegetés.

Az amerikai elnök kifejezte a részvétét a  meggyilkolt újságíró családja felé és azt mondta: az amerikai nép imáiba foglalja azoknak a bátor újságíróknak a családját, akik nagyon szerették az iszlám világot, és "akiknek az élete szöges ellentétben állt azokéval, akik ilyen brutálisan meggyilkolták őket."

Megsemmisítenék a terrorszervezetet

Mint mondta, az Egyesült Államok egy nemzetközi erőfeszítés keretében megsemmisítené a terrorszervezetet, de ez még eltarthat egy darabig. Az Egyesült Államok több légitámadást is végrehajtott a terroristák állásai ellen, de tartózkodott beküldeni az amerikai erőket Szíriába, ahol véres polgárháború dúl most is.

Sotloff izraeli állampolgár is volt

Közben kiderült, hogy a lefejezett Steven Sotloff amerikai újságíró izraeli állampolgár is volt. Ezt szerdán jelentették be a jeruzsálemi külügyminisztériumban. A Reuters brit hírügynökség megjegyzi: Izrael nyilvánvalóan azért nem hozta ezt korábban nyilvánosságra, hogy ne kerüljön még veszélyesebb helyzetbe a fogoly Sotloff. A 31 éves újságírónak - egy volt rabtársának az elmondása szerint - fogva tartói előtt sikerült titokban tartania, hogy a zsidó vallás követője, és böjt idején betegnek tettette magát, hogy hite ne kelthessen gyanút.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink