Nagyvilág

Moszkva felháborodott az ukrán nukleáris vádakon - frissül

Putyint bírálta az EU energiaügyi biztosa
szeptember. 3. szerda 6:26

Élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős német biztosa, aki kedd este arra buzdította az európai országokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a gázellátás biztonságának növelésére. "Nem tudtam elképzelni, hogy Putyin elnök hamis információkat, hazugságokat és fegyvereket vet be" - mondta a biztos az RWE német energiavállalat egy brüsszeli rendezvényén. "Most már viszont nem zárom ki a legrosszabb eshetőségeket sem" - fűzte hozzá, ezek között említve annak veszélyét, hogy az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok Mariupolig való előretörése azt szolgálja, hogy létrejöjjön egy orosz folyosó a Krím félszigetig, majd egészen a Dnyeszteren túli területig. "Akkor Ukrajna el lenne zárva a Fekete-tengertől" - mutatott rá.

Az ATV összefoglalója a mai eseményekről
szeptember. 2. kedd 20:55

Lefoglalták Kolomojszkij értékes moszkvai ingatlanját
szeptember. 2. kedd 19:05

Lefoglalták Ihor Kolomojszkij ukrán üzletember, a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen harcot hirdető dnyipropetrovszki kormányzó értékes moszkvai ingatlanját az orosz főváros egyik bíróságának keddi döntése alapján. Ihor Kolomojszkij ellen büntetőeljárás folyik Oroszországban. Ukrajna egyik leggazdagabb oligarcháját azzal vádolják, hogy bűncselekmények sorozata mögött áll. Gyilkosságok, emberrablások megszervezését, tiltott háborús eszközök és módszerek alkalmazását és azt is róják fel bűnéül, hogy az újságírókat akadályozza törvényes munkájuk végzésében. Bővebben...

Harcok Mariupol kikötővárosánál
szeptember. 2. kedd 18:03

Az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 15 tagja esett el és 49 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban - közölte Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján. Közölte, hogy a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosánál három támadás érte hétfőn az ukrán egységeket. Mindhárom támadást visszaverték, egy ukrán határőr harc közben életét vesztette. A szóvivő szavai szerint az elmúlt egy nap alatt 50 "ellenséget" semmisítettek meg a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők, valamint egy Grad rakéta-sorozatvetőjüket.

"Magyarországról jöttek a T-72-esek"
szeptember. 2. kedd 15:14

Vjacseszláv Nikonov orosz politológus, aki az orosz parlament külpolitikai bizottságának az elnökhelyettese, valamint az orosz államfő külsős tanácsadója, a CNN Amanpur című műsorának élő adásában a műsorvezető kérdésére közölte: nagyrészt Magyarországról érkeztek Ukrajnába a T-72-esek. Michael Holmes műsorvezető arra volt kíváncsi, hogy honnan lettek harckocsijai a szeparatistáknak, arra válaszolt Nikonov. (5.25 után hallható ez a rész.)

Lavrov: miért titkolóznak a maláj géppel kapcsolatban?
szeptember. 2. kedd 14:36

Moszkvának továbbra is számos kérdése van az Ukrajna légterében lelőtt maláj gép ügyének vizsgálatával kapcsolatban - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi, az ukrán válsággal összefüggésben tartott moszkvai sajtótájékoztatóján. Bővebben...

Lavrov: jobb belátásra kell bírni Kijevben a háborúpártiakat
szeptember. 2. kedd 14:02

Oroszország azt reméli, hogy az ukrajnai demokráciának nyújtott washingtoni támogatás nem az iraki vagy líbiai forgatókönyv szerint valósul meg - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov keddi moszkvai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelenleg a fő feladat jobb belátásra bírni Kijevben a háborúpártiakat. "Erre csak az Egyesült Államok képes" - fűzte hozzá. "Washingtonnak közvetlen befolyása van az ukrán fegyveres erőkre, amit számos tény bizonyít" - jegyezte meg. "Nagyon fontos felhasználni az Egyesült Államok lehetőségeit, és ezek révén eljuttatni a jelzéseket, hogy ideje áttérni a helyzet katonai megoldását erőltető próbálkozásokról a politikai folyamatra" - magyarázta Lavrov. Az orosz külügyminiszter szerint az ukrán parlamentnek az a kezdeményezése, hogy az alkotmányt módosítva lemond a semlegességről és megcélozza a NATO-tagságot, arról tanúskodik, hogy kijevi háborúpártiak igyekszenek meghiúsítani a békés rendezésre irányuló erőfeszítéseket.

"Porosenkónak kompromisszumot kell kötnie"
szeptember. 2. kedd 13:17

Az ukrán államfő a szakadárok minimális követeléseit sem fogja teljesíteni - vélte a Vedomosztyi című orosz lapnak az ukrán válság rendezésére összehívott, úgynevezett kontaktcsoport minszki üléséről nyilatkozó ukrán szakértő.  Az orosz üzleti-politikai napilapnak nyilatkozó orosz szakértők ugyanakkor azt gondolják, hogy Petro Porosenkónak kompromisszumot kell kötnie. Bővebben...

„Náci vagyok”: Már Kijev is aggódik önkéntes zászlóaljai miatt
szeptember. 2. kedd 13:16
Ukrán képviselő: "az árulókat agyon kell lőni a fronton"
szeptember. 2. kedd 12:56

Elena Bondarcsuk, a Régiók Pártjának parlamenti képviselője az ukrán parlamentben arra kérte a képviselőket, hogy emlékezzenek meg egy percben az ország keleti részében meghalt ártatlan áldozatokról. Ezt követően azzal vádolta meg a kormányt, hogy civilek ellen visel háborút, mire Olekszander Turcsinov házelnök "orosz provokáviónak" nevezve a kijelentését, megvonta tőle a szót. Ezt követően nem sokkal Oleg Ljaskó, a Radikális Párt vezetője azt indítványozta, hogy fossza meg a parlament azokat a képviselőket a mandátumuktól, akik nem a kijevi álláspontot képviselik. Hozzátette: az árulókat agyon kell lőni a fronton.