Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-07-25 14:26:00

Norvégia „napokon belül” iszlamista terrortámadásra számít

Norvég tisztviselők szerint néhány napon belül iszlamista terroristák csaphatnak le az országban, azt azonban nem tudják, hogy kik és hol. Norvégiát már régóta fenyegetik az iszlamista szélsőségesek.

A rendőrség biztonsági szolgálata „a közelmúltban tájékoztatást kapott: elképzelhető, hogy Norvégiában terrorista akciót szándékoznak végrehajtani magánszemélyek, akik egy Szíriában működő szélsőséges iszlamista csoporttal állnak kapcsolatban” – idézi a CNN a szolgálat csütörtöki közleményét.

A rendőrség szerint elképzelhető, hogy „hamarosan – valószínűleg néhány napon belül – tervezik a terrortámadást”, arról azonban nincs információjuk, hogy ki állhat egy ilyen támadás mögött, hogyan hajtják végre és mi a célpont.

„Mivel az információ nem túl konkrét, ugyanakkor hiteles, nehéz tanácsot adni az állampolgároknak, hogyan kell eljárni ebben a helyzetben” – írja a biztonsági szolgálat.

A repülőtereken, vasútállomásokon, kikötőkben és a főbb csomópontokon mindenesetre fokozták a biztonsági intézkedéseket – olvasható a Nordic Page nevű angol nyelvű norvég hírportálon.

A biztonsági szolgálat szerint „még mindig a szélsőséges iszlamizmus jelenti a legsúlyosabb terrorfenyegetést az országra. A terrorszervezetek hosszú ideje toboroznak szélsőséges iszlamistákat háborúban és konfliktus zónákban az Európában végrehajtandó terrorcselekményekhez. A norvég hatóságok Szíriát tartják az egyik vezető toborzóközpontnak.

A rendőrség szerint az iszlám szélsőségesek jelentette fenyegetés egyre nagyobb az országban. Minden évben „nagy mennyiségű fenyegetés” érkezik: a legtöbb nem kerül nyilvánosságra, „a jelenlegi helyzetben” azonban a közvélemény tájékoztatását látták a megfelelő megoldásnak.

atv.hu / CNN

További külföldi híreink