Nagyvilág

Visszafoglalt reptér, újabb szankciók Moszkvával szemben

Megduplázódott a "zöld embrerkék" száma
április. 16. szerda 8:24

Vaszilij Krutov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat terrorelhárítási központjának vezetője előzőleg a visszafoglalt kramatorszki katonai repülőtéren újságíróknak arról beszélt, hogy vasárnapról hétfőre megduplázódott Ukrajnában az általuk észlelt "zöld emberkék" száma.

Az új ukrán vezetők így emlegetik az orosz biztonsági erők Ukrajnában bevetett, azonosító jelzések nélküli egyenruhában tevékenykedő fegyvereseit. Ami a kramatorszki katonai repülőteret néhány napja lerohanó "szeparatista" csoportot illeti, ők a repteret visszafoglaló ukrán kommandósok helyettes parancsnoka szerint korszerű automata fegyverekkel és mesterlövészpuskákkal voltak felszerelve.

Nőket és gyerekeket használnak élő pajzsként?
április. 16. szerda 8:23

Az Unian szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőséges populista Orosz Liberális Demokrata Párt vezetője a kramatorszki ukrán kommandós akció miatt telefonon megfenyegette Andrij Parubijt, az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, és azt követelte tőle, hogy vonják vissza az ukrán csapatokat a kelet-ukrajnai várostól.

Parubij éppen újságírókkal beszélgetett, amikor Zsirinovszkij felhívta őt, és fenyegető szavait így az újságírók is rögzíthették. Az ukrán vezető a tudósítások szerint visszautasította a szélsőséges orosz politikus szavait, ugyanakkor azzal vádolta meg Moszkvát, hogy különleges erőket dobott át Ukrajnába, amelyek tagjai nőket és gyermekeket használnak élő pajzsként.

Ciplakov: megvédjük Szlovjanszkot
április. 16. szerda 8:22

A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport (az oroszbarát szeparatisták) helyi vezetője, Szerhij Ciplakov kedden azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel "nagyszabású támadást" indítottak Szlovjanszk ellen, de állította, hogy embereik megvédik a várost.

Szlovjanszkban az utóbbi napokban több épületet is oroszbarát erők foglaltak el.

Visszaszerezték Kramatorszk repterét az ukránok
április. 16. szerda 6:49

Az ukrán erők terrorellenes műveletben visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát - mondta el az éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója.

Sajtótájékoztatóján Sztaniszlav Recsinszki elmondta, hogy az akcióban részt vevő ukrán kommandósok oldalán semmilyen veszteséget nem szenvedtek, és azt állította, hogy a korábbi reptérfoglaló fegyveres szeparatisták közül is csak egy ember sebesült meg. Recsinszki egyúttal hangsúlyozta, hogy a pánikkeltő híresztelések ellenére a szintén Donyeck megyei Szlovjanszkban egyelőre semmilyen műveletet nem indítottak, oda "sem technikát, sem embereket" nem küldtek az ukrán különleges erők.

Merkel felhívta Putyint
április. 16. szerda 6:47

Angela Merkel német kancellár felhívta kedden Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megvitassák az Ukrajnában kialakult helyzetet. A két politikus a hivatalos közlések szerint nagy jelentőséget tulajdonított az ukrán válságról csütörtökre tervezett négyoldalú tárgyalásoknak. A két vezető reméli, hogy a genfi találkozón sikerül olyan, egyértelmű jelzést adni, amely hozzájárulhat a helyzet békés mederbe tereléséhez – fogalmaztak éjjel a Kreml sajtószolgálatának közleményében.

Az orosz államfő állítólag megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktus "gyors eszkalációja lényegében a polgárháború szélére sodorja az országot". Putyin emellett figyelmeztetett az ukrán gazdaság stabilizációjának és az Európába irányuló orosz földgázszállítások biztosításának fontosságára, amire néhány napja levélben is felhívta több európai ország vezetőjének figyelmét.

Újabb szankciókat mérlegel az USA
április. 16. szerda 6:47

Oroszország Ukrajnával szembeni fellépése miatt az Egyesült Államok újabb, Moszkva elleni szankciók bevezetését mérlegeli, amelyek befolyásos személyeket vagy cégeket érinthetnek az energetikai, a pénzügyi vagy a bányászati szektorban - jelentette ki kedden Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Kétségét fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy ezeket a gazdasági büntetőintézkedéseket még a tervezett csütörtöki genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt kihirdeti-e az amerikai kormány. Amerikai diplomaták szerint ugyanakkor a szankciók egyelőre nem irányulnak majd egész gazdasági ágazatok ellen, mert ezzel a nyugat-európai szövetségesek - elsősorban Németország - nem értenek egyet.

Putyin a terrorellenes akció elítélését várja az ENSZ-től
április. 15. kedd 20:38

Az orosz államfő azt várja az ENSZ-től, hogy a világszervezet ítélje el a kijevi hatalom szerinte alkotmányellenes kelet-ukrajnai lépéseit - közölte Vlagyimir Putyin telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral kedden.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz államfő kezdeményezte a hívást, amelynek során Putyin "a kijevi hatalom által az ország keleti részében kezdeményezett fegyveres művelet miatt Ukrajnában kiéleződött válsághelyzetet" vitatta meg Ban Ki Munnal.
    
Az orosz elnök egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Moszkva az ENSZ-től és a nemzetközi közösségtől is azt várja el, hogy "határozottan ítélje el ezeket az alkotmányellenes cselekedeteket".

Washington egyetért az ukrán fellépéssel
április. 15. kedd 20:07

Az Egyesült Államok egyetért az oroszbarát szakadárok ellen indított ukrán katonai akcióval - derült ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője állásfoglalásából. Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de szavai szerint az ukrán kormánynak válaszolnia kellett a "tarthatatlan"  helyzetre. Washington ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának. Az amerikai külügyminisztérium kedden Oroszország ellen újabb szankciókat helyezett kilátásba, de jelezte, hogy elrendelésük nem valószínű a csütörtökre tervezett genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt.

London pénzügyi áldozatvállalásra is kész
április. 15. kedd 19:19

Nagy-Britannia pénzügyi áldozatvállalásra is kész annak megakadályozása érdekében, hogy Oroszország teljesen destabilizálja az ukrajnai helyzetet - mondta kedden a brit külügyminiszter. William Hague a BBC rádiónak nyilatkozva igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány hajlandó lenne-e olyan ellenlépésekre is Oroszországgal szemben, amelyeket a londoni City pénzügyi központja is megszenvedne az orosz cégekkel lebonyolított tranzakciók esetleges kiesése miatt.
    
Arra a kérdésre, hogy milyen orosz akciók adhatnának okot ilyen jellegű szankciókra, Hague így válaszolt: Oroszország "több különböző módon is dolgozik Ukrajna destabilizálásán", így nem lehet egyetlen olyan okot kijelölni, amely gazdasági szankciókat indokolna. Hozzátette: ha az ilyen ellenlépések indokolttá válnak, "azt tudni fogjuk".

Putyin: Oroszok vagyunk, Isten velünk van!
április. 15. kedd 18:48