Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-03 19:23:00

Garri Kaszparov horvát állampolgár lett

Garri Kaszparov volt szovjet-orosz sakkvilágbajnok megkapta a horvát állampolgárságot, mivel a horvát honvédő háború alatt sokat lobbizott Horvátországért és Vukovárért - áll a horvát belügyminisztérium közleményében.

A volt sakkvilágbajnok, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb kritikusa személyesen vette át a honosítási okiratot a zágrábi Báni-palotában, ahol találkozott Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel is.

Garri Kaszparovot az év elején fogadta Ivo Josipovic horvát államfő, akivel egy sakkjátszmát is lejátszott. Az államfő a találkozóval kapcsolatban akkor elmondta, hogy Kaszparov a horvát-szerb háború alatt morálisan sokat tett Horvátországért. Az elnök "33 lépésig tudta csak tartani a játszmát" a volt sakkvilágbajnok ellen.

Kaszparov az Adriai-tenger partján lévő villájában tölt évente több hónapot - írták már korábban a horvát lapok. "Ha nyugdíjba megyek, életem további részét Horvátországban kívánom leélni, a csodálatos Makarskában" - mondta korábban a Vecernji listnek az egykori sakkvilágbajnok.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink