Nagyvilág

Megszállták Krímet, Amerika szankciókat vezet be – percről percre

Átállt egy komplett ukrán légierőezred, 800 katonával és 50 vadászgéppel a krímiek oldalára
március. 4. kedd 10:42
A The New York Times grafikája Ukrajna etnikai összetételéről - kékkel jelölve az orosz lakosság
március. 4. kedd 10:24
Felfüggeszthetik a dollár alapú kereskedelmet
március. 4. kedd 10:16

Moszkva csökkentheti a gazdasági együttműködését az Egyesült Államokkal, amennyiben Washington támogatja az Oroszország elleni szankciókat Ukrajna miatt. Szergej Glaziev, a Kreml gazdasági tanácsadója szerint Oroszország akár felfüggesztheti a dollár használatát a nemzetközi tranzakciókban, ami komoly csapást jelentene az amerikai gazdaságra.

Elmaradhat az Ukrajna-USA meccs
március. 4. kedd 9:59

Kétségessé vált a szerdára kiírt Ukrajna-Egyesült Államok barátságos labdarúgó-mérkőzés ciprusi megrendezése. A játékosok nem utaznak el Ciprusra - közölte ukrán szövetség elnöke, Anatolij Konkov hétfőn este. Ugyanakkor az amerikai szövetség saját Twitter oldalán azt írta, hogy a mérkőzést megrendezik.

A találkozóra eredetileg Harkivban került volna sor, ám a feszült ukrán belpolitikai helyzet miatt egy hete áthelyezték Ciprusra. Akkor az ukrán szövetség hangsúlyozta, hogy a helyszínváltoztatásra az amerikaiak kérésére került sor.

Rácz: Az oroszoknak sem kedvez a jelenlegi helyzet
március. 4. kedd 9:44

Az oroszok a krími beavatkozást az oroszajkú kisebbség védelmével magyarázzák, de ez nyilvánvaló ürügy, egyértelműen Ukrajna szuverenitásának eltiprásáról van szó – vélekedett Rácz András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A külpolitikai szakértő szerint az orosz politikai cél az, hogy megmutassa, továbbra is világhatalmi tényező, be akarják bizonyítani, hogy az új kijevi vezetés nem hatékony, és valóban féltik az oroszajkú kisebbséget, nem is alaptalanul, de ez nem ad jogalapot Krím elfoglalására.

Lövések dördültek Szevasztopolban
március. 4. kedd 9:36

Feltehetően orosz katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a krími Szevasztopol általuk elfoglalt ukrán légitámaszpontjánál, amikor mintegy 300, korábban ott szolgáló ukrán katona, megpróbált visszatérni a bázisra.

A szevasztopoli Belbek repülőtér katonai részét őrző, mintegy tucatnyi orosz katona kedden arra figyelmeztette az fegyvertelenül felsorakozó ukránokat, hogy ne közeledjenek. A levegőbe figyelmeztető lövéseket adtak le, és arra hívták fel a figyelmet, hogy lőni fognak rájuk, ha folytatják menetelésüket.

Egyre többen menekülnek Ukrajnából a katonai behívó elől
március. 4. kedd 8:38

Egyre többen jönnek Ukrajnából azok, akik nem akarnak részt venni egy esetleges oroszok elleni háborúban. Ők azt mondják: inkább átjönnek Magyarországra, mert így nem tudják kézbesíteni nekik a behívójukat. A magyarlakta vidéken élők szerint egyelőre nyugalom van Kárpátalján, de sokan sokfélét mondanak arról, hogy mi várható.

"Fussunk neki": Zsigó Róbert az ATV-nek az ukrán helyzetről
március. 4. kedd 8:18

A Fidesz szóvivőjét többek között arról kérdezte munkatársunk, lesz-e rendkívüli Országgyűlés az ukrán helyzet kapcsán.

Kerry Kijevbe utazott
március. 4. kedd 8:15

Kijevbe utazott az amerikai külügyminiszter, hogy Washington támogatásáról biztosítsa az új ukrán vezetést.John Kerryt kedden közép-európai idő szerint 13 órakor várják az ukrán fővárosba. 

Russia Today: Véget ért a hadgyakorlat, hazarendelték a haditechnikát
március. 4. kedd 8:02