Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-01-30 06:41:00

Szíria lehet az USA, Izrael és az al-Kaida új csatatere?

Az Egyesült Államok leszállította az első fegyverszállítmányát a mérsékeltnek tartott lázadócsapatoknak Szíria keleti felében, Izrael pedig ezzel párhuzamosan újragondolja „semlegességi politikáját”. Hírszerzési források szerint több ezer radikális, al-Kaidás fegyveres jelent meg Szíria és Izrael határán, ezért aggódik Jeruzsálem.

Miközben Montreux városában diplomáciai megoldást keresnek a szíriai válság megoldására a felek, az Egyesült Államok bejelentette, hogy megkezdte a könnyűfegyverek szállítását a Washington által „mérsékeltnek” tartott lázadók számára.

A döntést nyilván alaposan megfontolták, ugyanis várható volt, hogy egy ilyen bejelentés hatására a szíriai fél faképnél hagyja a békekonferenciát. Ez így is történt, ugyanis a damaszkuszi képviselők kedden bejelentették, hogy nem tárgyalnak tovább, miután Washington „terroristáknak” kezdett el fegyvereket szállítani. Fejszál al-Mokdad, a szíriai külügyminiszter-helyettes szerint az Egyesült Államok „nem érdekelt a békefolyamatban”.

A döntésnek ugyanakkor valószínűleg az az oka, hogy biztonságpolitikai források szerint már legalább 30 ezer radikális, al-Kaidás lázadó árasztotta el Szíria keleti részét, és az izraeli-szíriai határvidéket és az Egyesült Államok igyekszik megerősíteni a „mérsékeltnek” tartott frakciók pozícióját is, az egyre nagyobb káoszba süllyedő közel-keleti országban.

Galéria: izraeli készültség a Golán-fennsíkon További képek

 A debkafile nevű izraeli biztonságpolitikai hírportál szerint az amerikai lépés arra utal, hogy Washingtonban végleg alulmaradtak a semlegesség-párti erők, és az USA – egyelőre csak fegyverszállítással – de megkezdte a puha intervenciót. Hasonló támogatásban részesülnek a mérsékelt lázadók Izrael részéről is, ahonnan logisztikai, orvosi és – feltehetően – hírszerzési támogatást kapnak.

Az amerikaiak legfőbb célja most az, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a mérsékelt felkelő erők és a rezsim, valamint a radikális, al-Kaidás lázadók között. Egy másik szempont pedig az, hogy a mérsékeltek támogatásával megerősítsék a helyi szír milíciákat, amelyek így puffer-zónát hozhatnak létre, megakadályozva, hogy az al-Kaidával szövetséges Dzsabat al-Núszra front, vagy az Iszlám Állam Irakban és Szíriában (ISIS) szélsőségesei megközelíthessék a jordán-, vagy izraeli határokat.

A terv részeként az Egyesült Államok már korábban kihelyezett egy jelentősebb kontingensnyi katonát a Jordániában lévő Husszein Király katonai repülőtérre, Mafrakba. Itt fogják Jordániával karöltve kiképezni a szíriai felkelőket az új fegyverek használatára.

Erre épül rá a már korábban említett puffer-zónás elképzelés. Két ilyen biztonsági szektort fognak létrehozni Szíria déli részén: az egyik enklávé 45 kilométer hosszú és 75 kilométer szélesen húzódna Szíria Jordániával és Izraellel közös határvidékén. Ezzel a területtel egy bökkenő van: jelentős, drúzok lakta területet foglal magába. A drúzok pedig egyelőre semlegesek, egyik felet sem támogatják a konfliktusban. Az al-Kaida masszív beszivárgása ugyanakkor állásfoglalásra kényszerítheti őket, és amennyiben a felkelés mérsékelt frontja mellett teszik le a voksukat, ütőképes puffer-övezet jöhet létre, mind a kormánypárti erőkkel, mind az iszlamista radikálisokkal szemben.

A második enklávét északabbra szeretnék kialakítani. Ez egy háromszázezer embert magába foglaló, harminc kilométer széles és hatvan kilométer hosszú sáv lenne, Szíria Izraellel, illetve a Golán-fennsíkkal szomszédos területén. A washingtoni tervek szerint ez a két puffer-terület mentsvár lehet a mérsékelt lázadók számára, ahova biztonságosan lehetne szállítani az amerikai, jordán és izraeli fegyver- és segélyszállítmányokat.

 

Mozgósítás a Golánon

Az izraeli hadsereg új szárazföldi hadosztályt állít fel, amellyel a Golán-fennsíkon fokozzák a védelmi képességet. A fennsík bibliai megjelölése után elnevezett Basan hadosztályt az 1974-es tűzszüneti vonalhoz vezényelik, és azzal a feladattal bízzák meg, hogy hárítson el minden „biztonsági fenyegetést”. A Golán-fennsíkon a szíriai polgárháború 2011 márciusi kirobbanása óta feszültebb a helyzet, vannak fegyveres incidensek is, ezek azonban nem súlyosak. (MTI)

A fegyverszállítást hosszas dilemma előzte meg. Ugyan Barack Obama amerikai elnök már 2013 júniusában megígérte, hogy támogatni fogja a mérsékelt lázadókat, a Kongresszus hosszasan rágódott a lépés fölött. A Kongresszust vélhetően az al-Kaida egyre növekvő szerepe győzte meg abban, hogy engedélyezze a szíriai felkelők ellátását amerikai kézifegyverekkel és tankelhárító rakétákkal.

Bár az Öböl menti arab országok – Szaúd-Arábia kiemelten – már egy ideje szállítanak fegyvert a szíriai felkelőknek, a mostani transzport ezeket bőven felülmúlja, és a lázadók reményei szerint új lökést adhat a kormányellenes csapatoknak.

Ezzel párhuzamosan az ENSZ-ben még zajlik a Genf2-békekonferencia, ahol a felek diplomáciai megoldást keresnek a véres polgárháborúra, melyben az ENSZ becslései szerint már több mint 100 ezer ember vesztette életét. A konferencia ugyanakkor kevés fordulattal kecsegtet, mert ahogy arról korábban beszámoltunk, a szíriai rezsim két feltétellel ült le a tárgyalóasztalhoz: Basár el-Asszad marad, a felkelők pedig „terroristák”.

atv.hu / ml / Debka / The Telegraph

Ajánlom

További külföldi híreink