Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-04-11 11:10:59

WikiLeaks: Ceausescu elleni merényletre készültek 1973-ban?

Egy Nicolae Ceausescu elleni merénylet lehetőségéről írtak az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének munkatársai 1973-ban egy Washingtonba címzett táviratban – derül ki egy, a Wikileaks által most nyilvánosságra hozott amerikai külügyi dokumentumból.

Az 1973. május 23-i táviratban a bukaresti diplomáciai képviselet egy olyan értesülésről számol be, miszerint a román kommunista diktátort egy, a szülőfalujába, Scornicesti-be tett látogatás során készültek meggyilkolni- számolt be a romániai Krónika. Az amerikai diplomaták elismerték, hogy az értesülés jórészt pletykákon alapul, megjegyzik ugyanakkor, hogy a merényletkísérlet nem a Szekuritáté ébersége miatt hiúsult meg, hanem azért, mert az elkövetők nem voltak elég alaposak. A távirat egy román feleséggel rendelkező, Romániában felsőbb kapcsolatokkal bíró tanuló ugandai diák értesüléseire hivatkozva számolt be a lehetséges merényletről. Megjegyezték ugyanakkor, hogy hasonló értesüléshez jutottak a brit nagykövetség munkatársai is.

Egy másik táviratban magát Ceausescut jellemezték. A dokumentum szerzője, Robert Martens helyettes nagykövet szerint bár vannak román olyan politikusok, akik jobban megfelelnének a Nyugat ízlésének, be kell érniük Ceausescuval, viszont a diktátor makacssága és egocentrizmusa hasznos lehet az Egyesült Államok számára, mivel ezáltal lehetségesnek látták, hogy Románia növelje a Szovjetunióval szembeni függetlenségét.

Martens szerint Ceausescut nem lehet neosztálinista diktátornak tekinteni, mivel nem rendelkezett korlátlan hatalommal.

Egy harmadik üzenetben az olvasható, hogy a bukaresti külképviselet segítséget kér Washintgontól annak kiderítésére, mi az a New York-i Tudományos Akadémia, amelynek a román sajtó szerint állítólag a tagjává választották Elena Ceausescut, saját kutatásaik alapján ugyanis nem találtak ilyen intézményt.

atv.hu / kronika.ro

Ajánlom

További külföldi híreink