Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-03-26 15:37:59

Regnum: az Európai Unió és az IMF kivégezte az orosz offshore-t

Március 25-én jóváhagyták azt a tervet, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap dolgozott ki a ciprusi bankszektor szanálására. A Laiki Bankot felszámolják, a 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik, az ennél nagyobb megtakarítással rendelkezők pénzük 40 százalékát is bukhatják. Egy Kreml-közeli hírportál szerint ezzel az unió kivégezte a ciprusi orosz offshore-szektort, de – ahogy arról a ZeroHedge beszámolt – az orosz nagybefektetők ki tudták menteni kötvényeiket.

Regnum: az Európai Unió és az IMF kivégezte az orosz offshore-t

Hétfő hajnalban jóváhagyták az euróövezet pénzügyminiszterei azt az új tervet, amelyet az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) dolgozott ki a ciprusi bankszektor szanálására. A brüsszeli tárgyalások egyik résztvevője szerint a miniszterek ezzel megerősítették, hogy megvalósíthatónak tartják a ciprusi elnökkel kialkudott megállapodást, amely egy „jó bank” és egy „rossz bank” létrehozását, s az adósságoknak a 100 ezer euró feletti betétekből való kifizetését tartalmazza.

A kompromisszumos deal szerint a két válságban lévő bank közül a Laiki néven is ismert Popular Bankot felszámolják, míg az ország vezető pénzintézetét, a Bank of Cyprust a részvényesek, értékpapír-tulajdonosok, valamint a 100 ezer eurós fölötti kötvényekkel rendelkező ügyfelek terhére életben tartják – írja az orosz Regnum hírportál. A Regnum kitér arra, hogy ugyan az első tárgyalások során arról volt szó, hogy a biztosított kötvényekre (100 ezer euró alatt) 6,75 százalékos, míg a 100 ezer euró fölöttiekre 9,9 százalékos adót vetnek ki, a megszületett megállapodásban – egyes hírek szerint – ennél jóval magasabb, 30 százalékos adó kivetését irányozták elő a 100 ezer euró fölött kötvényekre.         

      Ciprusiak várnak pénzükre egy ATM-nél a Laikinál

ZeroHedge: az oroszoknak sikerült, Cirpus megszívta

A ZeroHedge szerint annak ellenére, hogy a ciprusi bankokat „hermetikusan” lezárták, hogy megakadályozzák a kötvényeseket pénzük kimentésében, az oroszok nagybefektetőknek mégis sikerült kimenteniük tetemes, többmilliárd eurónyi tőkét. A ZeroHedge idézte a Reuters hírügynökség egyik beszámolóját is, mely szerint a Bank of Cyprus, valamint a Laiki is rendelkezett külföldi fiókokkal, a többi között Londonban, ahol – annak ellenére, hogy Ciprusban sorban álltak az emberek néhány száz eurórért – nem volt korlát a pénzfelvételre. A hírügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bank of Cyprus 80 százalékos tulajdonosa az orosz Uniastrum Banknak, ahol szintén nem volt korlát a készpénzfelvételre Oroszországban.

A ZeroHedge szerint a leplezett orosz kötvénymentés következtében a ciprusi bankrendszerből elszivárgott a tőke, és a bennragadt, 100 ezer eurónál nagyobb összegű értékpapírral rendelkező befektetőkre olyan megszorítás vár, hogy akár búcsút inthetnek a pénzüknek. A ZeroHedge szerint a jelenlegi helyzet lényegében csak a helyieket sújtja: egyrészt a gazdaságot és hitelkeresletet pörgető oroszok, valamint az orosz nagytőke elmenekültek a szigetről, másrészt pedig elsősorban a ciprusiaknak ragadtak bent a 100 ezer euró fölötti kötvényeik, melyekre most kemény adóztatás vár.

A Regnum szerint a ciprusi bankrendszerben 38 milliárd euró értékben vannak kötvények, 13 milliárd euró unión kívüli országokból, például Oroszországból érkezett. Az ügyben megszólalt az orosz miniszterelnök-helyettes, Igor Suvalov is, azonban egyelőre csak annyit ismert el: egyelőre nem tudni, mekkorára rúg a ciprusi bankrendszer átalakítása következtében az orosz befektetők vesztesége. 

A Regnum szerint az Eurócsoport döntése lényegében jóváhagyja azokat a ciprusi intézkedéseket, amelyek felhatalmazták a kormányzatot, hogy átvegye az irányítást a tőkemozgás felett, megakadályozva ezzel a kötvényeseket pénzük kimentésében a ciprusi bankszektorból.  

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke a grémium döntését követően bejelentette, hogy Ciprus már 2013 májusában megkapja az első, 10 milliárd eurós mentőövet, a többit pedig negyedévente fogják folyósítani. Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa a Regnum szerint „keménynek” ítélte meg az elfogadott döntést, szerinte Ciprusra nehéz idők várnak. De – mint az uniós biztos fogalmazott – a brüsszeli megállapodásra szükség volt, hogy helyreállítsák, és „új alapokra” helyezzék a ciprusi gazdaságot. Angela Merkel német kancellár, valamint Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter meg volt elégedve a kompromisszummal, Christine Lagarde, az IMF főigazgatója pedig úgy fogalmazott, hogy „egy hosszú távú és finanszírozható megállapodást sikerült tető alá hozni.”

A Regnum szerint a ciprusi offshore körüli félelmeknek a bankrendszer optimalizálásával – az egyik bank felszámolásával, a másik javára, a kötvényesek terhére – vetettek véget. Az orosz hírportál szerint úgy is lehet értékelni, hogy az ügynek „nagyobb volt a füstje, mint a lángja”. A Regnum szerint a ciprusi bankválság körüli hírverésre „azért volt szükség”, hogy kivégezzék az orosz offshore szektort, majd „új alapokra” helyezzék a szigetország gazdaságát.

Peston: a kisembernek nagyon fájni fog

Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az eurózóna kormányai mentőövet dobtak Ciprusnak, a ciprusiak számára ez nem feltétlenül jelent jót – írta blogbejegyzésében a BBC üzletrovatának szerkesztője Robert Peston.

Peston szerint Ciprust megmentették, de az embereknek ez fájni fog. A szakértő szerint a második legnagyobb bank, a Laiki bezárása sem kecsegtet sok jóval: eurómilliárdokba fog kerülni, ezt pedig a korábbi kötvénytulajdonosok, valamint a 100 ezer euró feletti megtakarításokkal rendelkezők fogják megfizetni. Ezzel együtt – írja – egy játékossal kevesebb marad a piacon, amely hitelezni tudja a ciprusi gazdaságot.

Peston szerint átszervezésre kerül sor a Bank of Cyprus munkájában is, és annak a terhét, hogy a hitelintézet megfelelő tőkeállománnyal bírjon a biztonságos munkához, a 100 ezer euró feletti kötvényekkel rendelkező ügyfelek fogják nyögni.

A szakértő szerint a Bank of Cyprus rehabilitációja több hónapig is eltarthat, ami egyet jelent: a háztartások és vállalkozások nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem juthatnak majd hitelhez.

Mindemellett hosszú távon is komoly kihívásokkal néz szembe a ciprusi gazdaság. Peston szerint az eddigi offshore tőkére, az orosz pénzemberek által behozott milliókra alapuló bankipar lényegében lehúzhatja a rolót.

Peston szerint a ciprusi mentőcsomag a dióhéjban így néz ki: a lakosság számára előnytelen hitelszegény gazdaság jön létre, amelynek fő motorja, az offshore bankszektor le lett lőve.

atv.hu / ML

További külföldi híreink