Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-04-19 16:25:28

Rendszeresen egyeztet a NATO Oroszországgal Afganisztán ügyében

A NATO rendszeres párbeszédet folytat Oroszországgal Afganisztán ügyében - hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára csütörtökön Brüsszelben, a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozássorozatát lezáró sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy meghívták Oroszországot arra az Afganisztán-tanácskozásra, amelyet az egy hónap múlva tartandó chicagói NATO-csúcstalálkozóhoz kapcsolódóan rendeznek meg kibővített körben - a NATO-tagok mellett az afganisztáni nemzetközi haderőhöz (ISAF) hozzájáruló többi ország, valamint más államok és nemzetközi szervezetek részvételével.

   

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter - miután a NATO-Oroszország Tanács keretében megbeszélést folytatott Brüsszelben a NATO-országok külügyminisztereivel és Rasmussennel - újságíróknak nyilatkozva elégedetlenkedett amiatt, hogy Moszkva nem állandó meghívottja az ISAF-körben rendezett tanácskozásoknak.

   

Rasmussen szerint azonban Oroszország kiemelt partner Afganisztán ügyében is. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az egyetlen olyan állam, amelynek "saját NATO-tanácsa van". A NATO-orosz kapcsolatok intézményesítéséről éppen 15 éve döntöttek, a NATO-Oroszország Tanácsot pedig 10 esztendővel ezelőtt hozták létre. Az együttműködés keretében folyamatosan foglalkoznak Afganisztánnal is - mondta a főtitkár.

   

Oroszország lehetővé teszi saját területén át, illetve területe fölött a vasúti és légi utánpótlás szállítását Afganisztánba - és a legújabb felajánlás értelmében immár "visszaúton" is -, emellett pedig közreműködik az afganisztáni eredetű kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

   

Rasmussen még a Lavrovval való megbeszélés előtt, az ülés megnyitásakor elhangzott bevezetőjében elismerte, hogy a rakétavédelmi együttműködés ügyében egyelőre nem jutottak megállapodásra Moszkvával.

   

"Miközben a párbeszéd nem mindig könnyű, továbbra is keressük a lehetőségeket" - mondta.     

   

Sajtótájékoztatóján a NATO-főtitkár jelezte, hogy a május 20-án és 21-én tartandó chicagói csúcshoz kapcsolódó, Afganisztánnal foglalkozó értekezleten összesen mintegy hatvan ország, illetve nemzetközi szervezet vesz majd részt.

   

Beszámolt arról, hogy a nemzetközi erők eddig az afgán hadsereg és rendőrség összesen mintegy 330 ezer tagját képezték ki. Megerősítette, hogy a nemzetközi harci erőket 2014 végéig kivonják a közép-ázsiai országból. Lavrov azon kritikájára reagálva, hogy ez "mesterséges határidő", Rasmussen hangsúlyozta: a felelősségátadási menetrendet alaposan végiggondolták, a lehetőségeket elemezték, és az afgán vezetés is a 2014-es kivonási dátumot szorgalmazza.

   

Az atlanti szövetség főtitkára kitért arra, hogy stratégiai megállapodást készítenek elő Afganisztánnal a 2014 utáni időszakra nézve. Az országot nem hagyják magára, de a súlypont immár a tanácsadáson lesz. Mindazonáltal - tette hozzá - a nemzetközi közösségnek kötelessége, hogy gondoskodjon a "fenntartható és hatékony" afgán biztonsági erők finanszírozásáról. Ebben a NATO kész "tisztességes részt vállalni", de a feladat az egész nemzetközi közösségé - hangsúlyozta. Mint megjegyezte, számítanak Oroszország, Kína és mások hozzájárulására is.

   

"Nem biztonsági vákuumot, hanem hatékony afgán biztonsági erőket akarunk hátrahagyni" - fogalmazott a főtitkár.

   

Rasmussen a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a NATO mandátuma csak Afganisztánra terjed ki, ezért Pakisztánban nem folytat műveleteket. Pakisztánra a NATO partnerként számít, de két gondja van az országgal - jegyezte meg. Az egyik az Afganisztánba vezető tranzitút ügye. Az utat hónapokkal ezelőtt egy szerencsétlen katonai incidens nyomán zárta le Pakisztán.

   

"Reméljük, hogy Pakisztán a lehető leghamarabb újra megnyitja ezt az utat" - mondta Rasmussen. A másik problémát abban jelölte meg, hogy az Afganisztán ellen támadásokat végrehajtó terroristák biztonságos menedéket lelnek Pakisztánban. Felszólította Pakisztánt, hogy fokozza a küzdelmet a terroristák ellen.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink