Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-04-04 19:44:30

A globális dzsihád és az al-Kaida egész Afrikában fenyeget

Az elmúlt időszakban jelentősen meggyengült al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afrikát használhatja fel újbóli megerősödésére - tűnt ki egy tekintélyes brit védelmi, illetve biztonsági kutatóintézet legfrissebb, a terrorizmussal foglalkozó elemzéséből.

A tanulmány - amely szerdán jelent meg a RUSI független intézet honlapján - bevezetőjében hangsúlyozza, hogy az al-Kaida a kontinens leginstabilabb országaiban tevékenykedő iszlamista mozgalmakkal  épít ki kapcsolatokat. A globális dzsihád egész Afrikában fenyeget - állította közvetve már címében a jelentés, amely szerint a nemzetközi terrorszervezet mindenekelőtt egy olyan instabil övezetre kíván támaszkodni, amely a szaharai térségtől Kelet-Afrikáig terjed. Az al-Kaida ezek szerint a szóban forgó övezet iszlamista mozgalmaival akar partneri kapcsolatokat kiépíteni, és ily módon kíván ismét erőre kapni.

   

Az intézet elemzésében emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida központi vezetése már az elmúlt évtizedben kapcsolatokat épített ki a térség egyes dzsihadista csoportjaival, és ezek a kapcsolatok "stratégiai vagy operatív" jelentőségűek voltak.  Ugyanakkor a már kialakult együttműködés ellenére a jelek szerint egyelőre megoldatlan feszültség áll fenn az al-Kaida transznacionális céljai, illetve az afrikai partnerek helyi nehézségei között.

   

A tanulmány ennek ellenére figyelmeztetett: új kihívások egész sora lehetséges, ha a dzsihadizmus erősödik és átterjed az afrikai kontinens leginstabilabb térségeire. A szóban forgó kihívások között említette az intézet a brit fiatalok újabb csoportjának lehetséges radikalizálódását és mozgósítását Nagy-Britanniában.

   

Ebből kiindulva az elemzés úgy ítélte meg, hogy az elkövetkező időszakban Afrika potenciálisan új frontot jelenthet a terrorizmus elleni - a brit hatóságok által folytatott - harc számára.

MTI

További külföldi híreink