Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-09-16 06:45:17

Európai Egyesült Államok: államosítással oldanák meg a válságot

Európai Egyesült Államok létrehozását javasolja a román és az olasz államfő az adósságválság megoldására. Trajan Basescu és Giorgio Napolitano szerint nincs idő halogatni a fontos döntések meghozatalát, ezért az unió tagállamainak két-három éven belül le kellene mondaniuk szuverenitásuk egy részéről. A német kancellár szerint azonban nem szabad abban bízni, hogy egyetlen döntéssel meg lehet oldani az euróválságot.

Európai Egyesült Államok: államosítással oldanák meg a válságot

Utcai tüntetések kezdődtek Rómában a megszorítási csomag elfogadása miatt. Az 54 milliárd eurós takarékossági program célja az, hogy 2013-ra egyensúlyba kerüljön a költségvetés.

A feldühödött tömeg a parlament előtt körbevett egy volt minisztert. Előbb hangosan szidalmazták, majd valaki egy palackból vizet locsolt a képviselő arcába, akit a biztonsági őröknek kellett kimenekíteniük.

Az olasz újságok szerint a megszorítások ellenére egyre közelebb van a görögországihoz hasonló államcsőd veszélye. Sokan bírálták azt, hogy a gazdagokat nem érintik az újabb adóterhek.

Németország kész hozzájárulni az európai válság megoldásához, de Angela Merkel kancellár szerint ez csak fokozatos lépésekkel történhet. A német kancellár teljes tévedésnek nevezte a közös euró-kötvények tervét az adósságválság megoldására. „Meggyőződésem, hogy nincs egyetlen olyan végleges megoldás, mint amilyennek például sokan az euró-kötvényeket gondolják. Szerintem ez egy teljesen téves elképzelés” – mondta Merkel, aki szerint nem szabad európai szinten államosítani az egyes országok adósságait.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink