Nagyvilág

2011-08-28 15:45:22

Wikileaks: a magyar nagykövetség támogatja a kubai ellenzéket

2008-ban az akkori havannai magyar nagykövet többször is vendégül látta az ellenzék vezéralakjait otthonában.

Magyarország Kuba-politikáját taglaló dokumentumot publikáltak a napokban a WikiLeaksen - írja a Viva Cuba Libre blog. A 2008-ban kelt dokumentumból kiderül, hogy az akkori havannai magyar nagykövet többször is vendégül látta az ellenzék vezéralakjait otthonában.

„Bus (Szilveszter) tudomására jutott, hogy havannai nagykövetük és a követtanácsos rendszeresen vendégül látja lakhelyén az ellenzék vezető alakjait. Azt is megjegyezte, hogy a nagykövetség DVD-ket és kamerákat is adott az ellenzéknek, illetve őszre terveztek egy filmfesztivált, amelyen a tervek szerint a magyar rendszerváltásról szóló anyagokat vetítettek volna.” – áll abban a diplomáciai sürgönyben, amely a budapesti amerikai nagykövetségen kelt 2008. július 23-án.

A WikiLeaksen tegnap publikált kubai-magyar kapcsolatokat taglaló dokumentum – összesen 27 Magyarországra vonatkozó sürgöny látott napvilágot - a Külügyminisztérium Amerikával foglalkozó főosztályának akkori vezetője, Bus Szilveszter beszámolói alapján készült, és a fentieken kívül kitér még az EU által bevezetett közös álláspontra is. Az azóta indonéz nagykövetté kinevezett Bus elmondása szerint Magyarország támogatta az EU-szankciók feloldását, ugyanis az embargót nem találták eredményesnek, bár hozzátette, hogy továbbra is fontosnak tartják a kontrollt és a nyomásgyakorlást.

„Valami történik az országban, de még nem igazi reformok.” – jegyezte meg arra vonatkozóan, hogy a szabadság csíráit vélte felfedezni a mobiltelefonok terjedésében, illetve abban, hogy engedélyezték a lakosság számára a tengerparti szállodák látogatását. Bus azzal zárta gondolatait, hogy a Magyar Külügyminisztérium az USA-val együttműködve kívánja a kubai demokrácia ügyét előmozdítani.

vivacubalibre.blog.hu

További külföldi híreink