Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-08-18 11:42:59

Újabb terrortámadás Eilat mellett, Izrael lesújtott Gázában

Összehangolt terrortámadás történt Izraelben csütörtök délután: gépfegyverrel, pokolgéppel, aknavetővel, majd páncéltörő lövedékkel támadtak izraeli járműveket. A mentőszolgálat szerint 8 civil vesztette életét a terrortámadásban, a miniszterelnök szóvivője pedig 3 terrorista haláláról számolt be, a Jerusalem Post úgy tudja, több tucat ember megsebesült. Izrael válaszul csapást mért a terrortámadás szervezőire a Gázai-övezetben, a támadásban 5 iszlamista fegyveres életét vesztette. Csütörtök este újabb terrortámadás történt Eilat mellett, majd éjjel tovább folytak a válaszcsapások is.

Újabb terrortámadás Eilat mellett, Izrael lesújtott Gázában

Fegyveresek nyitottak tüzet egy izraeli buszra, amely az egyiptomi határ mellett közlekedett. A támadásban izraeli források szerint legalább huszonöt ember megsebesült, nyolcan pedig meghaltak. A támadásra az izraeli nyaralóváros, a Vörös tenger partján fekvő Eilat mellett került sor. Az Izraeli rádió szerint a támadók gépfegyverekből nyitottak tüzet az utasokra.

A gépfegyvertűz alá vett 392-es busz.

A fegyveresek vélhetően a határ egyiptomi oldaláról vették tűz alá az izraeli Egged társaság távolsági járatát, azt követően, hogy a jármű észak felé tartva elhagyta Eilátot – közölte az AFP hírügynökség. A helyszínre kiérkező izraeli mentőalakulatok ellátták a sebesülteket, akik közül öten közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek.

A SkyNews szerint egyelőre kérdéses, hogy palesztin fegyveresek, vagy pedig a Sínai-félszigeten tevékenykedő terrorcsoport követte-e el a támadást.

Az izraeli hadsereg szerint három lépcsős támadásra került sor. Ennek az első hulláma volt a busz elleni golyózápor. Ezt követően pár perccel egy izraeli katonai járőr mellett robbantottak fel egy pokolgépet a terroristák az egyiptomi határ közelében, majd aknavetőből kezdtek el tüzelni izraeli területekre. A hadsereg szerint a támadást követően a terroristák helyszínt változtattak, ahonnan egy másik gépjárműre is tüzet nyitottak – páncéltörő rakétával. Az utóbbi támadásban is több ember megsebesült. Egy izraeli katonatiszt szerint „koordinált támadás történt” – mint mondta: lehetséges, hogy több terrorista sejt összehangolt merényletéről van szó.

Katonai helikopterekkel evakuálták a sebesülteket több izraeli nagyváros kórházaiba.

A sofőrt is célba vették, de egyáltalán nem kapott sokkot

Benny Belevsky, a 392-es járat 60 esztendős sofőrje a támadás alatt is megőrizte lélekjelenlétét. Határozott cselekedeteivel megakadályozta, hogy a tragédia katasztrófává váljon – írja az izraeli Jediót Ahronót online oldala. A lapnak szemtanúk azt nyilatkozták, hogy a sofőr a golyózáporban sem vesztette el az uralmát a jármű fölött, hanem igyekezett minél előbb egérutat nyerni a terroristák elől. A jármű utasai között lévő katonák pedig a támadást követően felvették a harcot a terroristákkal, és a kilőtt ablakokon keresztül viszonozták a tüzet, miközben a busz igyekezett nagy sebességgel elmenekülni a helyszínről. A sofőr elmondta a portálnak, hogy „egy útkereszteződés előtt hallottam meg a lövéseket. A golyók átszaggatták a buszt, kettő a mellettem lévő üveget ütötte ki, és a fejem felett fúródott a jármű tetejébe. Egyből kapcsoltam, hogy nem állhatok meg, hanem el kell hajtanom, hogy elkerüljem a tragédiát”.

Nem sokkal a támadást követően, a miniszterelnöki hivatal szóvivője, Ofir Gendelman Twitter üzenetben közölte: izraeli kommandósok likvidálták a támadásért felelős terroristákat. Izrael és Egyiptom között nincsen teljesen kész a határkerítés, ezért több helyen vannak olyan szakaszok, ahol terroristák hatolhatnak be a Sínai-félsziget felől.

Újabb terrortámadás Eilat mellett - Izrael pedig Gázában sújtott le a fegyveresekre

Izrael a terrortámadásokat követően légi csapást mért a Gázai-övezetben több célpontra. Palesztin források szerint hat ember vesztette életét az izraeli bombázás következtében – a Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy öten a Népi Ellenállási Bizottságok (NEB) nevű, a Hamasztól függetlenül működő, palesztin iszlamista fegyveres szervezet tagjai voltak. Az izraeli Arutz Sheva hírportál szerint a meggyilkolt palesztin parancsnok Abu Avad Kamel a-Neiráb, a Szalah a-Din Brigádok vezetője volt. Ez a szervezet a NEB fegyveres szárnya. A portál úgy tudja, hogy Kamel a-Neiráb részt vett az izraeli civilek elleni terrortámadás szervezésében.

Ezzel szinte egy időben csütörtök este újabb terrortámadásra került sor Eilat mellett - egy ember megsebesült a lövöldözésben. A mentő és katonai alakulatok perceken belül kiértek a helyszínre, amelyet a levegőből biztosítottak a katonai helikopterek - írja a Jerusalem Post. Csütörtök éjjel Izrael újabb hét légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben a Hamasz katonai bázisai ellen, válaszul a terrorakciókra. A hírek szerint legalább egy palesztin életét vesztette a támadásokban, többen megsérültek.

3 öngyilkos merénylő, 2 busz, 1 személyautó

Tal Russo izraeli dandártábornok egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy riasztottak minden biztonsági szervezetet a Sínai-félszigetről érkező terrorfenyegetések miatt. A főtiszt szerint a délutáni első támadásban pokolgépes mellénybe öltözött terroristák, gránátokkal és géppuskákkal felszerelkezve támadtak a 392-es buszra. Ezt követően egy másik helyszínen egy személyautóra, majd egy másik autóbuszra is tüzet nyitottak. Ezt követően az egyik terrorista a busz mellett felrobbantotta magát, két társa pedig tűz alá vette a helyszínre érkező biztonsági egységeket. Az akció során további két társuk a határ egyiptomi oldaláról lőtte az izraelieket – míg le nem lőtték őket az egyiptomi határőrök, közölte az izraeli főtiszt.

ML - atv.hu / BBC / JPost

Ajánlom

További külföldi híreink