Nagyvilág

2011-03-02 09:45:59

Ökoházak épülnek Haiti romjain

A 2010-es haiti földrengés romjaiból lassan új otthonok formálódnak Port-au-Prince-ben. Köztük néhány furcsa, úgynevezett ökoház is látható.

Ökoházak épülnek Haiti romjain

A házak Michael Reynolds amerikai építész tervei alapján épülnek, aki az 1960-as és 70-es években a kultúraellenes mozgalom motoros lázadó nemzedékéhez tartozott, és életét az önellátó otthonok építésének szentelte. „Szerintem ebben a világban túl sokat foglalkoznak a külső megjelenéssel, a kultúrával, a tradícióval, de nem sokat törődnek az emberekkel. Én olyan ügyek mellé állok, amelyek az emberekkel egészséges módon való törődést célozzák, és azt, hogy ne terheljük túl a bolygót” – magyarázza az építész. Az USA minden államában épültek ökoházak, és később Európában is meghonosodtak. Ezek az épületek jórészt újrahasznosított anyagokból készültek.

Reynolds szerint az ökoházak környezetbarát megoldást jelenthetnek annak az egymillió haiti embernek, akik még mindig sátrakban, ideiglenes menedékhelyeken laknak. „Mi azt akarjuk, hogy ezek az otthonok a haiti emberek által, a haiti emberekért, a haiti embereknek épüljenek. Ezért fontos ilyen építkezésre váltani” – hangoztatta Reynolds. A legtöbb ökoház használt anyagokból épül. A földrengés által hátrahagyott romok szolgálhatnak a padlózat és a falak alapjául. A szennyvíz újrahasznosítása és a ház kialakítása alacsony energiafelhasználást eredményez. Reynolds becslése szerint az egyéb szükséges tartozékokkal a költségek 5000 dollárra (kb. egymillió forint) tehetők. „Még lejjebb kell mennünk az árakkal. Szerintem a ház kevesebb vásárolt anyagból is felépíthető. Úgy látom, 2000 dollár is elég lesz” –folytatta észrevételeit Reynolds.

Az ökoházak mellett más szerkezetek is épülnek azzal a céllal, hogy a természeti csapásoknak ellenálló és környezetbarát épületek legyenek. Patrick Delatour, Haiti turisztikai minisztere kijelentette, hogy nyitott minden, az ország helyreállítását szolgáló ötletre. „Komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a Haitire látogató emberek szívesen térjenek vissza” – tette hozzá. „Csak úgy tudjuk biztosítani, hogy egy esetleges jövőbeli katasztrófa kevesebb áldozattal járjon, hogy földrengés- és hurrikán-biztos épületeket építünk.”

atv.hu/CNN

További külföldi híreink