Nagyvilág

2011-02-18 12:35:32

Könnygáz, tankok, 33 halott: nem állnak le az arab tüntetők

Az arab világon átsöprő forradalmi hangulat ostromolja Bahreint, ahol a tankoké az utca, Líbiát, ahol emberi jogi szervezetek szerint már 24 halottja van a tüntetéseknek, és Jement. Itt a tüntetések 8. napjára már 5 főre emelkedett az áldozatok száma.

Könnygáz, tankok, 33 halott: nem állnak le az arab tüntetők

Pénteken sem csillapodtak az indulatok Líbiában és Jemenben: tömegek vonultak az utcákra, a kormányzat pedig erőszakkal is igyekszik gátat vetni az egyiptomihoz hasonló fordulatnak. Egyelőre azonban úgy néz ki, sikertelenül.

 

Líbia: 24 halott

A líbiai Bengáziban, a BBC szerint tüntetők ezrei vonultak fel, a kormány lemondását követelve. Míg az arab nyelvű Al-Dzsazíra hírtelevízió csak 14 áldozatról tud, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a hatóságok és a tüntetők csütörtök esti összecsapásában legalább 24 ember vesztette életét. Pénteken kerülhet sor több áldozat temetésére Bengáziban és al-Bajdában, ami szintén katalizáló hatással lehet a forrongásra.

Lángoló kormányzati épület Jemenben

Szemtanúk szerint Jemenben is fokozódtak a kormányellenes megmozdulások: Ádenben, Jemen második legnagyobb városában dühös tüntetők felgyújtottak egy kormányzati épületet, a hatóságokkal való összecsapások során pedig egy újabb tüntető életét vesztette, így már öt főre emelkedett az áldozatok száma a nyolc napja tartó elégedetlenségi hullám nyomán.

A tüntetők ellen tüntetők is utcákon vannak

Pénteken sem maradtak otthon az emberek: több száz tüntető vonult az utcákra délelőtt az elnök távozását követelve. A tüntetők az interneten próbálják egymást megszervezni, több közösségi portálon „Milliós tüntetést” próbálnak összebarkácsolni a jemeni „Harag péntekére”. A 32 éve hatalomban lévő Ali Abdullah Száleh államfő az amerikaiak kulcspartnerének számít a térségben az al-Kaidával való küzdelemben. A jemeni Taizban is ezrek vonultak az utcákra délelőtt, itt azonban kormánypárti demonstrálók gyülekeznek. Vélhetően a délutáni kormányellenes tüntetésekre készülnek.

Bahrein: harckocsi-diplomácia

Bahreinben, ahol csütörtökön tankok lepték el az utcákat pénteken folytatódtak a király elleni tüntetések. A csütörtöki, több ellenzéki halálát okozó hatósági fellépést követő péntek délelőtti temetéseken több ezren követelik az Öböl-ország nyugatbarát kormányának a lemondását és a monarchiának a bukását. Bahrein királyának és belső körének a távozását követelő hangok azt mutatják, hogy fokozódnak azok a politikai követelések, amely kezdetben csak a szunnita királyság által kézben tartott vezető kormányzati pozíciók gyengítését valamint a síita többség diszkriminációjának a felszámolását tűzték ki célul.

Bahrein fővárosában, Manámában sorakozó tankok

Hatósági erőszak: casus belli

A tüntetők azonban láthatóan azt követően vetették meg a lábukat, hogy a kormányzat csütörtökön erőszakkal lebontotta a tüntetők sátorvárosát, amelyet Bahrein fővárosának a közepén, Manámában húztak fel. Az összecsapást követően, amelyben mintegy 230 ember megsérült és legalább négyen életüket vesztették, a hadsereg vette át az irányítást a kulcsfontosságú helyeken.

„A rezsim összetörte a lelkemet” – mondta egy tüntető, ki szerint eddig csupán azt követelték, hogy mondjon le a miniszterelnök, de most már azt követelik, hogy távozzon az egész uralkodó család.

Trón-foszthatják-e a 2 évszázada uralkodó családot

Az áldozatok síita szokás szerinti temetése alatt, amikor a holttesteket kézről kézre adták, sokan Hamad bin Isza Al-Kalifa király és a teljes szunnita dinasztia lemondását követelik. Az országban a síita muzulmánok mintegy 70 százalékos többségben vannak, ezért a kormányzat a szunnitáknak adott munkával és állampolgárság biztosításával igyekszik az arányokon javítani.

A szunnita királyi család mintegy két évszázada uralkodik Bahreinben, amely most elsőként érezte meg az arab világon átsöprő forradalmi hullámot a Öböl-térségben. A fővárosban és más fontos területeken most szigorú katonai és rendőri jelenléttel igyekeznek a rendet fenntartani.

atv.hu / jpost

További külföldi híreink