Nagyvilág

2010-08-03 10:35:31

Enyhülés Kubában: Raul Castro bontja a kommunizmus bástyáit + videó

A taxisok és a fodrászok saját vállalkozást indíthatnak. A külpolitika azonban továbbra sem enyhül, az Egyesült Államokkal folytatott barátságtalan viszony nem változik – jelentette be az elnök.

Enyhülés Kubában: Raul Castro bontja a kommunizmus bástyáit + videó

Raúl Castro tovább gyengíti Kuba kommunista berendezkedését. A kubai elnök a parlament hétvégi ülésén bejelentette: kész nagyobb teret engedni az állampolgárok szabad foglalkozásának. A taxisofőrök és a fodrászok például ezután saját vállalkozást üzemeltethetnek, sőt a vállalkozóbb szellemű kubai polgárok alkalmazottakat is vehetnek fel. Az elnök ezzel az intézkedéssel próbálja csökkenteni az állami vállalatok mesterségesen felduzzasztott létszámát. A kommunista berendezkedésű Kubában ugyanis a gazdaság 90 százalékát az állam ellenőrzi. A létszámfelesleg közel 1 millió főre tehető. A lakosság nagy része ezért havonta átlagosan 4000 forintnak megfelelő összeget keres, ami miatt egyre nő az elégedetlenség.

A nemzetgyűlésen a gazdasági témán kívül szó esett az „ellenforradalmi” tevékenységük miatt letartóztatott politikai foglyok szabadon bocsátásáról is.

„Az elmúlt napokban befejeződött az 53 fogoly szabadon bocsátása, az első 21 ellenforradalmár már el is hagyta az országot” – nyilatkozta Raúl Castro.

Kuba július elején jelentette be, hogy fokozatosan szabadon bocsát 53 politikai foglyot, annak a 75 fős csoportnak a tagjait, akiket 2003-ban nagyszabású perekben ítéltek súlyos börtönbüntetésre ellenzéki tevékenységük miatt.

További külföldi híreink