Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-01-26 07:15:37

5000 embert ölt meg: kivégezték Huszein unokatestvérét + videó

Irakban kivégezték Vegyi Alit. Szaddám Huszein unokatestvérét tömeggyilkosságok miatt ítélték halálra, összesen négyszer.

5000 embert ölt meg: kivégezték Huszein unokatestvérét + videó

Az egykori diktátor rokona volt a felelős a nyolcvanas években a kurd falvak elleni vegyi fegyver támadásokért, amelyekben ötezer ember vesztette életét. Néhány órával a kivégzés bejelentése után három nagy erejű bomba robbant Bagdad védett negyedében, a Zöld Zónában.

Szaddám Huszein unokatestvérét a diktatúra egyik legkegyetlenebb vezetőjeként ismerték. Vegyi Ali a kurdok elleni brutális vegyifegyver-támadásról kapta gúnynevét. 1988-ban iraki vadászgépek repültek el az északi határ közelében kurd falvak felett. A levegőből nagy mennyiségű halálos mérget, többek között mustárgázt és szarint permeteztek a települések lakóira.

Vegyi Alit Irak felszabadítása után letartóztatták és bíróság elé állították. A kurd falvak elleni támadás mellett síita muzulmánok meggyilkolása miatt is felelnie kellett.

Négyszer ítélték halálra, legutóbb egy héttel ezelőtt. Ugyanaz a bíróság mondta ki az ítéletet, amely Szaddám Huszeint is felelősségre vonta. Beszámolók szerint a kivégzéskor nyoma sem volt a Szaddám akasztása körüli zűrzavarnak. A jelenlévők megtapsolták, amikor a brutális gyilkoson végrehajtották az ítéletet.

Nem volt nyugalom viszont Bagdad központjában. Nem sokkal a kivégzés bejelentése után három nagy erejű robbanás történt a főváros legjobban védett, úgynevezett zöld zónájában. A célpontok külföldiek által használt szállodák voltak. Az áldozatok száma legalább negyven. A rendőrség szerint öngyilkos merénylők robbantottak autókba rejtett pokolgépekkel. Az elmúlt hónapokban több súlyos támadás történt Bagdad kormányzati negyedében. A merényletek megnehezíthetik az Obama elnök által 2011-re bejelentett amerikai csapatkivonást.

Ajánlom

További külföldi híreink