Nagyvilág

2009-01-09 17:45:00

A kínaiak már Antarktiszon is ott vannak + videó

Kutatóállomást létesítenek a jég birodalmában.

Új magaslatokra tört a 25. kínai Antarktisz-expedíció. Persze nem csak átvitt értelemben. A 28 fős expedíciós csoport immár 20 napja tartózkodik a déli sarkvidéken. Eddig közel 1250 kilométert tettek meg a kontinenst borító jégpáncélon nyolc hómobil segítségével, míg elérték és megmászták az Antarktisz több mint négyezer méteres csúcsát.

A Dome Argus a kontinens legmagasabb csúcsa, melyet a világ leghidegebb helyének tartanak. Az orosz Vostok állomás 1983-ban itt mérte minden idők leghidegebb felszíni hőmérsékletét, -89,2°C-ot.

A kínai expedíció célja, hogy olyan értékes adatokat gyűjtsenek, melyek új információkat jelenthetnek a kínai tudósok számára. A csoport a jégpáncél alatt a földtani fejlődést vizsgálja majd, és méréseket szeretnének végezni a globális klímaváltozással kapcsolatban is. Az expedíció fő célja pedig az, hogy felépítsék Kína első kutatóállomását az Antarktisz belsejében, mindössze 7,3 km-re a Dome Argustól. Eddig mindössze hat ország, köztük Oroszország és az Egyesült Államok létesített kutatóbázist ezen a zord, de kutatói szempontból annál érdekesebb helyen.

Az Antarktiszt az 1959-ben megkötött Antarktisz-egyezmény védi. A megállapodás alapján bármely ország létesíthet az Antarktisz területén tudományos kutatóállomást. Tilos azonban a kontinens ásványkincseinek kitermelése, a területen kizárólag békés célú kutatómunka folyhat.

atv.hu

További külföldi híreink