Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2009-06-21 13:49:19

Új forradalomról beszél az iráni iszlám köztáraság első elnöke

A most hatalmon lévő iráni rezsim hadat üzent saját népének.

Abul-Haszan Baniszadr - aki a sah rendszerét megdöntő és az iszlám köztársaságot megalapító Khomenei ajatollah egykori legfőbb bizalmasa és a köztársaság első államfője volt - a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva úgy értékelte, hogy a most hatalmon lévő iráni rezsim hadat üzent saját népének.

Baniszadr 1981-ben kegyvesztett lett, miután túlzottan "reformernek" tartották, és elítélte az akkori sorozatos kivégzéseket. Ezt követően Párizsban telepedett le, ahol ma is rendőrök vigyáznak a testi épségére, mivel az elmúlt időszakban iráni fanatikusok többször is merénylettel fenyegették meg.

A korábbi közgazdász és teológus szerint Ali Hamenei ajatollah, az ország jelenlegi legfőbb vallási vezetője legutóbbi kemény hangú beszédében elismerte, hogy a rezsim vezetői között megbomlott az egység. Továbbá elismerte azt is, hogy a hatalmon lévők és a nép között egyre nagyobb a szakadék - fogalmazott Baniszadr, aki szerint az iszlám köztársaság jövője kérdőjeleződött meg.

Az egykori elnök szerint a tüntetéseket immár nehezen lehet megfékezni. Baniszadr úgy vélekedett: hosszú távon még több erőszakra és még brutálisabb elnyomásra lehet számítani. Amennyiben az elnökválasztás megismétlését követelő és közvetve a tüntetések élére álló Mir Hoszein Muszavi a vele szembeni fenyegetések ellenére nem hátrál meg, a demokráciára való áttérés lényegesen felgyorsulhat - jelentette ki Baniszadr, aki szerint a mostani események egy új forradalom kezdetét jelentik.

Az iráni helyzet egyébként az egyik legfőbb napirendi téma lesz a német kancellár és az amerikai elnök jövő heti washingtoni találkozóján. Berlinben vasárnap megerősítették, hogy Angela Merkel a hét második felében az iráni választásokról, Teherán atomprogramjáról és a Közel-Keletről tárgyal mindenekelőtt Barack Obamával a Fehér Házban. 

Az iráni televízió megerősítette vasárnap, hogy Teheránban halálos áldozatai voltak a szombati ellenzéki tüntetésnek, amelynek során felgyújtottak egy mecsetet is, de a korábbi híradáshoz képest változtatott az események leírásán.

Először azt jelentette, hogy a felgyújtott mecsetben "több állampolgár mártírhalált halt", utóbb azonban visszavonta a halálesetek hírét, és elnézést kért a félretájékoztatásért. "Érezhető volt a terrorista ügynökök jelenléte" az utcákon - mondta a közszolgálati televízió, amely tíz halálos és több mint száz sebesült áldozatról tud. Az iráni rendőrfőnök helyettese, Ahmad Reza Radan azt állította, hogy "a jelek szerint a rendfenntartó erők nem használtak tűzfegyvert a zavargók szétoszlatásakor".

Az angol nyelvű Press TV azt állította, hogy "terrorista csoportok" és a rendőrség összecsapásaiban 13-an vesztették életüket. A zavargók felgyújtottak két benzinkutat és megtámadtak egy katonai őrhelyet is - tette hozzá a híradás.

Ugyanebben a tévéadóban Manusehr Mottaki külügyminiszter összeesküvéssel vádolta meg Nagy-Britanniát. "Nagy-Britannia két éve sző összeesküvést az elnökválasztás ellen" - mondta diplomatákkal találkozva. A politikus szerint "a választások előtt emberek beáramlását figyelték meg" Nagy-Britanniából, és" jelen voltak a brit titkos szolgálatokhoz kapcsolódó elemek". Beavatkozással vádolta Németországot és Franciaországot is. 

Az iráni "illetékesek már vizsgálják" a június 12-i elnökválasztás lebonyolításáról beérkezett panaszokat, és a hét végén fogják közölni az eredményt, amikor a vizsgálat befejeződik - közölte vasárnap Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter.

Az angol nyelvű Press TV-ben nyilatkozó politikus előre kijelentette azonban, hogy "a széles körű, szervezett szabálytalanságok lehetősége csaknem semmi".

Mottaki az "illetékesek" kifejezéssel valószínűleg az Őrök Tanácsa nevű testületre utalt, amely korábban elfogadta, hogy szúrópróbaszerűen újraszámoltassa az elnökválasztáson leadott szavazatok tíz százalékát.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink