Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-01-24 15:29:38

Török: a Fidesz nem sajátíthatja ki a határon túli magyarság ügyét

Az MSZP szerint nem csak a polgármesteri jutalmakat, hanem más, jogtalanul felvett közpénzeket is vissza kellene adniuk a fideszes városvezetőknek.

Török: a Fidesz nem sajátíthatja ki a határon túli magyarság ügyét

Az ellenzéki párt szóvivője az ATV Start-ban olcsó trükknek nevezte Orbán Viktor a polgármesterek felé megfogalmazott kérését, amivel Török Zsolt szerint a miniszterelnök célja nem más, mint politikai haszonszerzés. Mint fogalmazott, Orbán csak azután állt ki a milliós jutalmak visszaadásának ötletével, miután a városvezetők lebuktak, előtte azonban ezeket a jutalmakat felvették, majd két megszorítás közepette sem jutott eszükbe, hogy visszaadják.

Az önkormányzati vezetők jutalmazása persze önmagában nem lenne probléma – vélekedett Török -, az a kettősség viszont már nem tartható fenn, hogy miközben az önkormányzati és országgyűlési képviselő újabb és újabb megszorításokról döntenek, addig saját maguknak milliós jutalmakat szavaznak meg. Török Zsolt szerint ezért a fideszeseknek nem csak a lelepleződésük következtében kiderült milliós jutalmakat, hanem ahogy fogalmazott, az elközgépesített százmilliárdokat, az önfényezésre költött mintegy 3 és fél milliárdot, valamint az Orbán Viktor által „elkonzultált” milliárdokat is vissza kellene fizetniük.

Persze néhány luxusautó az MSZP-kormányok idején is kijutott a képviselőknek, ám Török szerint a szocialisták azóta megtanulták, hogy ilyet bizony nem szabad csinálni, mert ehelyett sokkal inkább a középosztály fejlődésére, az alul lévők felzárkóztatására, valamint igazságos adópolitikára van szükség.

Az MSZP szóvivője azt is elmondta, igenis komolyan gondolják az általuk meghirdetett új nemzetpolitikai stratégiát, amely a baloldal és a határon túli magyarság közötti kapcsolat erősítését tűzte ki célul. Török Zsolt szerint nem szabad hagyni, hogy a Fidesz a határon túli magyarok ügyét kisajátítsa, bár a szóvivő egyúttal elismerte, ebben a szocialistáknak is van felelőssége. Török Zsolt szerint a pártelnök a 2004-es népszavazás során folytatott kampány miatt éppen azért kért bocsánatot az akkori pártvezetés nevében, mert mint mondta, a szocialista párt egy hibás kérdésre hibás választ adott.

Az MSZP-s politikus szerint amúgy a ’90-es évek elején az ifjú szocialista vezetők még kimondottan jó viszonyt ápoltak a határon túliakkal, ám az első Orbán-kormány időszakában a Fidesz idegenszívűnek, hazaárulónak bélyegezte őket, majd – megfogalmazása szerint – 2004-ben előhúzták a magyar kártyát, amire nem tudtak megfelelő választ adni.

atv.hu / J. I.

Ajánlom

További híreink