Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-09-28 18:37:10

Roma kulturális központ alakult Budapesten

Civil szervezetek és roma művészek összefogásával egyHáz néven roma kulturális centrum alakult Budapesten, az V. kerület Szent István tér 3. alatt.

Balázs András, az alkotóközösség menedzsere elmondta az MTI-nek, hogy Kőszegi Edit, a KuglerArt Szalon Galéria és Varga Erika, a Romani Design  vezetője hozta létre a roma kulturális központot a belvárosban, hogy lehetőséget teremtsen a roma alkotóközösségek bemutatkozására.

   

A galéria és a roma formatervező műhely is a ház második emeletén van, de mivel csatlakozott a közösséghez a 3. emeleten dolgozó Bogdán János Amigó roma festőművész, így már "másfél emeleten" működnek - jegyezte meg a menedzser.

    

A KuglerArt Szalon Galéria egy 180 négyzetméteres lakásban állítja ki a roma kortárs festők, köztük Balázs János, Bogdán János és Szentandrási István festményeit. A Roma Design szalonját és varrodáját is megnyitják az érdeklődők előtt.

   

Csatlakozott a centrumhoz Ritók Nóra pedagógus és több tanítványa az Igazgyöngy tanodából, a szendrőládi romamúzeum, az Uzso Pani és vezetője, Káló Károly, a Kincses sziget tanoda, Vészi János, a Fórum Film Alapítvány vezetője, aki 20 éve készít roma tárgyú dokumentumfilmeket, eddig legalább 400 filmet forgatott e tárgyban.

   

Ugyancsak a központ tagja lett Rézműves Szilvia, a Romani Platni étterem vezetője és a perkupai kovácsműhely, amelyet az Autonómia Alapítvány támogat. A műhelyben megmunkált fém és fa tárgyakat is kiállítják megvételre. Lakatos Erika fotográfus is csatlakozott a roma kulturális centrumhoz és kiállításon lehet látni az ő fotóit is.

   

Balázs András a terveket sorolva hozzátette, hogy a tanodák gyermekeinek alkotásait is tárlaton lehet majd megnézni és meg is lehet vásárolni az egyHázban.

Ajánlom

További híreink