Egyéb

2012-01-25 06:42:59

Kézilabda Eb: kikaptunk Szlovéniától, ugrott az elődöntő

A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-30-ra kikapott kedden a középdöntőben a szlovénoktól, és már biztosan nem juthat az elődöntőbe a szerbiai Európa-bajnokságon.

A vereséggel a magyarok visszacsúsztak a csoport negyedik helyére, és szerdán a már biztos elődöntős horvátokkal találkoznak.

   

Középdöntő, 2. forduló:
   

II. csoport (Újvidék):

Szlovénia-Magyarország 32-30 (14-13)

Újvidék, Spens Aréna, 6000 néző, v: Geipel, Helbig (német)

gól:  Gajic 13/4, Dolenec 5, Zorman 3, Miklavic 3, Dobelsek 2, L. Zvizej 2, Mackovsek 2, Spiler 1, M. Zvizej 1, illetve Putics 7, Császár 5/1, Krivokapics 4, Iváncsik G. 3, Mocsai 2, Harsányi 2, Zubai 2, Ancsin 2, Ilyés 1, Szöllősi 1, Laluska 1

Azzal, hogy a horvátok legyőzték a franciákat, a magyar csapatnak az elődöntős álmok életben tartásához most pontot kellett szerezniük.

   

A szlovénoknak volt törleszteni valójuk, hiszen a tavalyi vb-re éppen az egymás elleni, drámai körülmények között elveszített selejtezős párharc miatt nem jutottak ki, és így csak erről a tornáról szerezhettek indulási jogot az áprilisi olimpiai kvalifikációs viadalra. A magyarok – akiket ismét több ezer néző kísért el Újvidékre - a vb-hetedik helyük miatt nem voltak ilyen kényszerben.

   

A nagy tét miatt több hiba is előfordult a találkozó elején, s egy ideig a két fél felváltva lőtte a gólokat. Ilyés és Zubai kiállítása alatt mindez megváltozott, s a 12. percben már 6-3 volt a szlovénoknak. Dolenec büntetésekor csökkent ugyan a különbség, de Skof továbbra is remekül védett, így azonos létszámban 9-5-re módosult az állás. Mocsai Lajos a 25. percben, 12-9-nél kért időt, ami segített, a szünetben így csupán egygólos volt szlovén előny.

   

Fordulás után nem sokkal Puticsot félpályánál elkövetett gáncs miatt állították ki, s 19-14-re elhúzott az amúgy ekkor kifogástalanul védekező és támadásban a jobb szélen Gajicot sokat foglalkoztató rivális. A „harcoljatok!” buzdítás közepette több poszton frissített a kapitány, Krivokapics nyolcperces gólcsendet tört meg, de egyre kilátástalanabbnak tűnt magyar szempontból a mérkőzés, melynek 40. percében, 20-15-nél ráadásul Ilyés megkapta a végleges kizárást érő harmadik büntetését.

   

A szlovénok ezután nem sokkal elcserélték magukat, az emberelőnyben pedig meglódult a magyar együttes. Putics ugyan ziccert is rontott, de ezzel együtt negyedórával a vége előtt 23-20-at mutatott az eredményjelző.

   

Puticsnak nem ment el a kedve, és "vele tartott" a másik lövő, Krivokapics is. Kilenc perccel a lefújás előtt 27-26-ra jött fel a szurkolóktól hajtott magyar sereg, a szlovénok pedig időt kértek. A pihenő jót tett az ellenfélnek, gyorsan szerzett három góllal ellépett Császáréktól, s végül begyűjtötte a két pontot.

   

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

   

"Összességében csalódott vagyok. A szlovénok irányították a játékot, mindenben jobbak voltak. Mi sem védekezésben, sem támadásban nem tudtuk megvalósítani, amit elterveztünk. Azzal a kapusteljesítménnyel, amit ma mutattunk, nem lehet meccset nyerni. Fontos lett volna fiatal csapatunknak ez a győzelem, sajnálom, hogy nem sikerült. Kevés jó teljesítmény akadt, aminek egyedül örülhetek, az Putics és Krivokapics játéka, ők ketten kiemelkedőt nyújtottak."

   

Boris Denic, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya:

   

"Nagyon jó és kemény meccs volt. Az történt a pályán, amit elterveztünk."

   

Krivokapics Milorad, a magyar válogatott jobb átlövője:

   

"Ma a szlovénoknak voltak igazi vezéregyéniségeik. Ugyan gyenge volt a kapusteljesítményünk, de a védekezésünk sem segítette a kapusokat. Sajnálom, hogy nem tudtunk úgy játszani, mint az első körben, amikor nem volt veszíteni valónk, mint például a franciák ellen. Bízom benne, hogy szerdán a horvátok ellen hasonlóan játszunk majd, mint akkor. Nem örülök annak, hogy az Izland elleni vereség kizökkentett minket."

   

Dragan Gajic, aki 13 góljával a mérkőzés legjobbja volt:

   

"Szuper meccset játszottunk. Fontos győzelem volt ez fiatal csapatunknak. Az Eb-n egyre jobban és jobban játszunk, és bízom benne, hogy szerdán is képesek leszünk bravúrt bemutatni."

Korábban:

Horvátország-Franciaország 29-22 (11-12)

Spanyolország-Izland 31-26 (17-13)

   

Az állás: 1. és már elődöntős Spanyolország 7 pont, 2. és már elődöntős Horvátország 6, 3. Szlovénia 4, 4, MAGYARORSZÁG 3, 5. Izland 2 (114-117), 6. Franciaország 2 (99-110)

   

Szerdán:

Franciaország-Izland 16:10 ó

Spanyolország-Szlovénia 18:10 ó

Magyarország-Horvátország 20:10 ó

   

Vasárnap játszották:

Spanyolország-Horvátország 24-22

Franciaország-Szlovénia 28-26

Izland-Magyarország 27-21

   

A csoportkörből hozott eredmények:

Spanyolország-Franciaország 29-26

Horvátország-Izland 31-29

Horvátország-Szlovénia 31-29

Magyarország-Spanyolország 24-24

Szlovénia-Izland 34-32

Magyarország-Franciaország 26-23

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

MTI

További híreink