Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-10-20 20:25:21

Sarkozy: jelentős állomás Líbia felszabadulásához Kadhafi halála

Líbia felszabadulása "jelentős állomásának" nevezte csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök Moammer Kadhafi halálát, s úgy ítélte meg, hogy új korszak kezdődött a líbiai nép számára, "az egységben és a szabadságban megvalósuló megbékélés korszaka".

"Moammer Kadhafi halála jelentős állomása annak a harcnak, amelyet a líbiai nép folytat több mint nyolc hónapja azért, hogy felszabaduljon a diktatórikus és erőszakos rezsim uralma alól, amelyet több mint negyven évig kényszerítettek rá" - olvasható az Elysée-palota közleményében.

   

"Szirt felszabadulásának - az Átmeneti Nemzeti Tanács kötelezettségvállalásainak megfelelően - azon folyamat kezdetének kell lennie, amely olyan demokratikus rendszert teremt Líbiában, hogy abban az ország valamennyi szereplőjének helye lesz, és amelyben az alapjogokat biztosítják" - írta a francia elnök.

   

"Franciaország továbbra is támogatja a líbiai népet ebben a folyamatban. Új korszak kezdődődött a líbiai nép számára, amely az egységben és a szabadságban megvalósuló megbékélésé" - zárul a kommüniké.    

   

Sarkozy a megválasztását követően egyik első diplomáciai sikereként könyvelhette el a bolgár ápolónők szabadon engedését  

Tripoliban. Ezt követően Franciaország és Líbia között rendeződött a viszony, és 34 év után a francia elnök hivatalos állami látogatás keretében hivatalában fogadta Kadhafit, aki öt napot töltött Párizsban és kereskedelmi szerződéseket írt alá.

   

Az év elején azonban Sarkozy a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció élére állt annak érdekében, hogy az akkori líbiai ellenzék székhelyének számító Bengáziban megelőzzék a "vérfürdőt". Franciaország volt az első ország, amely hivatalosan elismerte a bukott líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, s Nagy-Britanniával együtt márciusban kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim bukását felgyorsító NATO-beavatkozásnak.

   

Az indiai látogatáson tartózkodó francia külügyminiszter a France Info hírrádióban azt mondta, hogy a nyugati katonai hadműveletek akkor érnek majd véget Líbiában, amikor az Átmeneti Nemzeti Tanács bejelenti, hogy az ország teljes területe felszabadult. Alain Juppé korábban Új Delhiben tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte a "42 évig tartó diktatúra" végét Líbiában.

   

"Örömmel látjuk, hogy Líbia végre szabad. Történelmi jelentőségű eseményről van szó. Ez egy új korszak kezdete, a demokrácia, a szabadság, a jogállam és az ország újjáépítésének korszaka" - mondta Juppé. Hozzátette, Franciaország büszke arra, hogy segíthette a líbiai népet.

MTI

Ajánlom

További híreink