Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2010-04-08 12:26:59

Jóri vizsgálatot indít a Kubatov-botrány nyomán

Az adatvédelmi biztost érdekli a kampánycélú adatbázis-építés.

Jóri vizsgálatot indít a Kubatov-botrány nyomán

Vizsgálatot indított Jóri András adatvédelmi biztos a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az ombudsman sajtóirodája. A közlemény kitér arra, hogy szerdán újra az érdeklődés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés kérdése.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egy nyilvánosságra került hangfelvételen a pécsi polgármester-választás kapcsán arról beszél, hogy tudták ki szavazott a pártra és ki nem.

Újra a közérdeklődés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés szerdán egy kiszivárgott hangfelvétel után - olvasható Jóri András közleményében. Szerinte egy demokratikus társadalomban alapvető fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulások nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyűjt róluk.

Az adatvédelmi biztos ezért csütörtökön hivatalból vizsgálatot indít a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére.

A közlemény emlékeztet, hogy Jóri András januárban már megfogalmazott egy ajánlást a témában, azt minden párt vezetőjének elküldte. Ebben foglalkozott a kopogtatócédulás ajánlás rendszerének tarthatatlanságával, a pártok kampánycélú adatvásárlásának lehetőségével, a szimpatizánsi adatbázisok építésének lehetőségeivel és korlátaival.

A kampány után Jóri András korábbi ajánlásával a jogalkotóhoz fordul. Elutasítás esetén pedig a biztos minden általa kifogásolt jogszabállyal kapcsolatban beadvánnyal él az Alkotmánybírósághoz.

"Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták" - mondja Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatója egy, a kuruc.infora szerdán délután felkerült hangfelvétel szerint. A politikus a pécsi polgármester-választásra utalva tette kijelentéseit. Az nem derül ki, hogy a hangfelvétel pontosan hol és mikor készült.

Ajánlom

További híreink